Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέσσερα ξέφωτα στην κρίση αναζητά η κυβέρνηση

Τέσσερα ξέφωτα στην κρίση αναζητά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αναζητεί όσα θα μπορούσαν να επιτρέψουν συμβολικές και ουσιαστικές αλλαγές μέσα στο σημερινό κλίμα αβεβαιότητας

Υπό την πίεση της έγκαιρης διαχείρισης μιας σειράς «βαρών» στην κοινωνία και στην οικονομία, ενόσω συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κυβέρνηση αναζητεί τα… ξέφωτα της κρίσης, όσα θα μπορούσαν να επιτρέψουν συμβολικές και ουσιαστικές αλλαγές στο σημερινό κλίμα αβεβαιότητας και δυσφορίας στην κοινωνία – όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ο καλοκαιρινός τουρισμός, μια μεταπανδημική καθημερινότητα ακόμα και εντός της άνοιξης, η παραγωγή κυβερνητικού έργου καθώς και η προσδοκία για καθοριστικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιμετωπίζονται ως κεφάλαια που θα μπορούσαν να γράψουν μια σελίδα μεγαλύτερης αισιοδοξίας καθ’ οδόν προς το φθινόπωρο, οπότε αναμένονται κυβερνητικοί ανασχεδιασμοί.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά σε ένα «καλό» καλοκαίρι με ανεβασμένα νούμερα αφίξεων και ταυτόχρονα ποιοτικούς επισκέπτες οι οποίοι θα ανεβάσουν τα έσοδα. Παράγοντες της αγοράς μιλούν προς το παρόν για μια «παγωμένη» εικόνα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καθώς και για μεγάλη αβεβαιότητα λόγω ακρίβειας, ωστόσο δεν καταγράφονται απογοητευτικά στοιχεία (π.χ. ακυρώσεις κρατήσεων). Στην κυβέρνηση αντικρίζουν ως πρώτο σταθμό την περίοδο 15-20 Μαΐου για ασφαλέστερη αποτίμηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τα οργανωμένα πακέτα που κλείνονται ως τότε.

Νέες απευθείας πτήσεις (από ΗΠΑ και Καναδά, για παράδειγμα) καθώς και στοιχεία από συγκεκριμένες αγορές (όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας) επιτρέπουν μέχρι στιγμής την αισιοδοξία για μια θετική πορεία της ζήτησης για την Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ενδοκυβερνητικές συζητήσεις και προβληματισμός αρχίζουν να διατυπώνονται για την ανάγκη στήριξης του ακτοπλοϊκού κλάδου.

Στο υγειονομικό πεδίο, έπειτα από τις χθεσινές αποφάσεις να λειτουργήσει άμεσα η πλατφόρμα για τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 ετών, η κυβέρνηση επιδιώκει, σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, «να ανοίξει οργανωμένα» μια νέα φάση «μεταπανδημικής κανονικότητας». Πρώτο ορόσημο είναι η Πρωτομαγιά και ο στόχος να αρθούν τότε όλα τα περιοριστικά μέτρα.

Η πασχαλινή περίοδος θα κυλήσει με κανόνες (μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, επίδειξη πιστοποιητικών, τεστ κ.λπ.) καθώς οι ειδικοί δεν ανάβουν το πράσινο φως για χαλάρωση τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά η πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα αφήσουν αυτό το περιθώριο για το καλοκαίρι. Κυρίως, λόγω της δραστηριότητας πρωτίστως σε εξωτερικούς χώρους και με δεδομένο ότι η επαναξιολόγηση της κατάστασης θα γίνει στην αρχή του φθινοπώρου.

Ταυτόχρονα το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στην Ευρώπη για σειρά κρίσιμων αποφάσεων που θα καθορίσουν τις εξελίξεις εντός 2022 και 2023. Μετά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν αναμένεται να εξεταστεί και η πιθανότητα παράτασης της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής, ενώ εντός Μαΐου θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις για τα ενεργειακά και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στο τραπέζι είναι η ελληνική ιδέα για το πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αέριου, ωστόσο εκείνο που εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί ενιαία (και πιο εύκολα) είναι η αποσύνδεση της τιμής του αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Αθήνα δίνει μεγάλη σημασία στη διόρθωση αυτής της «στρέβλωσης», ενώ ο Μητσοτάκης έχει διατυπώσει την πεποίθηση ότι «έχουμε διαπραγματευτική ισχύ αν δρούμε ως Ευρώπη και όχι ως κράτος μεμονωμένα».

«Σκληρή δουλειά»

Στο μεταξύ, ο ίδιος έχει δώσει ευθέως εντολή στα στελέχη του για «σκληρή δουλειά» στους μήνες μέχρι τις κάλπες του 2023. Με δεδομένο το μότο «το είπαμε, το κάνουμε πράξη», όπως το παρουσιάζει στους πολίτες, το Μαξίμου θέλει τόσο την προώθηση νομοθετημάτων εντός χρονοδιαγραμμάτων ανεξάρτητα από τη συνεχιζόμενη κρίση, όσο και τη διαρκή καταγραφή – διαχείριση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Ο άμεσος νομοθετικός προγραμματισμός αφορά θέματα Παιδείας, Υγείας, περιβάλλοντος και ενέργειας (νομοσχέδιο για υπεράκτια αιολικά πάρκα, ρυθμίσεις χωροταξικές, αδειοδοτικές για ΑΠΕ κ.λπ.). Το κέντρο βάρους των πολιτικών αποφάσεων ωστόσο θα παραμείνει στα μέτωπα της ακρίβειας εν μέσω μιας πολιτικής καθημερινότητας συγκρούσεων.

Sports in

Το πόδι μιας «αρκούδας» διασχίζει την Ευρώπη - Ανάλυση του Economist

Στο αμείλικτο ερώτημα «τι θα γίνει εάν χάσει η Ουκρανία» επιχειρεί να απαντήσει ο Economist

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024