Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στη Γαλλία: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι -  «Θρίλερ» στον β' γύρο ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν

Εκλογές στη Γαλλία: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι – «Θρίλερ» στον β’ γύρο ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν

Οι δηλώσεις των δυο διεκδικητών του προεδρικού θώκου

Την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία κατέλαβε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Ο απερχόμενος πρόεδρος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού ΒFM, συγκεντρώνει το 28,5% των ψήφων έναντι 24,2% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ακολουθούν με 20,2% ο Ζαν Λικ Μελανσόν που τοποθετείται στη ριζοσπαστική αριστερά, με 7,1% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και με 5,1% η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινούνται κάτω από το 5%.

Έτσι λοιπόν, σε 14 ημέρες, στον β γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας θα κονταροχτυπηθούν ο Εμανουέλ Μακρόν με την Μαρίν Λεπέν.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του α΄γύρου

Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα θεωρείται σχετικά ικανοποιητικό για τον Μακρόν, αφού οι δημοσκοπήσεις μέχρι και λίγες μέρες πριν τις εκλογές των έδειχναν σε απόσταση «αναπνοής» από την Μαρίν Λεπέν, που πολλές φορές κυμαινόταν στο 1%.

Από την άλλη πλευρά, λιγότερο ικανοποιητικό είναι το αποτέλεσμα για την Λεπέν, ενώ εξαιρετικά ικανοποιητικό για τον Μελανσόν. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι εξαιρετικά αρνητικό θεωρείται το αποτέλεσμα για τον Ερίκ Ζεμούρ.

Τέλος «καταστροφικό» είναι το αποτέλεσμα για τα κάποτε παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, δηλαδή τους Ρεπουμπλικανούς, τους Οικολόγους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Η επόμενη μέρα…

Η εκστρατεία για τον β’ γύρο των εκλογών ξεκινά αύριο και πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αποφασίσει να ψηφίσει στις 24 Απριλίου το 47% περίπου των ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν είτε τον Εμανουέλ Μακρόν είτε τη Μαρίν Λεπέν στον α’ γύρο.

Προς το παρόν μόνο ο ακροδεξιός Έρικ Ζεμούρ, ο οποίος συγκεντρώνει 7%, έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη Λεπέν. Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι εκτός από έναν, από τους κεντροδεξιούς έως τους σοσιαλιστές και τους πράσινους, κάλεσαν ξεκάθαρα τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν – αλλά όλοι συγκεντρώνουν ποσοστό λιγότερο από 7%.

Ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος συγκεντρώνει περίπου 20%, δεν υποστήριξε τον Μακρόν, αλλά κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν υπέρ της Λεπέν. Το πόσοι από τους ψηφοφόρους του θα προτιμήσουν την αποχή αντί της ψήφου στον Μακρόν, θεωρείται κρίσιμος παράγοντας.

Θρίλερ στον δεύτερο γύρο

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους ηττημένους του πρώτου γύρου δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων δείχνουν έναν εξαιρετικά αμφίρροπο δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1 που πραγματοποιήθηκε σήμερα επί δείγματος 1.000 ατόμων, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει με 51% έναντι 49% της Μαρίν Λεπέν. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις παραινέσεις πολλών υποψηφίων και πολιτικών αρχηγών υπέρ της ψήφου στον Μακρόν, οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους σε σημαντικό βαθμό δεν τους ακολουθούν.

Οι υποψήφιοι των Οικολόγων, των Κομμουνιστών και των Σοσιαλιστών και της δεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σήμερα κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, για να μπλοκάρουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι, ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές και η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Ο Μακρόν, ο απερχόμενος πρόεδρος, ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και προηγείται λίγες μονάδες από την Λεπέν, την οποία θα αντιμετωπίσει στις 24 Απριλίου.

Μακρόν: «Να βάλουμε φρένο στην ακροδεξιά»

Στις πρώτε τους δηλώσεις ο Μακρόν αφού ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, αλλά και το επιτελείο του που στάθηκε στο πλευρά του καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους λέγοντας πως «η εμπιστοσύνη που μου δείξατε με τιμά, με υποχρεώνει και με δεσμεύει».

Παράλληλα, έδωσε σύνθημα νίκης εν όψει του β’ γύρου λέγοντας πως «θα δουλέψουμε για ένα μεγάλο όραμα για τη χώρα μας».

Στη συνέχεια ζήτησε και από όσους δεν τον ψήφισαν να σταθούν στο πλευρό του στον β’ γύρο και να βάλουν «φρένο» στην ακροδεξιά, σύμφωνα με το Reuters. Στο ίδιο πλαίσιο έθεσε σαν προσωπικό του στόχο να πείσει όσους απείχαν ή στράφηκαν σε ακραίες «φωνές» όπως αυτή της Λεπέν και του Ζεμούρ.

Ακόμα, διευκρίνισε πως θα απευθυνθεί σε όλους όσοι θέλουν να δουλέψουν για τη Γαλλία, ενώ κάλεσε όλους τους γάλλους πολίτες να βασιστούν πάνω του.

Η Γαλλία και η Ευρώπη βρίσκονται σε μια καθοριστική στιγμή, τόνισε για να καταλήξει με το κλασικό «ζήτω η Γαλλία».

Λεπέν: «Θα βάλω τη Γαλλία ‘σε τάξη’ σε πέντε χρόνια»

Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα βάλει τη Γαλλία «σε τάξη» μέσα σε πέντε χρόνια.

«Όλοι όσοι δεν ψήφισαν σήμερα για τον Μακρόν επιθυμούν να βρεθούν σε αυτήν την επανένωση. Θέλω αυτές οι 15 ημέρες που έρχονται, να υπάρχει μία τίμια συζήτηση. Απευθύνομαι στον κάθε Γάλλο ψηφοφόρο για να μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα τα θέματα, ως πρόεδρος όλων των Γάλλων. Στις 24 Απριλίου παίρνουμε αποφάσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, που θα δεσμεύουν τη Γαλλία για τα επόμενα πενήντα χρόνια, στη μετανάστευση, τον στρατό, το διπλωματικό μέτωπο. Μετά το δεύτερο γύρο, θέλω να είμαι η πρόεδρος όλων των Γάλλων» είπε.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η κοινωνική επιλογή πολιτισμού. Από την ψήφο σας εξαρτάται η θέση που θέλουμε να δώσουμε στα άτομα αντί του χρήματος. Τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε δικαιώματα. Από την ψήφο σας θα εξαρτηθούν οι πολιτικές αποφάσεις της επόμενης πενταετίας. Στόχος μου να είναι η Γαλλία χώρα ειρήνης. Να είναι κυρίαρχη. Θα ελέγξω τη μετανάστευση αφουγκραζόμενη τους πάντες» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, κάλεσε τους ψηφοφόρους να τη στηρίξουν, «ώστε η Γαλλία να είναι δύναμη ειρήνης και να αποκαταστήσουμε την αυτοδιάθεση των Γάλλων. Θα διασφαλίσουμε τη Μετανάστευση και της ασφάλειας για όλους, εγγυώμενοι των σεβασμό όλων. Έχουμε μία σειρά λύσεων που έχουμε προτείνει με έναν προϋπολογισμό, με σαφή διατύπωση, που αποσκοπεί στο να θεραπεύσει τα βαθύτερα ρήγματα στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024