Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Που βρίσκεται το κοριτσάκι που η μαμά του έγραψε τα στοιχεία της στην πλάτη του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Που βρίσκεται το κοριτσάκι που η μαμά του έγραψε τα στοιχεία της στην πλάτη του

Η ανάρτηση τότε τις πρώτες ημέρες του πολέμου, είχε γίνει viral, αλλά και είχε συγκινήσει πολύ κόσμο.

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, όταν το Κίεβο βομβαρδιζόταν σφοδρά από τους Ρώσους, χιλιάδες άμαχοι Ουκρανοί, μητέρες και παιδιά κυρίως έφευγαν όπως μπορούσαν για να πάνε στο Λβιβ ή κάποια άλλη πόλη κοντά στα σύνορα και από εκεί στην ασφάλεια μιας άλλης χώρας.

Οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες, έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα και όλα αυτά καθώς οι σφαίρες και οι βόμβες σφύριζαν θανατηφόρα επάνω από τα κεφάλια όλων.

Η Σάσα Μακόβιγ, πήρε μια βαλίτσα τη γέμισε γρήγορα με ότι ρούχα μπόρεσε, έβαλε μέσα και μερικές αλλαξιές της κορούλας της, της Βίρα και πρόσφυγες πλέον ξεκίνησαν ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι προς την ασφάλεια.

Τα πράγματα ήταν δύσκολα, και μέσα στον συνωστισμό και τα σπρωξίματα, εύκολα μπορούσε το μικρό χεράκι της Βίρα να γλιστρήσει από το χέρι της μητέρας της και το κοριτσάκι να χαθεί ανάμεσα σε εκείνους τους ήδη χαμένους ανθρώπους που είχαν κατακλύσει τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου.

Η Σάσα έτρεμε στη σκέψη να χάσει την κορούλα της. Λίγο πριν φύγουν, της έβγαλε την μπλούζα και με ένα απλό στυλό έγραψε το όνομα της μικρής «Βίρα Μακόβιγ» και τα στοιχεία επικοινωνίας με την μάνα σε περίπτωση που εκείνη σκοτωνόταν από τις βόμβες ή έχανε το κοριτσάκι της.

Η φωτογραφία είχε συγκλονίσει τους πάντες και έδειχνε τη φρίκη του πολέμου σε όλο της το μεγαλείο, ειδικά εάν είσαι γονέας και έχεις ένα μικρό παιδί για το οποίο είσαι υπεύθυνος να ζήσει.

Που βρίσκονται τώρα

Η Σάσα και η Βίρα στάθηκαν τυχερές. Δεν χωρίστηκαν ποτέ μέσα στον πανικό και την παράνοια του πολέμου, βγήκαν μαζί από την κόλαση και κατάφεραν να πάνε και να βρουν ένα ασφαλές μέρος.

Βρίσκονται μαζί στη νότια Γαλλία σε ένα σπίτι στο ήσυχο χωριό Λεσπινιάν, έξω από την πόλη Μπεζιέ. Και όλα αυτά χάρη σε μια οικογένεια Γάλλων που τους φιλοξενεί και μέχρι πρότινος δεν γνώριζε την ιστορία τους. Ήξερε απλά ότι ήταν Ουκρανοί πρόσφυγες.

Την 33χρονη Σάσα εντόπισαν οι «Times» στους οποίους και μίλησε: «Ήταν ένα παιδί που λαχταρούσαμε τόσο πολύ και ήθελα πραγματικά να τη μεγαλώσω με την προοπτική της οικογένειάς μας, με αγάπη, με βιβλία και τέχνη. Δεν φοβόμουν το θάνατο, αλλά το να είμαι νεκρή, και η σκέψη πως κανείς δεν θα μπορούσε να αναθρέψει τη Βίρα όπως θα έκανα εγώ»

Υστερική

Όλοι έβλεπαν ότι τα σημάδια οδηγούν σε εισβολή των Ρώσων αλλά κανείς δεν το πίστευε πριν την 24η Φεβρουαρίου. Η Σάσα είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. Οι φίλοι της, της έλεγαν ότι είναι υστερική. Εκείνη όμως τα είχε σχεδιάσει όλα. Είχε σκεφτεί μάλιστα να μην γράψει τα στοιχεία της μικρής στα ρούχα της γιατί εκείνα μπορούν να αφαιρεθούν ή να σκιστούν: ««Μέρος των πληροφοριών ήταν πως χρειάζεσαι ψαλίδι για να βγάλεις τα ρούχα σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτό με έκανε να σκεφτώ πως τα ρούχα θα μπορούσαν να αφαιρεθούν και γι’ αυτό έγραψα στην πλάτη της Βίρα»

Η ίδια είπε πως την ώρα που έγραφε στην πλάτη της κόρης της, έτρεμε. «Από το τρέμουλο έγραψα ένα ψηφίο του τηλεφώνου μου λάθος». Και συνέχισε για το ταξίδι της. Τελικά πήγαν στην Βινίτσα και από εκεί πέρασαν στη Ρουμανία. Μια πτήση τις μετέφερε στις Βρυξέλλες και από εκεί στη Νότια Γαλλία.

Πλέον είναι ασφαλείς. Η Σάσα έκανε μια ανάρτηση στο instagram και ενημέρωσε ότι όλα είναι καλά. Ανέβασε μια φωτογραφία της Βίρα να παίζει στην άμμο. Δίπλα στη φωτογραφία, που δείχνει το μικρό κορίτσι με ένα μπουκέτο κίτρινα λουλούδια, έγραψε: «Συγκινούμαι μέχρις δακρύων. Θέλω απλώς να ενημερώσω όλους ότι η Βίρα κι εγώ είμαστε ασφαλείς»

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024