newspaper
Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Το σκέπαστρο του Μπέου στο κεφάλι του Μητσοτάκη και στην πλάτη του Κασσελάκη

Δήμος Παπάγου - Χολαργού: Απαλλάσσει από δημοτικά τέλη ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Δήμος Παπάγου – Χολαργού: Απαλλάσσει από δημοτικά τέλη ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού μειώνει σημαντικά τα δημοτικά τέλη ενώ παράλληλα απαλλάσει από την καταβολή τους τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Οι δήμοι καλούνται για μια φορά ακόμη να στηρίξουν την κοινωνία εν μέσω ακρίβειας και οικονομικής αβεβαιότητας.

Κατόπιν πρότασης του Δημάρχου Παπάγου – Χολαργού, κ. Ηλία Αποστολόπουλου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μείωση των δημοτικών τελών για το έτος 2022.

Στη μείωση των δημοτικών τελών συντέλεσε η εξοικονόμηση πόρων από την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού (εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 80% και ετήσιο ενεργειακό όφελος που ανέρχεται τουλάχιστον σε 5,131 εκατομμύρια kWh), καθώς και η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων από τις δηλώσεις που έγιναν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Τα δημοτικά τέλη για το 2022 καθορίζονται ως εξής:

Κοινότητα Παπάγου

  • Οικίες – 1,65 €/τ.μ.
  • Επαγγελματικές στέγες: 5,37 €/τ.μ.

Κοινότητα Χολαργού

  • Οικίες – 1,40 €/τ.μ.
  • Επαγγελματικές στέγες: 3,91 €/τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τη συνένωση των δύο πρώην Δήμων το 2011, τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν σε ποσοστό 30% περίπου στην Κοινότητα Παπάγου και 23% περίπου στην Κοινότητα Χολαργού για οικίες, ενώ για επαγγελματικές στέγες έχουν μειωθεί σε ποσοστό περίπου 26%.

Επίσης, διατηρούνται οι μειώσεις και οι απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου (μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, οικονομικά αδύνατοι, μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ), ενώ αποφασίστηκε η αύξηση του ετήσιου εισοδήματος για πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη στις πολύτεκνες οικογένειες από 21.000 € σε 24.000 ευρώ και η αύξηση του ποσού της συνολικής φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας για τους οικονομικά αδύνατους, από 250.000 σε 300.000 ευρώ.

Η Δημοτική Αρχή Παπάγου – Χολαργού μειώνει τα δημοτικά τέλη, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αναβαθμίζει τον τομέα καθαριότητας, βελτιώνοντας καθημερινά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η μείωση των δημοτικών τελών ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ καταψηφίστηκε από τους 3 δημοτικούς συμβούλους, κάτι που προξένησε εντύπωση αφού με αυτό το μέτρο ανακουφίζονται οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού του Δήμου και θα ήταν ευχής έργο αν υπήρχε η δυνατότητα αυτή σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Αυτό που αξίζει να επισημάνουμε αφορά την χρηστή διαχείριση των οικονομικών ενός Δήμου. Δεδομένων των συνθηκών με την ακρίβεια, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας προκειμένου να καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες. Οπότε, οι Δημοτικές Αρχές ας κάνουν παύση κάποιων έργων με ιδία χρηματοδότηση, ώστε να μπορούν να μειώνουν τα δημοτικά τέλη αλλά και να έχουν πάντα γεμάτα τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία και σε άριστη κατάσταση γενικότερα όλες τις δημόσιες δομές που είναι στην ευθύνη τους. Όπως ΚΑΠΗ, αθλητικά κέντρα, ΚΔΑΠ, κοινωνικά φροντιστήρια κτλ.

Η Δημοτική Αρχή Ηλία Αποστολόπουλου με την κίνηση μείωσης των δημοτικών τελών έδειξε την πολιτική που πρέπει να ακολουθείται. Θα έρθουν μέρες που ακόμη μια φορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κρατήσει όρθια την κοινωνία.  Η αναβολή εκτέλεσης κάποιων έργων με ιδίους πόρους προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμα για άσκηση κοινωνικής πολιτικής εν όψει των δύσκολων ημερών που έρχονται λόγω των ανατιμήσεων, θα ήταν μια συνετή επιλογή.

Only in

Στην τελική ευθεία οι αυτοδιοικητικές εκλογές - Πώς εκλέγονται Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023