Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέδρο Μαρτίνς: Τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό – Δεν έτυχε, πέτυχε…

Πέδρο Μαρτίνς: Τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό – Δεν έτυχε, πέτυχε…

Πέρασαν ακριβώς 4 χρόνια από την ημέρα που ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την πρόσληψη του Πέδρο Μαρτίνς

09/04/2018: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας με τον Πορτογάλο τεχνικό Pedro Martins. Ο κύριος Μαρτίνς θα αναλάβει την θέση του πρώτου προπονητή, μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν, οπότε θα ανακοινωθεί και το πλήρες επιτελείο του».

Με αυτές τις 37 λέξεις άνοιγε με κάθε επισημότητα η αυλαία της παρουσίας του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ακριβώς πριν από 4 χρόνια. Πριν από 1.461 ημέρες. Μια σχέση ομάδας-προπονητή που αποτέλεσε μια από τις πλέον επιτυχημένες επιλογές που έχει κάνει ποτέ ο σύλλογος. Μια συνύπαρξη που πέρασε δυσκολίες και στιγμές έντασης, αλλά που στο τέλος της ημέρας οδήγησε τον Ολυμπιακό ξανά στην κορυφή, στους τίτλους, στους ομίλους του Champions League, στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών, στην κυριαρχία στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Τον Απρίλιο του 2018 ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε κάνει μια βαρυσήμαντη ανακοίνωση στα αποδυτήρια του προπονητικού κέντρου του Ρέντη: «Θα σας διώξω όλους και θα τα αλλάξω όλα». Κάποιοι πίστεψαν τότε ότι επρόκειτο για υπερβολή. Ήταν η απόλυτη, ωμή αλήθεια για όσα ακολούθησαν. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού άλλαξε πάνω από 20 ποδοσφαιριστές, έφερε άλλους τόσους, ξόδεψε σχεδόν 25.000.000 € σε μεταγραφές σε ένα καλοκαίρι, αλλά κυρίως έδωσε τα ηνία και την μπαγκέτα στα χέρια του Πέδρο Μαρτίνς.

Η πρώτη χρονιά του Πορτογάλου στους Ερυθρόλευκους ήταν δύσκολη. Αλλά γρήγορα η δουλειά και η ποιότητα του ρόστερ συναντήθηκαν και η χημεία που δημιουργήθηκε ήταν εκρηκτική. Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχασε εκείνο το πρωτάθλημα, αλλά κέρδισε κάτι πιο σημαντικό: Δημιούργησε μια ομάδα κυρίαρχη, με ταλέντο, δίψα, προοπτική και, πρώτη φορά στα χρονικά, στηρίχθηκε προπονητής που δεν πήρε τον τίτλο. Το αποτέλεσμα, εντυπωσιακό. Ο Ολυμπιακός κατάκτησε τα επόμενα δύο πρωταθλήματα με τρόπο εμφατικό και οδεύει ολοταχώς για το τρίτο συνεχόμενο. Πήρε ένα Κύπελλο και επιβεβαίωσε την ισχύ και την κυριαρχία του. Σε μια περίοδο που το σύστημα ελέγχεται από τους αντιπάλους του. Μια περίοδο με δόλιες συμπεριφορές απέναντί του, με τρικλοποδιές, με αλητείες. Που όμως δεν κατέστησαν δυνατό να αλλάξουν την πραγματικότητα και την κυριαρχία του Ολυμπιακού.

Υπό την τεχνική καθοδήγηση του Πέδρο Μαρτίνς ο Ολυμπιακός πέτυχε σπουδαίες νίκες, έπαιξε ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, ξεπέρασε τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετώπισε στη διάρκεια της πιο δύσκολης και επίπονης εποχής που βίωσε ο πλανήτης, λόγω Covid. Βρήκε τρόπο να αντεπεξέλθει στο ασφυκτικό πρόγραμμα, πήρε τίτλους και μεγάλες νίκες ακόμη και όταν του έστηναν εμπόδια, οδηγώντας τον να παίξει τελικούς με… μισή ομάδα.

Σε προσωπικό επίπεδο ο Μαρτίνς βίωσε και βιώνει τις μεγαλύτερες στιγμές της προπονητικής καριέρας του. Έσπασε το ρεκόρ αγώνων στον πάγκο του Ολυμπιακού, έγινε ο προπονητής με τα περισσότερα ευρωπαϊκά παιχνίδια στους Ερυθρόλευκους, έφτασε να έχει κοουτσάρει τους Ερυθρόλευκους σε συνολικά 210 παιχνίδια, καταγράφοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα: 139 νίκες, 37 ισοπαλίες, 34 ήττες, με 404-161 γκολ.

Ο Pedro Rui da Mota Vieira Martins γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1970. Ως ποδοσφαιριστής είχε πλούσια καριέρα στην Πορτογαλία. Το 1988 έκανε το ποδοσφαιρικό του ντεμπούτο στη Feirense, αγωνίστηκε κατά σειρά στις Vitória Guimarães, Sporting CP, Boavista, Santa Clara και Alverca. Από το 2004 έως το 2006 διετέλεσε βοηθός προπονητή στις Vitória Setúbal, FC Porto και Belenenses και από το καλοκαίρι του 2006 βρέθηκε πρώτη φορά σε πάγκο ομάδας ως πρώτος τεχνικός, στην União Lamas. Το επόμενο καλοκαίρι και για δύο χρόνια ανέλαβε την Lusitânia, ενώ τον Ιούλιο του 2009 βρέθηκε στον πάγκο της Espinho. Το 2010 ανέλαβε προπονητής της Marítimo, όπου και έμεινε 4 χρόνια, και το 2014 μεταπήδησε στην Rio Ave, την οποία κοουτσάρισε επί δύο χρόνια. Το καλοκαίρι του 2016 και μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 κάθισε στον πάγκο της Vitória Guimarães, με την οποία, στην πρώτη του σεζόν, τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας και έφθασε έως τον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας.

Η πορεία του πριν προσληφθεί από τον Ολυμπιακό δεν τρέλανε κανέναν. Δεν προκάλεσε ενθουσιασμό η πρόσληψή του. Δεν ήταν ένας προπονητής-θαύμα από την ελίτ του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Αλλά ο Ολυμπιακός τον επέλεξε. Όχι τυχαία. Έψαξε, ρώτησε, έμαθε, ενημερώθηκε για τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, για όλα. Και αποφάσισε ότι ήταν ο ιδανικός. Ο μύθος λέει ότι για τον Μαρτίνς ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε και με τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την αξία του, αλλά κυρίως για την αφοσίωση και τη δουλειά του.

Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την 9η Απριλίου 2018 ο Ολυμπιακός μπορεί να υπερηφανεύεται ότι, πέρα από καλό σκάουτινγκ στις μεταγραφές, ξέρει να ανακαλύπτει και προπονητές υψηλού επιπέδου, εκεί όπου οι άλλοι δεν βλέπουν προοπτική. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το έκανε…

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024