Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμπράμοβιτς: Νέα σενάρια για τη δηλητηρίασή του - «Χρησιμοποιήθηκαν ουσίες από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Αμπράμοβιτς: Νέα σενάρια για τη δηλητηρίασή του – «Χρησιμοποιήθηκαν ουσίες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

«Ο ρώσος ολιγάρχης πιθανότατα δηλητηριάστηκε είτε από χλωροπικρίνη είτε από χαμηλή δόση Novichok».

Νέα σενάρια έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δηλητηρίαση του Ρώσου μεγιστάνα  Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ο ρώσος ολιγάρχης πιθανότατα δηλητηριάστηκε είτε από χλωροπικρίνη (Chloropicrin) είτε από χαμηλή δόση Novichok. Η ουσία Chloropicrin είχε χρησιμοποιηθεί στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το Novichok είναι η ουσία με την οποία δηλητηρίασαν και τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Oι ειδικοί που εξετάζουν την υπόθεση, αναφέρουν ότι τα συμπτώματα που εμφάνισε παραπέμπουν σε μια από τις δύο αυτές ουσίες.

Πεθαίνουμε;

Ο Αμπράμοβιτς, αφότου εμφάνισε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, φέρεται να ρώτησε τον γιατρό που τον εξέταζε: «Πεθαίνουμε;», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο ίδιος καθώς και άλλοι Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα αδιαθεσίας και προσωρινής τύφλωσης.

Η όραση του δισεκατομμυριούχου λέγεται ότι «εξαφανίστηκε τελείως» και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο αφού έφυγε από το Κίεβο για την Κωνσταντινούπολη

Ο δημοσιογράφος και ερευνητής Christo Grozev, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας για το περιστατικό, είπε ότι μια ομάδα ειδικών συμφώνησε ότι κάποια χημική ουσία είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Μια θεωρία για την δηλητηρίαση είναι ότι οι προσκείμενοι στον Βλαντιμίρ Πούτιν ήθελαν να διαταράξουν τις ειρηνευτικές διαδικασίες και να παρατείνουν τον πόλεμο.

Σε μια νέα συνέντευξη, ο Grozev είπε ότι όλοι οι ειδικοί είχαν συμφωνήσει ότι η πιο πιθανή πηγή των συμπτωμάτων τους ήταν η χλωροπικρίνη, μια ουσία χημικού πολέμου που χρησιμοποιήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε μείνει απόθεμα και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όλοι οι ειδικοί που επικοινώνησαν μαζί τους, μελέτησαν τις φωτογραφίες τους και έκαναν προσωπικές εκτιμήσεις», είπε.

Οι ειδικοί «είπαν ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο, ούτε τροφική δηλητηρίαση, ούτε αλλεργία».

Επίσης, «όλοι συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος για να ανιχνευθεί η ουσία ήταν να φέρουν αυτούς τους ανθρώπους σε ένα εργαστήριο ή να στείλουν το δείγμα του αίματός τους σε ένα εργαστήριο με μέσα για τον εντοπισμό χημικών πολέμου».

Ο Grozev είχε αναφέρει ότι η επίθεση αυτή στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ήταν μια προειδοποίηση προς τον δισεκατομμυριούχο και άλλους να μην προδώσουν το Κρεμλίνο.

Ο ερευνητής είπε στο Times Radio: «Η δόση δεν ήταν αρκετά υψηλή για να σκοτώσει κανέναν από τους τρεις, ο πιο πιθανός στόχος θα ήταν ο Αμπράμοβιτς. Και είναι κάπως λογικό. Εννοώ, προσφέρθηκε να παίξει… αυτόν τον ρόλο του έντιμου μεσολαβητή, αλλά άλλοι ολιγάρχες είχαν… κηρύξει βέβαιη ανεξαρτησία από τη θέση του Κρεμλίνου και επέκριναν τον πόλεμο. Έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως προειδοποιητικό σημάδι για αυτούς, να μην ενταχθούν στις τάξεις εκείνων που διαφωνούν και να μην είναι υπερβολικά έντιμοι μεσολαβητές».

Ακόμη μια θεωρία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η θεωρία ενός ρώσου πολιτικού αναλυτή του Konstantin Kalachev, που δημοσιεύει η η ίδια πηγή. Σύμφωνα με τον Kalachev, η δηλητηρίαση μπορεί να ήταν μια προσπάθεια του Αμπράμοβιτς, να κερδίσει τη συμπάθεια στη Βρετανία όπου τα συμφέροντά του έχουν πληγεί από τις κυρώσεις.

«Ο Αμπράμοβιτς είναι ένα ευέλικτο, λογικό και, φυσικά, πονηρό άτομο», είπε. «Εξέφρασα μάλιστα την άποψη ότι ο ίδιος οργάνωσε την πρόσφατη υποτιθέμενη δηλητηρίαση στο Κίεβο. Εμφανίστηκε στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων, άρχισε να μοιάζει σαν να είχε υποφέρει από «γεράκια» στον κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν», υποστήριξε.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024