Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Delphi Forum – Σκρέκας: Τα 3 μέτρα για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας

Delphi Forum – Σκρέκας: Τα 3 μέτρα για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας

Η Ρεβυθούσα, η Αλεξανδρούπολη, η αποθήκευση αερίου και ο λιγνίτης

Τρία μέτρα άμεσης εφαρμογής για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας σε περίπτωση διακοπής εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ανέφερε, τις επόμενες 6-10 εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η προσθήκη πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η διερεύνηση διαθεσιμότητας και τιμών από τον ΔΕΣΦΑ, για μίσθωση πλοίου επί 12μηνο.

Παράλληλα διερευνάται η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία, με την οποία η χώρα μας είναι διασυνδεδεμένη μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Για τον λιγνίτη

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει η στρατηγική απόσυρσης τους αλλά διασφαλίζεται ότι τα εν λειτουργία εργοστάσια της ΔΕΗ θα έχουν επαρκή αποθέματα λιγνίτη για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Ανέφερε ότι οι μονάδες Μελίτης και Αγίου Δημητρίου 5 μπορούν, εφόσον κριθεί αναγκαίο και βιώσιμο οικονομικά, να παραμείνουν σε λειτουργία ως το 2025, οι υπόλοιπες μονάδες συμπληρώνουν τις επιτρεπόμενες ώρες λειτουργίας τους εφέτος ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 η οποία «εφόσον είναι βιώσιμη οικονομικά» μπορεί να παραμείνει ως το 2028 με λιγνίτη.

Απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι η επέκταση της Ρεβυθούσας και η νέα πλωτή μονάδα ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη θα δώσουν τη δυνατότητα πλήρους απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή δράση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει την Ευρώπη αλλά έχει επιδοτήσει τους λογαριασμούς ενέργειας με 2,5 δισ. ευρώ (άλλα 800 εκατ. ευρώ έχει συνεισφέρει η ΔΕΗ) και θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί.

Για τη ΔΕΗ

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τα λεγόμενα “ουρανοκατέβατα” έκτακτα κέρδη στην ενέργεια, απαντώντας στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι η ΔΕΗ που την ενοχοποιούσαν, το 2021 είχε ζημιές.

«Από το λεφτά υπάρχουν πήγαμε στο υπάρχουν υπερκέρδη. Ψάχνουμε να βρούμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη της αντιπολίτευσης και δεν τα βρίσκουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024