Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άρης: Μεγαλειώδης βουτιά σε κρατήρα με βίντεο 8K

Άρης: Μεγαλειώδης βουτιά σε κρατήρα με βίντεο 8K

Εικόνες του δορυφόρου MRO αποκαλύπτουν μοναδικές λεπτομέρειες.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που παρακολουθεί σήμερα τον Άρη, χρήστης του YouTube δημιούργησε ένα θεαματικό βίντεο που αποκαλύπτει τις ανάγλυφες λεπτομέρειες ενός κρατήρα στο νότιο ημισφαίριο.

Στο βίντεο, ανάλυσης 8Κ, διακρίνονται σχηματισμοί πλάτους μόλις 25 εκατοστών ανά εικονοστοιχείο, δίνοντας στην εικόνα πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ό,τι για παράδειγμα οι δορυφόροι που χρησιμοποιεί το Google Maps.

Στο βάθος του κρατήρα, ο οποίος σχηματίστηκε από αρχαία πρόσκρουση αστεροειδή, αμμόλοφοι ενώνονται και σχηματίζουν ένα ασυνήθιστο πολυγωνικό πλέγμα.

Ο Σον Ντόραν, ο οποίος δημιουργεί έργα τέχνης και βίντεο χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, χρησιμοποίησε μια εικόνα της κάμερας HiRISE που μεταφέρει το MRO, δορυφόρος της NASA σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του οργάνου στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το HiRISE είναι η ισχυρότερη κάμερα που έχει σταλεί μέχρι σήμερα σε άλλο πλανήτη, ικανή να τραβά εικόνες μεγέθους 3,5 gigabyte σε μία λήψη.

H πρωτότυπη εικόνα της NASA τραβήχτηκε από ύψος 260 χλμ. Κάθε εικονοστοιχείο αντιστοιχεί σε επιφάνεια πλάτους 25 εκατοστών. Τα χρώματα δεν είναι πραγματικά (NASA/JPL-Caltech/UArizona)

O Ντόραν αφαίρεσε τον θόρυβο από την εικόνα, ρύθμισε τα χρώματα και άλλαξε το μέγεθός της για να δημιουργήσει το βίντεο, στο οποίο η κάμερα μοιάζει να πανάρει πάνω από το τοπίο.

Μπορείτε να θαυμάσετε περισσότερες εικόνες στην ιστοσελίδα του HiRISΕ, το Twitter και το Flickr.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024