Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραδειγματική αναφορά για μια πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης

Παραδειγματική αναφορά για μια πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης

Οι πολίτες με προβλήματα όρασης, ακοής, ομιλίας επ΄ ουδενί δεν αποτελούν πολίτες δεύτερης ταχύτητας. Πρέπει να έχουν προσαρμογές στα δεδομένα τους ώστε να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Αυτό ακριβώς έκανε ο Δήμος Κοζάνης που ενημερώνει τους δημότες του και στη νοηματική για όλα τα κρίσιμα θέματα.

H άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, είναι όχι μόνο νομική υποχρέωση (Ν. 4074/2012), αλλά κυρίως ηθική.

Ο Δήμος Κοζάνης έχει ως βασική προτεραιότητα τη δημιουργία μιας κοινωνίας, όπου οι πολίτες θα έχουν ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες, αλλά και ίσο δικαίωμα στην πληροφόρηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, υλοποιεί μια καινοτόμα δράση για τα δεδομένα της χώρας, αποδίδοντας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα τις αποφάσεις που λαμβάνει.

Πιο συγκεκριμένα, οι αποφάσεις που λαμβάνει το όργανο αποδίδονται σε συνοπτικό κείμενο το οποίο αποδίδεται στην νοηματική και καταγράφεται σε βίντεο.  Να σημειωθεί, πως η  Ελληνική Νοηματική Γλώσσα έχει αναγνωριστεί νομικά ως επίσημη γλώσσα της κοινότητας των Κωφών για εκπαιδευτικούς σκοπούς στην Ελλάδα από το 2000.

Επιπλέον υπάρχει και υποτιτλισμός, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα ακοής να παρακολουθήσουν το οπτικοακουστικό υλικό.

Η παρουσίαση των θεμάτων συνοδεύεται από ηχητική περιγραφή, δίνοντας πρόσβαση στην πληροφόρηση και σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται σε μία σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή, στοχεύοντας στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες, με σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Η επιβράβευση της δράσης δεν άργησε να έρθει. 

Η Ομάδα Αξιολόγησης Καλών Πρακτικών της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», λαμβάνοντας υπόψη την καινοτομία, την αποτελεσματικότητα, την πρωτοτυπία, και την αξιοποίηση από νέους χρήστες που θέλουν να υιοθετήσουν τη δράση, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η εν λόγω πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης αποτελεί «παραδειγματική αναφορά» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αποτέλεσμα η δράση να ενταχθεί στις «Καινοτόμες Ψηφιακές Πρωτοβουλίες», με την Ένωση «Κλεισθένης» να κάνει λόγο για «παράδειγμα προς μίμηση και από άλλες δημοτικές αρχές της χώρας».

Η αναγνώριση από την Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει μια ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για ένα θεσμό που έχει πλήρη επιστημονική κατάρτιση και μεγάλη βιωματική συμμετοχική διοικητική εμπειρία. Ο πρόεδρος της Ένωσης και γενικός γραμματέας στο δήμο της Νέας Σμύρνης, Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης θεωρεί τις καλές πρακτικές ως καθοριστικό παράγοντα κοινωνικής ευημερίας, ισότητας στην προσβασιμότητα και επίλυσης καθημερινών προβλημάτων.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024