Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Αμπράμοβιτς παίζει τον ειρηνοποιό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία;

Γιατί ο Αμπράμοβιτς παίζει τον ειρηνοποιό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία;

Η παρουσία του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που προηγουμένως «κρυβόταν» από τα φώτα της δημοσιότητας, στην Κωνσταντινούπολη, εξέπληξε πολλούς.

Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, ένα πρόσωπο ξεχώριζε, χαμογελώντας καθώς ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις.

Ο υπό κυρώσεις δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς δεν είναι επίσημα μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά προφανώς έπαιξε σημαντικό ρόλο στα παρασκήνια, πραγματοποιώντας ταξίδια με τζετ μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Κωνσταντινούπολης από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που έπαιζε ο Αμπράμοβιτς και γιατί, τέθηκαν τη Δευτέρα, όταν η Wall Street Journal και το ερευνητικό πρακτορείο Bellingcat ισχυρίστηκαν ότι ο Αμπράμοβιτς και ένας Ουκρανός βουλευτής ήταν μεταξύ των τριών ατόμων που αρρώστησαν με συμπτώματα που συνεπάγονταν δηλητηρίαση, κατά τη διάρκεια ενός γύρου διαπραγματεύσεις στο Κίεβο στις αρχές Μαρτίου.

Μια πηγή επιβεβαίωσε στον Guardian ότι ο Αμπράμοβιτς είχε αρρωστήσει μετά τη συνάντηση και είχε χάσει την όρασή του για αρκετές ώρες. Σύντομα ανάρρωσε και μπόρεσε να λάβει μέρος σε μεταγενέστερους γύρους διαπραγματεύσεων.

Εκτός από τους ισχυρισμούς για δηλητηρίαση, η εμφάνιση του ντροπαλού ολιγάρχη στο επίκεντρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έχει επίσης εκπλήξει πολλούς.

Τα τελευταία χρόνια, ο Αμπράμοβιτς έχει τοποθετηθεί ως κάποιος που έχει αποσυρθεί από την επιχειρηματική ζωή και δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Ήταν γνωστός για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών σκοπών και γενικά για την υψηλή ζωή. Αν και μερικές φορές μπορεί να τον εντοπίσουν σε γκαλερί τέχνης, θέατρα ή εστιατόρια της Μόσχας, ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι απεχθάνεται τη δημοσιότητα και δεν δίνει συνεντεύξεις.

Πηγή της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις ανέφερε στην ουκρανική εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα ότι ο κ. Αμπράμοβιτς έθεσε τον εαυτό τους στη διάθεση των διαπραγματευτών ως ουδέτερος μεσολαβητής, και ο κύριος ρόλος του ήταν να «περάσει τη θέση μας στο αφεντικό του σε ανθρώπινη γλώσσα».

Μυστικές συναντήσεις με τον Ζελένσκι;

Ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι, οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι ο πατέρας του ήταν που έφερε τον κ. Αμπράμοβιτς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Ο πατέρας Ροντνιάνσκι είναι Ουκρανός κινηματογραφικός παραγωγός που γνωρίζει καλά τον Ρώσο μεγιστάνα.

«Ο Πούτιν αναζητεί υπόγειους διαύλους. Δεν πιστεύει σε τίποτε ανοικτό, όλα πρέπει να είναι λίγο συνωμοτικά», λέει από την πλευρά της η Ρωσίδα δημοσιογράφος Γεβγένια Άλμπατς.

Πηγή στη Μόσχα ανέφερε ότι ο κ. Αμπράμοβιτς είχε δύο μυστικές συναντήσεις με τον κ. Ζελένσκι τον τελευταίο μήνα, κάτι που η ουκρανική πλευρά δεν επιβεβαιώνει. Μετά την ασθένεια του ο κ. Αμπράμοβιτς έκανε νέα επίσκεψη στο Κίεβο, κατά την ίδια πηγή.

Ο κ. Ζελένσκι επιβεβαίωσε σε Ρώσους δημοσιογράφους το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι ο κ. Αμπράμοβιτς ήταν μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών που παλαιότερα είχαν έρθει σε επαφή μαζί του για να επενδύσουν στην ουκρανική οικονομία, ενώ προσφάτως συμμετείχε στην αποτυχημένη προσπάθεια εξασφάλισης ανθρωπιστικών διαδρόμων για να διαφύγουν άμαχοι από την εμπόλεμη ζώνη. Δεν ανέφερε όμως κάποια επίσκεψη του κ. Αμπράμοβιτς στο Κίεβο.

Προσωπικά κίνητρα

Η κα Άλμπατς εκτιμά ότι το ενδιαφέρον του κ. Αμπράμοβιτς και άλλων επιχειρηματιών να προσφέρουν βοήθεια μπορεί να οφείλεται στη φρίκη τους από τον πόλεμο, αλλά είναι πιθανό και να έχει προσωπικά κίνητρα, με σκοπό την παράκαμψη των εξοντωτικών Δυτικών κυρώσεων.

«Είναι ένας τρόπος για να περισώσουν τις επαύλεις τους, τις θαλαμηγούς τους και για να βρεθούν στη σωστή πλευρά της αντιπαράθεσης. Κάποιοι από αυτούς έχουν τουλάχιστον φρίξει από όσα γίνονται, ξέρω κάποιους που δεν μπορούν να πιστέψουν όσα συμβαίνουν», προσθέτει η Ρωσίδα δημοσιογράφος, τονίζοντας ότι μερικοί φοβούνται ότι δε θα έχουν ούτε να πληρώσουν τις καθαρίστριές τους.

Πολλοί όμως αμφιβάλλουν για τη μεταμόρφωση του κ. Αμπράμοβιτς σε διαμεσολαβητή: «Πώς μπορούν να λησμονούν περί τίνος πρόκειται; Είναι ένας από τους κυριότερους χορηγούς του καθεστώτος Πούτιν», τονίζει η Μαρία Πέφτσιχ, στενή συνεργάτιδα του έγκλειστους σε ρωσικές φυλακές αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι δεν την ξεγελά η ιδέα ότι ο κ. Αμπράμοβιτς θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητος παράγοντας στις συνομιλίες: «Είμαι 100% βέβαιη ότι αυτό έχει ενορχηστρωθεί εξ ολοκλήρου από το Κρεμλίνο. Όταν έχεις υπάρξει μαριονέτα του Πούτιν επί 22 έτη, δεν γίνεσαι ξαφνικά ανεξάρτητος», λέει η κα Πέφτσιχ.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024