Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο – Ρωσία: Δεν ζητάμε άμεσα πληρωμή σε ρούβλια

Φυσικό αέριο – Ρωσία: Δεν ζητάμε άμεσα πληρωμή σε ρούβλια

Σημειώνεται πως οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες απέρριψαν την Τρίτη την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνουν το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη χώρα σε ρούβλια

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, υποσχόμενο σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

G7: Απορρίπτεται η ρωσική απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια

Σημειώνεται πως οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες απέρριψαν την Τρίτη την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνουν το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη χώρα σε ρούβλια, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μιλώντας έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7, της οποίας προήδρευσε, ο Χάμπεκ επεσήμανε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».

Ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι «εχθρικές χώρες» προς τη Ρωσία θα πρέπει να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγουν σε ρούβλια.

Η κίνηση του Κρεμλίνου φάνηκε να έχει στόχο να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα της χώρας, το οποίο είχε πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, αν και οικονομολόγοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν η πληρωμή σε ρούβλια θα μπορέσει να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση.

«Η απόπειρα του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής», σχολίασε ο Χάμπεκ. «Δεν θα διχαστούμε και η απάντηση των χωρών της G7 είναι ξεκάθαρη: οι συμφωνίες θα γίνουν σεβαστές».

«Αν δεν γίνει πληρωμή, δεν θα υπάρξει αέριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες Δευτέρα το βράδυ όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στην περίπτωση που οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν με ρούβλια.

«Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί όταν απορρίψουν αυτή τη δυνατότητα» πρόσθεσε.

Τι επιπτώσεις θα είχε αυτό το σχέδιο;

Οι εισαγωγείς θα έπρεπε να βρουν μια τράπεζα που ανταλλάσσει ευρώ και δολάρια με ρούβλια. Αυτό θα ήταν δύσκολο επειδή κάποιες ρωσικές τράπεζες είτε έχουν μπλοκαριστεί είτε αποκοπεί από το σύστημα SWIFT για τις διεθνείς πληρωμές.

Και πάλι, υπάρχουν κάποιες τράπεζες που δεν έχουν αποκοπεί, και προς το παρόν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών οι οποίες απαγορεύουν τις τραπεζικές συναλλαγές περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για πληρωμές για ενέργεια. Αυτό είναι παραχώρηση προς τους Ευρωπαίους συμμάχους που εξαρτώνται πολύ περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και φοβούνται πως μια ολική αποκοπή θα έριχνε τις οικονομίες τους σε ύφεση.

Το να πληρώνεται η Ρωσία για αέριο στο νόμισμά της θα βοηθούσε οριακά, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στην αντιμετώπιση των κυρώσεων, στο ανέβασμα της αξίας του ρουβλιού ή στην προστασία της ρωσικής οικονομίας, είπε ο Εσβάρ Πρασάντ, καθηγητής εμπορικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ.

«Είτε ο Πούτιν λαμβάνει απαίσιες οικονομικές συμβουλές ή εκτροχιάζεται ακόμα πιο πολύ στο μίσος του για τη Δύση» είπε ο Πρασάντ. «Θα ήταν φθηνότερο για τους ξένους εισαγωγείς να πληρώνουν για τις εξαγωγές της Ρωσίας σε ένα νόμισμα η αξία του οποίου καταποντίζεται, μα είναι δύσκολο να αποκτήσεις ρούβλια και να κάνεις πληρωμές με έναν τρόπο που αποφεύγει τις κυρώσεις».

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024