Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δήμος Αθηναίων: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για «καπέλο» στις χρεώσεις δημοτικών τελών από ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας

Δήμος Αθηναίων: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για «καπέλο» στις χρεώσεις δημοτικών τελών από ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας

Η μήνυση κατατέθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2022, ύστερα από απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προωθείται η δικογραφία η οποία σχηματίστηκε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε, κατά παντός υπευθύνου, ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να διερευνηθούν δύο πρωτοφανείς υποθέσεις για υπέρογκες χρεώσεις δημοτικών τελών εις βάρος Αθηναίων δημοτών από την ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπερδιπλάσια ποσά στους δύο λογαριασμούς

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων το περασμένο διάστημα έγινε αποδέκτης δύο καταγγελιών από δημότες του, αναφορικά με υπέρογκες χρεώσεις εις βάρος τους από την εταιρεία. Η εν λόγω εταιρεία συμπεριέλαβε στους συγκεκριμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση του Δήμου Αθηναίων), χρεώσεις με υπερδιπλάσιο «καπέλο»:

1.     Για Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού (ΔΤ) χρέωση με συντελεστή 3,50 ευρώ/τ.μ. αντί του ισχύοντος 1,55 ευρώ/τ.μ.

2.     Για Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΔΦ) χρέωση με συντελεστή 3,45 ευρώ/τ.μ. αντί του ισχύοντος 0,33 ευρώ/τ.μ.

Αυστηρή προειδοποίηση του Δημάρχου Αθηναίων 

Με αφορμή τις δύο αυτές περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στέλνει αυστηρή προειδοποίηση σε εκείνους που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη σημερινή κρίση προς όφελός τους. «Ο Δήμος Αθηναίων από την πρώτη στιγμή που έλαβε τις καταγγελίες των δύο δημοτών του για υπέρογκες χρεώσεις δημοτικών τελών στους λογαριασμούς τους, κινήθηκε άμεσα και προέβη σε όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συγκεκριμένες υποθέσεις, οι οποίες πλήττουν όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τον ίδιο τον Δήμο.

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν, μέσα από τέτοιες σκανδαλώδεις ενέργειες, να εκμεταλλευθεί την κρίση σε βάρος των δημοτών μας, με στόχο την αισχροκέρδεια. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον».

Τι ισχύει για τα δημοτικά τέλη της Αθήνας

Το ύψος των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, το τέλος ακίνητης περιουσίας και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων αποφασίζεται κάθε χρόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η χρέωσή τους φτάνει στους καταναλωτές – δημότες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος), οι οποίοι και υποχρεούνται να αποδίδουν τα ποσά αυτά στον Δήμο.

Ειδικότερα, προς ενημέρωση των δημοτών της Αθήνας:

Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2022 καθορίστηκαν με την 483/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα ο οικιακός συντελεστής διατηρήθηκε στο 1,55 ευρώ/τ.μ. ετησίως, ο επαγγελματικός διατηρήθηκε στα 6,18 ευρώ/τ.μ. ετησίως και προστέθηκε τρίτος συντελεστής για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς σκοπούς με συντελεστή 2,35 ευρώ/τ.μ. ετησίως για τα πρώτα 6.000 τ.μ και μείωση 60% για τα υπόλοιπα τ.μ. Βάσει νόμου στη ΔΕΔΔΗΕ αποστέλλονται από τον Δήμο δύο συντελεστές, ο οικιακός και ο επαγγελματικός.

Ο συντελεστής κοινωφελών ιδρυμάτων προκύπτει από την πλασματικότητα των τ.μ. του επαγγελματικού συντελεστή. Ομοίως και οι συντελεστές για παροχή υπηρεσιών και λιανεμπόριο ορίζονται με πλασματικότητα επαγγελματικού συντελεστή βάσει του ΚΑΔ κάθε επιχείρησης. Το ίδιο ισχύει για τις μειώσεις των ευπαθών ομάδων που χρεώνονται με οικιακό συντελεστή.  Προς ενημέρωση της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ο Δήμος Αθηναίων κοινοποίησε το με ΑΠ.319584/18-11-2021 έγγραφό του με συνημμένη την 483/2021 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το έτος 2022 καθορίστηκε με την 484/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα παρέμεινε ο ίδιος όπως είχε καθοριστεί για το έτος 2020, στο ύψος των 0,33 ευρώ/τ.μ. κατά έτος. Προς ενημέρωση της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ο δήμος κοινοποίησε το έγγραφό του με ΑΠ.319568/18-11-2021, με συνημμένη την 484/2021 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) έχει καθοριστεί με την υπ’ αριθμ.733/1993 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων σε ποσοστό 0,35% και έκτοτε παραμένει ο ίδιος. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Αθηναίων κάθε χρόνο ενημερώνει τον ΔΕΔΔΗΕ για τον συντελεστή τέλους ακίνητης περιουσίας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024