Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Προετοιμασίες για τη μάχη της Κρήτης

ΣΥΡΙΖΑ: Προετοιμασίες για τη μάχη της Κρήτης

Αγωνία στην Κουμουνδούρου αφού καταγράφεται μια μετρήσιμη ροή επαναπατρισμού προς τη Χαριλάου Τρικούπη μετά και την εκλογή Ανδρουλάκη

Ανεξάρτητα από τον χρόνο των εθνικών εκλογών, η Κρήτη εξελίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε τόπο κορυφαίας μάχης σε δύο επίπεδα: της διατήρησης της δικής του δυναμικής και της μάχης με το ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο δημιουργεί αγωνία στην Κουμουνδούρου αφού καταγράφεται μια μετρήσιμη ροή επαναπατρισμού προς τη Χαριλάου Τρικούπη μετά και την αλλαγή ηγεσίας της δεύτερης.

Στην Κρήτη, παράλληλα με τις εθνικές κάλπες θα δοκιμαστεί στην πράξη και κάτι ακόμη: η σταθερότητα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το πόσο στην πράξη θα διαμορφωθούν όροι για «προοδευτικές συγκλίσεις» σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι δύο διεργασίες, εθνικές και αυτοδιοικητικές κάλπες, είναι αλληλένδετες για τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν να κάνουν και με το πόσο θα πείσει πως είναι οριστικά ο εναλλακτικός πόλος σε ένα πολιτικό σκηνικό απλής αναλογικής. Αυτό αφορά την πρώτη κάλπη βέβαια, των εθνικών εκλογών.

Πάμε όμως να δούμε ανά νομό τη μάχη της Κρήτης που αυτή την περίοδο λαμβάνει και χαρακτηριστικά εσωκομματικού μπρα ντε φερ λόγω του συνεδρίου του κόμματος. Γενικά στις εθνικές εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει συνολικά τρεις βουλευτές στο Ηράκλειο (Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης), στα Χανιά τον Παύλο Πολάκη, στο Ρέθυμνο τον Ανδρέα Ξανθό και στο Λασίθι τον Μανώλη Θραψανιώτη. Κατ’ αρχάς, στο Ηράκλειο δεν προκύπτει πως οι τρεις εκλεγμένοι δεν θα ξανακατέβουν, ενώ και υποψήφιοι του ’19 όπως ο έμπειρος Σπύρος Δανέλλης (που εσωκομματικά καταγράφεται στις δυνάμεις της Γέφυρας) σκέφτεται να είναι εκ νέου στο ψηφοδέλτιο.

Εδώ πάντως οι παροικούντες τις συριζαϊκές διεργασίες σημειώνουν «βραδυπορία» στην κομματική κινητικότητα αλλά και χρεώνουν μη διεύρυνση στην τοπική οργάνωση, παρά το γεγονός πως την ελέγχουν οι της Κίνησης Μελών που θέλουν το άνοιγμα. Σε αυτό χρεώνουν δυνητικές μεταγραφές κεντροαριστερών, αλλά φαντάζουν μακρινό όνειρο, όπως του δικηγόρου Φραγκίσκου Λαμπρινού (γιος του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού) ή του αντιπεριφερειάρχη Λάμπρου Βαμβακά, ενώ η επιρροή του Νίκου Ανδρουλάκη στην περιοχή δεν διευκολύνει πια περαιτέρω άνοιγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα του Ηρακλείου, οι παρατηρητές των κομματικών διεργασιών σημειώνουν και τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση κυρίως στο ορεινό κομμάτι του νομού με επαναπατρισμό στελεχών από τη ΝΔ στο ΚΙΝΑΛ. Πολύ δύσκολος εξελίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νομός Λασιθίου. Εδώ, για παράδειγμα, δεν προκύπτει πως θα είναι υποψήφιος με την Κουμουνδούρου ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Ανδρουλάκης, ενώ δημοσιεύματα στην Κρήτη έφεραν την προσφάτως ανεξαρτητοποιημένη από το ΜέΡΑ25 βουλευτή Αγγελική Αδαμοπούλου να είναι υποψήφια, λόγω καταγωγής, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνει η ίδια, αλλά και η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.

Τι λένε οι ΠΑΣΟΚογενείς

«Πρέπει να ματώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να βρει επιρροή στον νομό, το ΚΙΝΑΛ έχει πάρει τους 40άρηδες, ενώ ακόμη και ο Θραψανιώτης δεν έχει επιβεβαιώσει την εκ νέου κάθοδό του», λέει πασοκογενές στέλεχος που έχει μετακινηθεί στην Κουμουνδούρου. Για τον Νομό Ρεθύμνου, η πρόσφατη κινητικότητα που επέδειξε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην περιοχή επιβεβαίωσε πως θα είναι ξανά υποψήφιος και με δημοφιλία λόγω των μετριοπαθών του θέσεων, ενώ εδώ για το ψηφοδέλτιο προκρίνεται επίσης ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, πασοκογενές στέλεχος της νέας γενιάς και προεδρικός – σήμερα και γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ρεθύμνου.

Τέλος, για τα Χανιά, το προβάδισμα έχει ο Παύλος Πολάκης. Δεν επιβεβαιώνεται εξάλλου ούτε η εκδοχή της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Αττικής, ούτε για την Κρήτης. Εδώ υποψήφιος θα είναι και ο Μιχάλης Χαιρετάκης, πολιτικός φίλος του Πολάκη αλλά και με επιρροή στον Δήμο Κισσάμου – είναι πρόεδρος των Ελαιουργών Χανίων. Ο Χανιώτης Γιώργος Σταθάκης «παίζει» για το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο νομός είναι ο μόνος στην Κρήτη στον οποίο σημειώνουν εσωκομματικά επιρροή οι της διατασικής Ομπρέλας λόγω και της σχέσης που διατηρεί ο συντονιστής του κόμματος Ανδρέας Παπανδρέου με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Οι Νομοί Ρεθύμνου και Ηρακλείου ελέγχονται από τους προεδρικούς, ενώ το Λασίθι δεν καταγράφεται σε κάποιο ρεύμα εσωκομματικά, παρά το γεγονός πως ο συντονιστής Γιώργος Καλλιντέρης ανήκει στην Ομπρέλα. Στην παρούσα φάση από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος χρεωμένος να «βλέπει» το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο είναι ο Σπύρος Δανέλλης, ενώ τα Χανιά και το Λασίθι ο προεδρικός Νίκος Καραντιλιόν.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024