Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Ρωσικό μπλόκο και στο Google News για τον έλεγχο της ενημέρωσης

Ουκρανία: Ρωσικό μπλόκο και στο Google News για τον έλεγχο της ενημέρωσης

Για παραπληροφόρηση έκανε λόγο η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών, η οποία επέβαλε φραγή στην υπηρεσία με εντολή του γενικού εισαγγελέα.

Ο κλοιός κρατικής λογοκρισίας σφίγγει στο εσωτερικό της Ρωσίας μετά την απόφαση για απαγόρευση του Google News, η οποία κατηγορείται από το Κρεμλίνο ότι επιτρέπει την πρόσβαση σε δήθεν fake news για την εισβολή στην Ουκρανία.

Στην ειδησεογραφική υπηρεσία της Alphabet επιβλήθηκε φραγή από τη ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor με εντολή του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

«Έχουμε επιβεβαιώσει ότι ορισμένοι χρήστες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στην εφαρμογή και τον ιστότοπο του Google News στη Ρωσία και ότι αυτό δεν οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα από πλευράς μας» ανακοίνωσε η Google σύμφωνα με το Reuters.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να κρατήσουμε τις υπηρεσίες ενημέρωσης όπως το News προσβάσιμες για το κοινό της Ρωσίας όσο γινόταν περισσότερο».

Όπως υποστήριξε η Roskomnadzor, «Η εν λόγω αμερικανική υπηρεσία ειδήσεων προσέφερε πρόσβαση σε πολυάριθμα δημοσιεύματα που περιείχαν παραπλανητικές πληροφορίες υψηλής σημασίας σχετικά με την εξέλιξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο έδαφος της Ουκρανίας».

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ψήφισε νόμο που τιμωρεί με κάθειρξη έως 15 ετών τη μετάδοση πληροφοριών που έρχονται σε αντίθεση με τα κρατικά ρωσικά μέσα.

Ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ καταδίκασαν το νόμο κάνοντας λόγο για «ολικό πληροφοριακό μπλακάουτ».

Μη προσβάσιμα για τους ρώσους πολίτες είναι εξάλλου το Facebook και το Instagram, τα οποία επίσης κατηγορούνται από το Κρεμλίνο για την αναπαραγωγή «απαγορευμένου» περιεχομένου.

Μάλιστα η μητρική εταιρεία Meta Platforms αναγνωρίστηκε και επίσημα ως «εξτρεμιστική οργάνωση», μετά την απόφαση να αλλάξει την πολιτική της στην Ουκρανία ώστε να επιτρέπονται οι αναρτήσεις που υποκινούν σε βία κατά των ρώσων εισβολέων.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024