Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ντελόντε Γουέστ: Από τον ΛεΜπρόν και τον Γκαρνέτ συμπαίκτης με τους ναρκομανείς της Ουάσινγκτον

Ντελόντε Γουέστ: Από τον ΛεΜπρόν και τον Γκαρνέτ συμπαίκτης με τους ναρκομανείς της Ουάσινγκτον

"Έχει καλή καρδιά και αίσθηση του χιούμορ. Απλά είναι εθισμένος στο υγρό ταρίχευσης και στο αλκοόλ... είναι πραγματικά στενάχωρο". (Λενόρα Κόουλ, 2020)

Αντώνης Νιανιάς

Βγαλμένη από ταινία μοιάζει η ζωή του άλλοτε άσσου των Μπόστον Σέλτικς Ντελόντε Γουέστ, ο οποίος διανύοντας το 39ο έτος της ζωής του έχει βιώσει τα πάντα. Από την καταξίωση στον πάτο, ένα τσιγάρο δρόμος, με την ζωή του να παίρνει πτωτική πορεία χάρις στην μάστιγα των ναρκωτικών.

Αθλητισμός και ουσίες αποτελούν έννοιες ασύνδετες. Τουλάχιστον στο θεωρητικό κομμάτι. Διότι σε πολλές εκ των περιπτώσεων γίνονται ταυτόσημες, με την λίστα εθισμένων αθλητών σε εξαρτήσεις να μην έχει τελειωμό. Μεταξύ αυτών και ο Αμερικάνος καλαθοσφαιριστής από την Ουάσινγκτον, ο οποίος είδε την λαμπρή του καριέρα στο NBA να παίρνει τον κατήφορο. Οι δρόμοι είναι αμείλικτοι και ρούφηξαν το σώμα και την ψυχή του, μέχρι που εμφανίστηκε ένας επίγειος θεός. Για να τον βοηθήσει, ενάντια στα προγνωστικά.

Στον μαγικό κόσμο του NBA

Στις περισσότερες εκ των περιπτώσεων η κοινή γνώμη απορεί για το πως ένας επιτυχημένος αθλητής με υψηλές οικονομικές απολαβές ωθείται στις καταχρήσεις. Μόλις στα 21 του χρόνια κατόρθωσε να αποτελέσει μέλος της λαμπρής ομάδας των Σέλτικς, προερχόμενος από το κολλέγιο του Σεντ Τζόζεφ. Εκεί όπου αγωνίστηκε δίπλα σε αθλητές όπως ο Κέβιν Γκαρνέτ και ο Ρέι Άλεν, υπό τις οδηγίες του θρυλικού προπονητή Ντοκ Ρίβερς. Στην Βοστώνη παρέμεινε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, χαράζοντας την πορεία του σε δύο θητείες.

Από την παρθενική του εμφάνιση το 2004, μέχρι το 2007 και την μετέπειτα παραχώρηση του στους Σούπερσονικς. Μετέπειτα στο Κλίβελαντ και τους «Καβς» όπου παρέμεινε για μία διετία παίζοντας πλάι στον ΛεΜπρόν Τζέιμς, ώστε να επιστρέψει και πάλι στους «Κέλτες» το 2010. Η καριέρα του ωστόσο είχε ήδη αρχίσει να παίρνει αρνητική ροπή. Ακολούθησε η τελευταία του σεζόν στις Ηνωμένες Πολιτείες με την φανέλα των Μάβερικς, καθώς μετέπειτα μετακόμισε στην Κίνα όπου αγωνίστηκε για μία τετραετία ώστε να δώσει το κύκνειο άσμα στην καριέρα του.

Ένας χαρισματικός «κοντός» του γηπέδου, ο οποίος κυκλοφορούσε με μεγάλη ευκολία την μπάλα, διαθέτοντας ταχύτητα, πάσα και αξιόπιστο σουτ. Μάλιστα στην πρώτη του επαγγελματική σεζόν επιλέχθηκε στο All Star Game για να αγωνιστεί με τους κορυφαίους νέους της διοργάνωσης. Στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος στο κομμάτι των διακρίσεων, καθώς είδε τους πρώην συμπαίκτες του στους Σέλτικς να κατακτούν το δαχτυλίδι την αμέσως επόμενη σεζόν αφότου αποχώρησε.

Από το ζενίθ στο ναδίρ

Κάθε πρόβλημα έχει την ρίζα του και η παρακμή του Γουέστ δεν εμφανίστηκε ουρανοκατέβατη. Απαντήσεις στα γεγονότα έδωσε η πρώην σύντροφος και φίλη του Λενόρα Κόουλ, η οποία ανέφερε ότι το 2008 ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής διαγνώσθηκε με διπολική διαταραχή. Η ψυχική του ασθένεια σε συνδυασμό με την χρήση ναρκωτικών τον ώθησαν σε μία σκοτεινή κατάσταση και στην οικονομική του καταστροφή. Υπολογίζεται ότι στην δεκαετή του θητεία στα γήπεδα προσκόμισε συνολικά πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ.

«Έχει καλή καρδιά και αίσθηση του χιούμορ. Απλά είναι εθισμένος στο υγρό ταρίχευσης και στο αλκοόλ… είναι πραγματικά στενάχωρο». (Λενόρα Κόουλ, 2020)

Και όμως το 2016, έναν χρόνο αφότου αποσύρθηκε εθεάθη άστεγος σε καταυλισμό του Χιούστον. Το ζήτημα διογκώθηκε όταν τέσσερα χρόνια αργότερα δημοσιεύθηκε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ίδιο να ξυλοκοπείται από άγνωστο σε δρόμο της γενέτειρας του. Ημίγυμνος και σε άθλια κατάσταση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου ο Ντελόντε έκανε χρήση υγρού ταρίχευσης, ουσία η οποία προσδίδει ιδιαίτερα βαριές ψυχοσωματικές παρενέργειες.

Ένας δισεκατομμυριούχος σωτήρας

Σε περίπτωση που πληκτρολογήσει κανείς σε μηχανή αναζήτησης το όνομα Μάρκ Κιούμπαν, θα δει από την ιστοσελίδα της Forbes την περιουσία του ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για τον ιδιοκτήτη των Ντάλας Μάβερικς. Εκεί όπου αγωνίστηκε για τελευταία φορά ο Γουέστ πριν πει το οριστικό του αντίο στον μαγικό κόσμο του NBA. Και φαίνεται πως η ιστορία του συγκίνησε τον άλλοτε εργοδότη του, αποφασίζοντας να προσφέρει χέρι βοηθείας.

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο όταν τον συνάντησε σε ένα βενζινάδικο, προσφέρθηκε να τον εισάγει σε κλινική αποτοξίνωσης. Έτσι και έγινε με τα αποτελέσματα σήμερα να φαίνονται ευεργετικά. Ο πρώην καλαθοσφαιριστής εμφανίζεται αραιά και που σε βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να βρίσκεται σε εμφανώς καλύτερη σωματική κατάσταση, ρίχνοντας σουτάκια σε προπονητικά κέντρα. Παράλληλα εδώ και αρκετούς μήνες εργάζεται στο κέντρο αποθεραπείας το οποίο τον βοήθησε να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Βλέπετε ο Ντελόντε Γουέστ στάθηκε στην ζωή του άτυχος με τα ζητήματα ψυχικής υγείας που τον ταλαιπώρησαν, αλλά και τυχερός που βρέθηκε μία ισχυρή προσωπικότητα να του σταθεί. Ο κόσμος των ναρκωτικών αντικατέστησε αυτόν του αθλητισμού και τον έκανε έρμαιο των εσωτερικών του δαιμόνων. Ωστόσο η ζωή φτιάχνει συγκλονιστικές ιστορίες, με πολύ δύσκολες καταστάσεις, αλλά και χαρούμενες καταλήξεις. Σενάρια βγαλμένα από την «μεγάλη οθόνη». Αυτή είναι η ζωή του άλλοτε άσσου του NBA.

Ο Αντώνης Νιανιάς σπουδάζει στο Κέντρο Αθλητικής Δημοσιογραφίας

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024