Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σοκαριστικό βίντεο φέρεται να δείχνει βασανισμό ρώσων αιχμαλώτων από ουκρανούς εθνικιστές

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σοκαριστικό βίντεο φέρεται να δείχνει βασανισμό ρώσων αιχμαλώτων από ουκρανούς εθνικιστές

Στα ανατριχιαστικά πλάνα που έκαναν το γύρο του διαδικτύου, άνδρες που φέρονται να ανήκουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πυροβολούν στα γόνατα αιχμαλώτους, δεμένους και ξεγυμνωμένους

Σοκαριστικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, εμφανίζεται να απεικονίζει ουκρανούς στρατιώτες να πυροβολούν ρώσους αιχμαλώτους στα γόνατα, στη διάρκεια επιχείρησης στο Χάρκοβο.

Στο βίντεο, που διαρκεί σχεδόν έξι λεπτά, οι Ουκρανοί ακούγονται να λένε ότι έχουν αιχμαλωτίσει ρωσική ομάδα αναγνώρισης που επιχειρούσε στην Ολχόβκα, μια συνοικία του Χαρκόβου που απέχει περίπου 20 μίλια από τα ρωσικά σύνορα.

Τι απαντά η ουκρανική κυβέρνηση

Όταν ερωτήθηκε για το βίντεο, ο σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ολεκσέι Αρέστοβιτς, δήλωσε: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το περιστατικό ως πολύ σοβαρό και θα διενεργηθεί άμεσα έρευνα. Είμαστε ένας ευρωπαϊκός στρατός και δεν εξευτελίζουμε τους αιχμαλώτους μας. Αν αποδειχθεί αληθές, πρόκειται για μια απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά».

Σε άλλη ενημέρωση, ο Αρέστοβιτς δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε τους αιχμαλώτους μας βάσει της Συνθήκης της Γενεύης, ανεξάρτητα από τα προσωπικά μας συναισθήματα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλερί Ζαλούζνι ανέφερε σε γραπτή δήλωση στο CNN: «Προκειμένου να καταστήσει αναξιόπιστες τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις, ο εχθρός σκηνοθετεί και διανέμει στημένα βίντεο που δείχνουν απάνθρωπη συμπεριφορά από υποτιθέμενους “ουκρανούς στρατιώτες” προς “ρώσους αιχμαλώτους».

«Θέλω να τονίσω ότι το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, όπως και άλλοι νόμιμοι στρατιωτικοί σχηματισμοί, συμμορφώνονται πλήρως προς τους όρους του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε ο Ζαλούζνι. «Σας παροτρύνω να λάβετε υπόψη σας τις πραγματικότητες του πληροφοριακού και ψυχολογικού πολέμου και να εμπιστεύεστε μόνο τις επίσημες πηγές».

Ο ρόλος του Τάγματος Αζόφ

Δεν είναι ξεκάθαρο ποια ουκρανική μονάδα θα μπορούσε να εμπλέκεται στην υπόθεση. Οι στρατιώτες ακούγονται να μιλούν τόσο ουκρανικά όσο και ρώσικα, με ουκρανική προφορά.

Το βίντεο έρχεται τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν εδάφη στα ανατολικά και τα νότια του Χαρκόβου. Σύμφωνα με έρευνα του CNN, το Σάββατο το διαβόητο Τάγμα Αζόφ κατάφερε επιτυχημένη επίθεση στο πλαίσιο της οποίας αιχμαλώτισε ορισμένους ρώσους στρατιώτες στην Ολχόβκα, που είναι γνωστή και ως Βιλχίβκα.

Ορισμένοι από τους αιχμαλώτους αναγκάστηκαν να ξεγυμνωθούν, ενώ τους έδεσαν τα μάτια.

Το βίντεο  αναρτήθηκε από τον Κονσταντίν Νεμίτσεβ, έναν αξιωματούχο της περιφέρειας του Χαρκόβου, ο οποίος συμμετείχε στην επίθεση. Ο ίδιος δήλωσε στο CNN ότι δεν είχε καμία σχέση με το υλικό, στο οποίο ουκρανοί στρατιώτες εμφανίζονται να πυροβολούν τους ρώσους αιχμαλώτους τους στα γόνατα.

«Δεν είναι η δική μας τοποθεσία… δεν έχω δει τέτοια τοποθεσία», υποστήριξε την Κυριακή, μιλώντας στο CNN.

Ισχυρίστηκε ότι το βίντεο «ίσως έχει γυριστεί σε κάποια περιοχή του Χαρκόβου».

Η Ρωσία κατηγορεί τους εθνικιστές

Η πρώτη αντίδραση των ρωσικών αρχών ήρθε δια του επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Α.Ι. Μπαστρίκιν, που δήλωσε ότι θα διενεργηθεί έρευνα για να «διαπιστωθούν οι συνθήκες της κακομεταχείρισης των αιχμάλωτων στρατιωτών από ουκρανούς εθνικιστές».

Σε δήλωσή του, ο Μπαστρίκιν ανέφερε: «Στο διαδίκτυο εμφανίστηκε υλικό στο οποίο οι αιχμάλωτοι αντιμετωπίζονται με απίστευτη βαναυσότητα από ουκρανούς εθνικιστές. Το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει αιχμάλωτους στρατιώτες να δέχονται σφαίρες και στα δύο γόνατα και να μην τους προσφέρεται ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, οι πράξεις αυτές έλαβαν χώρα σε μια από τις βάσεις των ουκρανών εθνικιστών στην περιοχή του Χαρκόβου».

Ακολουθούν σκληρές εικόνες:


Με πληροφορίες από CNN

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024