Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Επικράτηση των προεδρικών, συντριβή της «Ομπρέλας»

ΣΥΡΙΖΑ: Επικράτηση των προεδρικών, συντριβή της «Ομπρέλας»

Ανελέητο εσωκομματικό πόλεμο μηχανισμών στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανέδειξε η τριήμερη διαδικασία εκλογής συνέδρων για το 3ο Συνέδριο του κόμματος.

Η επικράτηση των προεδρικών με περίπου 70% (75% λένε οι ίδιοι) έναντι 30% της Ομπρέλας στις εσωκομματικές εκλογές του τριημέρου 1-2-3 Απριλίου για την εκλογή συνέδρων αποτύπωσε το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Η εσωκομματική διαδικασία ενόψει του 3ου συνεδρίου 14-17 Απριλίου, όπου θα εγκριθούν οι προτάσεις του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα είχε τον χαρακτήρα σκληρής πολιτικής αναμέτρησης που όμοιά της είχε να βιώσει χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.

Παράλληλα αναδείχθηκε ένας ανελέητος εσωκομματικός πόλεμος μηχανισμών, μια οργανωτίστικη μηχανιστική διαδικασία, εν πολλοίς αποκρουστική για τα απλά μέλη που θύμιζε παλαιές κακές μέρες του ΠΑΣοΚ του διαγκωνισμού φατριών και βαρονιών.

Εξάλλου η συσπείρωση, έστω και κατ’ ανάγκη, των προεδρικών που είχαν «σπάσει» σε υποομάδες έναντι του κοινού «εχθρού» ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου αντίληψης περί εσωκομματικής δημοκρατίας.

Η διαδικασία, η συμμετοχή, οι… μαξιμαλιστικοί στόχοι

Επί της διαδικασίας, ψήφισαν 40.500 μέλη από τα 61.000 εγγεγραμμένα, δηλ. ποσοστό 65,7%. Από την Κουμουνδούρου δηλώνουν σε όλους τους τόνους ικανοποιημένοι και μιλάνε για μεγάλη συμμετοχή, τριπλάσια από το προηγούμενο συνέδριο.

Προφανώς είναι μεγαλύτερη συμμετοχή από τις εθνικές εκλογές, αλλά στην ύψιστη διαδικασία ενός κόμματος δεν συμμετέχει το 35% και αυτό πρέπει να προβληματίσει πέρα από τους πανηγυρισμούς των προεδρικών.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προβληματίσει είναι ό,τι τα μέλη είναι 61.600 και δεν επετεύχθη ο πολύ υψηλότερος στόχος που ετέθη από την ηγεσία αν και τώρα προβάλλεται το επιχείρημα της κόπωσης των πολιτών και της κρίσης του κομματικού φαινομένου. Βέβαια αυτό θα μπορούσε να είχε ειπωθεί εξ αρχής και να μην είχαν τεθεί μαξιμαλιστικοί στόχοι για 100 χιλ. και πλέον μέλη.

Πάντως οι κατάλογοι θα ανοίξουν πάλι για την εκλογή του προέδρου του κόμματος και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Και λογικό είναι διότι λόγω της δυνατότητας που θα δοθεί να ψηφίσουν για την επανεκλογή του Αλ. Τσίπρα στην ηγεσία και της κινητοποίησης που θα υπάρξει για την ανάδειξη και της νέας Κεντρικής Επιτροπής θα ανεβεί σημαντικά ο αριθμός των μελών. Μένει να φανεί.

Επί της ουσίας, το 70% που έλαβαν οι προεδρικοί είναι ξεκάθαρη επικράτηση και βέβαια διαμορφώνει και το πλαίσιο που θα διεξαχθεί το 3ο συνέδριο του κόμματος.

Εκεί αναμένεται επικύρωση των προτάσεων του Αλ. Τσίπρα με το στοίχημα να είναι για την επόμενη μέρα πως το κόμμα θα είναι ενιαίο και όσα έγιναν από ομάδες προεδρικών με τις σκληρές σταυροδοσίες και λίστες (πχ δεν εξελέγησαν ο Κωστας Πουλάκης, ενώ οριακά εξελέγη ο Νάσος Ηλιόπουλος και υπήρξε και «ψαλίδισμα» του Δημήτρη Τζανακόπουλου από ομάδα προεδρικών) δεν θα αφήσει τραύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι προεδρικοί που είχαν μεγάλη δύναμη στην περιφέρεια εν αντιθέσει με την Ομπρέλα που σημαντικές δυνάμεις έχει στο Λεκανοπέδιο Αττικής, μιλάνε για ισχυρή εξουσιοδότηση που έλαβε ο Αλ. Τσίπρας για να αλλάξει το κόμμα, να το μετασχηματίσει πραγματικά και να το διευρύνει.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024