Ζελένσκι: Δεν έχουμε λάβει κανένα έγγραφο από το Κρεμλίνο – Θα απελευθερώσουμε Ρώσους αιχμαλώτους με αντάλλαγμα διέξοδο από τη Μαριούπολη
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα 100.000 εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη
Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να απελευθερώσει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση αμάχων και ουκρανικών στρατευμάτων από τη Μαριούπολη.
Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στην πολιορκημένη πόλη. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, με εκατοντάδες τραυματίες να θεωρείται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην πολιορκία των χαλυβουργείων Azovstal, λέγοντας ότι πιστεύει ότι 1.000 άμαχοι παραμένουν στο σημείο μαζί με τις εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέχισε ισχυριζόμενος ότι το Κίεβο δεν έχει δει ή ακούσει για ένα υποτιθέμενο έγγραφο που το Κρεμλίνο λέει ότι έχει στείλει στην Ουκρανία σε σχέση με τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει απάντηση αφού παρέδωσε προσχέδιο με ξεκάθαρους διαπραγματευτικούς όρους για τον τερματισμό του πολέμου.
«Η πλευρά μας παρέδωσε προσχέδιο στους Ουκρανούς, το οποίο περιλαμβάνει ξεκάθαρους όρους», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σύμφωνα με το Sputnik, τονίζοντας πως η μπάλα είναι πια στην ουκρανική πλευρά. «Περιμένουμε την απάντησή τους».
Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης πως η ουκρανική πλευρά δεν επιδιώκει να «δυναμώσει» τη διαπραγματευτική διαδικασία.
Οι κατηγορίες από την Μόσχα
Την περασμένη Δευτέρα ο Πεσκόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αλλάζει συνεχώς τη στάση της σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Οι επαφές συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.
«Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά δεν είναι συνεπής ως προς τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί», είπε.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Στο Κίεβο ο Σαρλ Μισέλ – Το μήνυμα που έστειλε
«Αλλάζει συχνά τη θέση της και η τάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αφήνει πολλά περιθώρια».
Η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκάλεσε «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει σκληρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα κάλεσε ξανά τους τελευταίους αμυνόμενους στη Μαριούπολη να σταματήσουν την «παράλογη αντίσταση», υποσχόμενη ότι θα «σωθεί η ζωή» των μαχητών που είναι οχυρωμένοι στο συγκρότημα της Αζοφστάλ εάν παραδοθούν.
Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό «συνεχή» βομβαρδισμό
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τον αδιάκοπο βομβαρδισμό της Μαριούπολης, δήλωσε στο CNN ο Ταγματάρχης Σέρχιι Βολίνα, διοικητής της 36ης χωριστής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Ουκρανίας.
Τα πλήγματα από τη ρωσική αεροπορία και το βαρύ πυροβολικό συνεχίστηκαν την Τετάρτη, είπε ο Βολίνα, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί υπερασπιστές είχαν υποστεί σοβαρές απώλειες.
«Ζητάμε τη διαδικασία εκκένωσης για στρατιώτες και πολίτες», είπε και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε διεθνή υποστήριξη. Υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες άμαχοι εδώ. Δεν εμπιστευόμαστε τους Ρώσους, χρειαζόμαστε άλλες χώρες για εγγυήσεις. Η Μαριούπολη μπορεί ακόμα να σωθεί».
Τις τελευταίες εβδομάδες τα μέρη αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση των προσπαθειών να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα τους αμυνόμενους στη Μαριούπολη πως χρησιμοποιούν άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.
- Τι είπε ο Ιτούδης για την ήττα από τη Μονακό και τα play offs της Euroleague
- Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε τον βιασμό της από 21χρονο μετά από κατανάλωση αλκοόλ
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό για το φινάλε της Β’ φάσης του πρωταθλήματος
- Γερμανία: Ένας νεκρός, τέσσερις σοβαρά τραυματίες από έκρηξη υπόγειας διάβασης
- Αργία Πρωτομαγιάς: Πότε μεταφέρεται – Τι ισχύει φέτος
- Σανς – Γουόριορς 111-96: Ο Γκριν «πέταξε» εκτός playoffs Κάρι και Γκόλντεν Στέιτ (vids)
- Από το American Pie στην Αφρική και το OnlyFans: Η ζωή της Σάνον Ελίζαμπεθ δεν είναι συνηθισμένη
- Τα μετρητά επιστρέφουν και υπάρχει λόγος για αυτό – Το φυσικό χρήμα μπορεί να είναι απαραίτητο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442