Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: Άνοδος πληθωρισμού παγκοσμίως λόγω πολέμου

ΔΝΤ: Άνοδος πληθωρισμού παγκοσμίως λόγω πολέμου

Τι προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα και τον κόσμο – Μεταξύ άλλων «βλέπει» μεγάλους κινδύνους για την ανάπτυξη, αύξηση του πληθωρισμού, αύξηση επιτοκίων και μεγάλες προκλήσεις σε εμπορικό επίπεδο λόγω των κυρώσεων -και όχι μόνο

Μεγάλους κινδύνους για μείωση της ανάπτυξης, αύξηση του πληθωρισμού, ενίσχυση των προκλήσεων για χώρες που δεν έχουν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο να αντιμετωπίσουν την κρίση, αύξηση επιτοκίων και μεγάλες προκλήσεις σε εμπορικό επίπεδο λόγω των κυρώσεων -και όχι μόνο- προβλέπει στη νέα έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μαζί με τους πέντε αυτούς κινδύνους, το ΔΝΤ παρουσίασε τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του για ανάπτυξη φέτος και του χρόνου για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη, την Ουκρανία, τη Ρωσία -κι ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Για την Ελλάδα οι προβλέψεις του ΔΝΤ πλέον κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3,5% το 2022, όπως είχε αναφέρει το Ταμείο και από τις αρχές του μήνα όταν είχε αναθερωήσει τις προβλέψεις από το 4,5%. Για το 2023 προβλέπεται από το ΔΝΤ ανάπτυξη της τάξης του 2,6%. Η Τράπεζα της Ελλάδος στις προβλέψεις της έχει κάνει λόγο φέτος για ανάπτυξη της τάξης του 3,8% με βάση το βασικό και για ανάπτυξη 2,8% με βάση το πιο δυσμενές σενάριο. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός εκτιμάται από το ΔΝΤ σε 4,5% και 1,3% για φέτος και του χρόνου.

Με το νέο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης που θα κατατεθεί στις Βρυξέλες στα τέλη του μήνα θα αναθεωρηθούν οι στόχοι και θα κατέβει ο πήχης για ανάπτυξη και θα ανέβει για τον πληθωρισμό, καθώς στον φετινό προϋπολογισμό υπήρχε αρχικά πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 4,5% φέτος.

Αναθεώρηση προβλέψεων για παγκόσμια οικονομία

Σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται από το ΔΝΤ πλέον σε 3,6% φέτος και του χρόνου, μειωμένη κατά 0,8% και 0,2% αντίστοιχα σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Για την Ευρωζώνη προβλέπει ότι  η ανάπτυξη προβλέπεται να φτάσει το 2,8% και 2,3% αντίστοιχα.


Σοκ για Ουκρανία και Ρωσία

Είναι ενδεικτικό ότι για την Ουκρανία το ΔΝΤ προβλέπει φέτος ύφεση 35% χωρίς καν να γίνονται προβλέψεις για του χρόνου. Για τη Ρωσία ο πόλεμος και οι κυρώσεις αναμένεται να φέρουν ύφεση 8,5% φέτος  και 2,3% του χρόνου σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης του ΔΝΤ.

Πληθωριστικό σοκ

Στην Ευρώπη ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 12,6% και το 7,5% φέτος και του χρόνου με τα ποσοστά της Ευρωζώνης να διαμορφώνονται σε 5,3% και 2,3% αντίστοιχα. Για το 2022 ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 5,7% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και σε  8,7% για τις αναπτυσσόμενες –ποσοστά 1,8 και 2,8 τοις εκατό υψηλότερα από τα προβλεπόμενα τον Ιανουάριο.

Η επιδείνωση των ανισορροπιών προσφοράς και ζήτησης- συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από τον πόλεμο- και επιπλέον οι αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων των πρώτων υλών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επίμονα υψηλό πληθωρισμός, αυξανόμενες προσδοκίες για υψηλό πληθωρισμό και για αύξηση μισθών, αναφέρεται.

«Αν και οι οδηγοί του πληθωρισμού βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις εκτός του ελέγχου των κεντρικών τραπεζών (ο πόλεμος, οι κυρώσεις, η πανδημία, διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς), οι πιέσεις στις τιμές αυξάνονται σε ευρεία βάση. Η μετάδοση του σοκ από τον πόλεμο θα διαφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το εμπόριο και τα οικονομικές διασυνδέσεις, την έκθεση σε αυξήσεις τιμών εμπορευμάτων και την ισχύ του προϋπάρχοντος πληθωρισμού», αναφέρεται.

Δύσκολοι καιροί για κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις

Καύσιμα και τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ραγδαία, με ευάλωτους πληθυσμούς, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος να επηρεάζονται περισσότερο σημειώνει το ΔΝΤ. Ο αυξημένος πληθωρισμός θα περιπλέξει τους συμβιβασμούς που καλούνται να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες ώστε από τη μια να συγκρατήσουν τις τιμές και από την άλλη να στηρίξουν την ανάπτυξη. Τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρούν σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, ασκώντας πίεση τόσο στις αναδυόμενες αγορές όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Καμπανάκι χτυπά επίσης το ΔΝΤ επειδή πολλές χώρες –όπως αναφέρει- έχουν περιορισμένο πλέον περιθώριο άσκησης χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής για να μετριαστεί ο αντίκτυπος του πολέμου στις οικονομίες τους.

Κίνδυνοι για το εμπόριο

Σε γεωπολιτικό και ευρύτερο οικονομικό και εμπορικό επίπεδο η εισβολή συνέβαλε στον οικονομικό κατακερματισμό καθώς σημαντικός αριθμός χωρών  διακόπτουν τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία με αποτέλεσμα να δημιουργείται απειλή εκτροχιασμού της ανάκαμψη μετά την πανδημία, όπως προστίθεται. Ο πόλεμος απειλεί επίσης τα βασισμένα σε κανόνες πλαίσια που έχουν διευκολύνει μια μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση και βοήθησε να βγουν εκατομμύρια άνθρωποι από τη φτώχεια, σημειώνει το ΔΝΤ.

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024