Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όλα για τη ζωή μας: Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τη χοληστερίνη και ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Όλα για τη ζωή μας: Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τη χοληστερίνη και ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Η υψηλή χοληστερόλη εγκυμονεί κινδύνους, ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί με δίαιτα, φυσικό τρόπο ζωής και με φάρμακα.

Στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» του Μιχάλη Κεφαλογιάννη βρέθηκαν καλεσμένοι ο DJ- παρουσιαστής Αντώνης Δημητριάδης και ο καθηγητής Καρδιολογίας, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, όπου ανέλυσαν τους τρόπους, με τους μπορούμε να ελέγξουμε τις τιμές της χοληστερίνης, με ή χωρίς φάρμακα, αλλά το κυριότερο, γιατί έχει νόημα να το προσπαθήσουμε αυτό.

Ο Αντώνης Δημητριάδης αποκάλυψε στην εκπομπή πως πρόσφατα ύστερα από εξετάσεις ανακάλυψε ότι έχει υψηλή χοληστερίνη.

«Από τη μεριά του πατέρα μου, είναι όλοι, και η γιαγιά και ο παππούς και η θεία μου και ο πατέρας μου, απ’ όσο θυμάμαι δεν ξεπέρασαν τα 60 έτη ζωής» δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.

Ανέφερε πως όταν διαπίστωσε τις υψηλές τιμές χοληστερίνης, δεν ταράχτηκε ιδιαιτέρως καθώς δεν το θεωρεί κάτι το τρομερό, εφόσον με την κατάλληλη διατροφή ή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ξεπεραστεί.

Είπε πως πλέον ακολουθεί μία διατροφή με λευκό κρέας, λαχανικά, πολλά φρούτα και στην περίπτωση που δεν τον βοηθήσει αυτό, είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Βλαχόπουλος επισήμανε πως δεν είναι «εντάξει» η υψηλή χοληστερίνη.

Η αυξημένη χοληστερόλη εγκυμονεί κινδύνους, ωστόσο είναι κάτι που αντιμετωπίζεται με δίαιτα, φυσικό τρόπο ζωής και με τα φάρμακα, εάν δεν επαρκούν τα δύο πρώτα σενάρια. Εκτίμησε πως το ζήτημα της υψηλής χοληστερίνης δεν αγγίζει τον περισσότερο κόσμο καθώς δεν έχει εμφανή συμπτώματα.

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει να έχει κανείς υψηλή χοληστερίνη απάντησε: «Δεν υπάρχει μία τιμή χοληστερόλης που να είναι φυσιολογική και να είναι καλή. Υπάρχει διαφορετική για κάθε άνθρωπο. Υπάρχουν 3-4 κατηγορίες οι οποίες ταιριάζουν σε μερικά προφίλ ασθενών. Ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου που έχει ο κάθε άνθρωπος, έχει και τον ανάλογη επιθυμητή τιμή χοληστερόλης».

Αναφορικά με τις επίσημες συστάσεις που «ρίχνουν» ολοένα και περισσότερο τα όρια της χοληστερίνης, ο κ. Βλαχόπουλος είπε πως «έχουν συγκεντρωθεί δεδομένα από μελέτες  ετών και δείχνουν πως όσο χαμηλά κατεβαίνεις στην τιμή της χοληστερόλης, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος»

Στη συνέχεια, ο καθηγητής σημείωσε ότι οι γυναίκες είναι πιο προστατευμένες απέναντι στη χοληστερίνη, ωστόσο μία δεκαετία μετά την εμμηνόπαυση ο κίνδυνός τους εξισώνεται με αυτόν, των ανδρών.

«Η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει κατά 20% τη χοληστερόλη και η άσκηση μέχρι περίπου άλλο ένα 10%», δήλωσε ο κ. Βλαχόπουλος, συμπληρώνοντας πως αν δεν επαρκούν αυτά τα δύο, θα χρειαστεί η λήψη χαπιού, ωστόσο θα είναι σε μικρότερη δόση, που και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί όσο πιο μικρή δόση φαρμάκου παίρνει κανείς, τόσο μικρότερες πιθανότητες παρενέργειας έχει.

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, ο καθηγητής τόνισε πως εάν αποφασίσει κανείς να την ξεκινήσει θα είναι δια βίου, καθώς αν σταματήσει η λήψη φαρμάκου, ξανανεβαίνει η τιμή της χοληστερόλης.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024