Αποκάλυψη για Λιβύη: Ο Ερντογάν στηρίζει τον Μπασάγκα και πιέζει τον Νμτπεϊμπά να παραιτηθεί
Η γαλλική εφημερίδα L'Opinion αποκαλύπτει τις «θετικές πιέσεις» που ασκεί η Τουρκία στον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για να παραιτηθεί από τη θέση του.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίλυση της λιβυκής πολιτικής κρίσης, γέρνοντας την πλάστιγγα προς τη νέα κυβέρνηση του Φάτχι Μπασάγκα, η οποία εξασφάλισε την εμπιστοσύνη της Βουλής χωρίς να μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της.
«Μετρημένες οι μέρες του Ντμπεϊμπά»
Το γαλλικό δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ημέρες του πρωθυπουργού της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, είναι μετρημένες.
Εξηγεί ότι ο λίβυος επιχειρηματίας, ο οποίος κατάγεται από τη Μισράτα και ανέλαβε την προεδρία της κυβέρνησης στις 10 Μαρτίου 2021, έχει τελειώσει το έργο του.
Οπως σημειώνει το κείμενο ένα χρόνο πριν ανέβηκε στην εξουσία με την υποστήριξη της Τουρκίας και την έγκριση της Ρωσίας και της Δύσης, αλλά τώρα η Τουρκία δεν τον υπερασπίζεται πλέον με τον ίδιο ενθουσιασμό.

Οταν ο Ερντογάν (αριστερά) υποδεχόταν με μεγαλοπρέπεια στο παλάτι του τον Ντμπεϊμπά (φωτογραφίες, και επάνω κεντρική, από Reuters)
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας, ο Ντμπεϊμπά βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ειδικά από τη στιγμή που η Αγκυρα αρχίζει να δείχνει την προτίμησή της στον Φάτχι Μπασάγκα.
Και μέσω αυτού, επιδιώκει να ανοίξει γραμμή επικοινωνίας με το κοινοβούλιο στο Τομπρούκ, στα ανατολικά της χώρας.
«Νόμιμη η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας»
Πριν λίγες ημέρες, ο Φάτχι Μπασάγκα είχε ρίξει «βόμβες» σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις σε αυτή τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, όταν αναφέρθηκε στη «δυνατή φιλία του» με την Τουρκία, οι δυνάμεις της οποίας, όπως είχε πει, βρίσκονται στη χώρα του κατόπιν επίσημης συμφωνίας, και αποκαλύπτοντας την επίσκεψη των γιων του ισχυρού άντρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ στην Αγκυρα.
Η Λιβύη δεινοπαθεί από την κατάσταση πολιτικής διαίρεσης, μετά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ (ανατολικά) του Φάτχι Μπασάγκα ως επικεφαλής νέας κυβέρνησης, αντί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται ο Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, που αρνείται να παραδώσει την εξουσία στον Μπασάγκα και υποστηρίζει ότι θα την παραδώσει σε κυβέρνηση που θα προέλθει από νέο εκλεγμένο κοινοβούλιο.

Ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης Φάτχι Μπασάγκα (φωτογραφία Reuters)
Δεν τήρησε τη δέσμευσή του
Ο Μπασάγκα κατηγορεί τον Ντμπεϊμπά ότι δεν τήρησε τη δέσμευσή του να μην συμμετάσχει στις εκλογές, θεωρώντας ότι ήταν ένας από τους σημαντικούς λόγους που ματαιώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο Ντμπεϊμπά βασίζει τη συνέχεια της κυβέρνησής του στη βάση του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, το οποίο όρισε τη διάρκεια των εργασιών της μεταβατικής εκτελεστικής αρχής σε 18 μήνες, παρατείνοντάς την μέχρι τις 24 Ιουνίου.
Πηγή: lopinion.fr, akhbarlibya24.net, echedoros-a.gr
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
- Τρομερός Εμπαπέ: Έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ (vid)
- Γαλλία-Αγγλία 4-6: Απίστευτο ματς, οι Άγγλοι προηγήθηκαν 4-0 και παραλίγο να χάσουν την τρίτη θέση (vids)
- Ο Τραμπ ζητά από την CENTCOM να ανοίξουν οι «πύλες της κολάσεως» κατά του Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442