Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Υπερπτήση πάνω από τα Ίμια

Τουρκία: Υπερπτήση πάνω από τα Ίμια

Μετά το ελληνικό διάβημα. Τι αποφασίστηκε για την τουρκική συμμετοχή στη διεθνή νατοϊκή άσκηση Tiger.

Το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 που είχε πετάξει νωρίτερα πάνω από νησιά στο Αιγαίο πραγματοποίησε νέα υπερπτήση πάνω από τα Ίμια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το ζευγάρι των τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:27 πάνω από την Τέλενδο, στις 20:28 πάνω από την Κάλυμνο, ενώ στις 20:29 βρέθηκε πάνω από τα Ίμια, ίσως και για πρώτη φορά από το 1996.

Στη συνέχεια το ίδιο ζεύγος πέταξε πάνω από τη Σύμη στις 20:37 και από τις 20:39 έως και τος 20:43 πάνω από τη Ρόδο, στα 28.000 πόδια.

Στις 20:52 πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν της Σάμου, στις 20:57 πέταξε πάνω από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 βρέθηκε πάνω από τη Στρογγύλη, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο και στις 21:04 πέταξε άνωθεν της Χάλκης.

Επίσης, το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση στις 21:07 πάνω από το Πρασονήσι και από τις 21:14 έως τις 21:15 βρέθηκε άνωθεν της Καρπάθου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά πραγματοποιήθηκαν μετά το ελληνικό διάβημα για τις υπερπτήσεις.

Έντονο το διάβημα διαμαρτυρίας

Θυμίζουμε ότι κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε, επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

Εκτός της διεθνούς νατοϊκής άσκησης Tiger η Τουρκία

Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ ανακαλεί την πρόσκληση προς την τουρκική αεροπορία να πάρει μέρος στη διεθνή άσκηση Tiger, στην οποία λαμβάνουν μέρος αεροσκάφη τύπου F-16 από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με μοίρες Tiger.

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλείται μία πρόσκληση σε διεθνή άσκηση: «Ε, όχι και να συνεκπαιδεύονται με Έλληνες πιλότους, αυτοί που παραβιάζουν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, οι οποίοι ακόμα μπορούν και ζουν επειδή κάποιοι δεν έχουν πατήσει ακόμα το κουμπί», ειπώθηκε από ανώτατη στρατιωτική πηγή στο ΓΕΕΘΑ.

Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, υπήρχε φόβος για ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024