Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Η νέα κανονικότητα δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό καιρό - Δεν έχει τέλος η θλίψη για αυτούς που χάθηκαν

Κοροναϊός: Η νέα κανονικότητα δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό καιρό – Δεν έχει τέλος η θλίψη για αυτούς που χάθηκαν

Η επιστροφή στην κανονικότητα που ευαγγελίζονται οι κυβερνήσεις αποδεικνύεται κενό γράμμα, καθώς τα εκατομμύρια των θανάτων έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στις ζωές αυτών που έμειναν πίσω. Ο κοροναϊός ως αιτία θανάτου άλλαξε ακόμα και το πένθος ως βίωμα

Μπορεί οι κυβερνήσεις να βιάζονται να επιστρέψουν στην κανονικότητα, αλλά ο κοροναϊός ακόμα και στο ενδεχόμενο που δεν θα είναι τόσο απειλητικός στο μέλλον έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές των ανθρώπων. Στις ΗΠΑ οι θάνατοι από κοροναϊό αγγίζουν το ένα εκατομμύριο επίσημα, με τους πραγματικούς αριθμούς να είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Σύμφωνα με το Atlantic ο κοροναϊός είναι πλέον η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, με αυτούς που χάνουν κάποιον δικό τους να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη θλίψη της απώλειας. Μιας απώλειας που δεν μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα της διαδικασίας του πένθους.

Ο κοινός τόπος των θανάτων από κοροναϊό

«Δεδομένου ότι ανέτρεψε τα δεδομένα σε όλο τον κόσμο, η Covid θα μπορούσε να αποτελέσει μια κοινή εμπειρία που να περιόριζε τη μοναξιά που προκαλεί η θλίψη», αναφέρει ο αρθρογράφος του Atlantic. «Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους έχω μιλήσει, αισθάνονται απίστευτα μόνοι – αποκομμένοι από την κοινωνία, από τους ανθρώπους που τους στηρίζουν και ειδικά από τους αγαπημένους τους όταν αυτοί πεθαίνουν».

Πολλοί θάνατοι από Covid ήταν απροσδόκητοι, πρόωροι, ιδιαίτερα οδυνηροί και, σε πολλές περιπτώσεις, αποτρέψιμοι. Η πανδημία έχει αντικαταστήσει την αίσθηση της κοινότητας με την απομόνωση, τη συμπόνια με την κριτική και τις ευκαιρίες για θεραπεία με έντονα ξεσπάσματα θυμού. Κάποια από τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση άλλων αιτιών θανάτου, αλλά η Covid προκαλεί έναν συνδυασμό τους.

Οι περισσότεροι από όσους μίλησαν στο Atlantic  είχαν παρόμοιες εμπειρίες, Από την τελευταία φορά που είδαν το αγαπημένο τους πρόσωπο από κοντά μέχρι τη στιγμή που το αποχαιρέτησαν μέσω μιας οθόνης, ο αποχωρισμός τους ήταν απόλυτος. Δεν τους επιτρεπόταν να το επισκέπτονται. Η επικοινωνία ήταν αδύνατη από τη στιγμή που οι αναπνευστήρες έγιναν απαραίτητοι. Οι ενημερώσεις ήταν ελάχιστες επειδή τα νοσοκομεία ήταν υπερφορτωμένα. Υπήρχε μόνο η αναμονή. Κάποιοι περίμεναν ενώ πάλευαν για την ίδια τους τη ζωή.

Ο μοναχικός θάνατος

Η Teresita Horne είχε περάσει πάνω από μια εβδομάδα σε μηχάνημα αναπνοής όταν ο 13χρονος γιος της, Donovan, πέθανε σε άλλο νοσοκομείο- τον παρακολουθούσε να πεθαίνει από το τηλέφωνό της. «Θυμάμαι να ουρλιάζω», μου είπε. «Όταν τα παιδιά σου είναι άρρωστα, σε χρειάζονται, αλλά δεν μπορούσα να είμαι εκεί για να τον παρηγορήσω. Δεν μπόρεσα να του κρατήσω το χέρι για τελευταία φορά».

Οι εμπειρίες αυτές έχουν κοινά χαρακτηριστικά με άλλες καταστροφικές κρίσεις. Η Sarah Wagner, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο George Washington που ερευνά το θάνατο και το πένθος, βλέπει ομοιότητες μεταξύ των εμπειριών των πενθούντων του COVID και των ανθρώπων των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια πολέμων.

«Οι οικογένειες δεν γνώριζαν τι συνέβη και έχουν αφεθεί να φανταστούν εκείνες τις φρικτές τελευταίες στιγμές» με τρόπο που «εξακολουθεί να βαραίνει το πένθος τους χρόνια αργότερα», είπε. Η Sabila Khan, για παράδειγμα, γνωρίζει ελάχιστα για τις τελευταίες ημέρες του πατέρα της, εκτός από το ότι πιθανότατα τις πέρασε «σε μια εμπόλεμη ζώνη των επειγόντων περιστατικών». «Τι σκεφτόταν; Πώς μπορώ να το συνειδητοποιήσω αυτό;» Πολλοί πενθούντες γνωρίζουν ότι ο θάνατος από COVID είναι μακρύς και εξαντλητικός. Η Sherry Congrave Wilson ήταν δακρυσμένη αλλά αδιαπραγμάτευτη όταν είπε ότι η Felicia Ledon Crow, η καλύτερη φίλη της επί 30 χρόνια, πέθανε μόνη υποφέροντας. «Απλώς ελπίζω και προσεύχομαι να είχε μια στοργική νοσοκόμα, κάποιον γύρω της που ήταν καλός μαζί της», είπε η Congrave Wilson.

Η έλλειψη τελετών

Τα επακόλουθα του θανάτου ενός COVID είναι επίσης μοναχικά. Τα κοινωνικά τελετουργικά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις ενοχές και την αβεβαιότητα, αλλά κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της πανδημίας, κηδείες, αγρυπνίες και άλλες τελετές δεν πραγματοποιούνταν. Η Kristin Urquiza, συνιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Marked by COVID, έχασε τον πατέρα της τον Ιούνιο του 2020- πέρα από μια παράξενη εικονική κηδεία όπου η σύνδεση παρουσίαζε συνεχώς βλάβες, δεν μπόρεσε ακόμα να τον θρηνήσειμαζί με τους εκατοντάδες ανθρώπους που τον αγαπούσαν.

Και χωρίς διεξόδους συλλογικής έκφρασης, η θλίψη αυξάνεται. Ο Χάρι Κλόουζ, ο υπεύθυνος κηδειών, μου είπε ότι ορισμένοι άνθρωποι ένιωθαν ότι είχαν απογοητεύσει τους αγαπημένους τους δύο φορές, πρώτα με το να μην είναι μαζί τους στο τέλος και ξανά με το να μην μπορούν να γιορτάσουν τη ζωή τους.

Δεν έχει τέλος η θλίψη

Υπό κανονικές συνθήκες, το 10% των ανθρώπων στις ΗΠΑ που πενθούν για την απώλεια κάποιου δικού τους ανθρώπου, θα έρχονταν αντιμέτωποι με μακροχρόνια θλίψη, η οποία συνήθως είναι έντονη, επίμονη και εξαντλητική. Άλλα στην περίπτωση όσων πενθούν για απώλειες από Covid, το ποσοστό ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς η πανδημία έχει αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου για κάτι τέτοιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν αποφασισμένες να αφήσουν στην άκρη τις απώλειές τους και να κινηθούν ταχύτερα προς την έξοδο από την κρίση. Αλλά η θλίψη εκατομμυρίων ανθρώπων δεν λέει να φύγει.

«Δεν έχει τέλος αυτή η θλίψη», λέει η Λούσι Εσπάρσα – Κασάρες «Αλλάζει. Παίρνει διαφορετική μορφή. Αλλά συνεχίζει να υπάρχει».

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024