Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι δείχνει η χρήση υπερηχητικών πυραύλων από τον Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι δείχνει η χρήση υπερηχητικών πυραύλων από τον Πούτιν

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά το Σάββατο

Χρήση υπερηχητικών πυραύλων έκανε, για δεύτερη συνεχή ημέρα, η Ρωσία. Οι δυνάμεις του Πούτιν έπληξαν την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ από πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα, ενώ εκτόξευσαν υπερηχητικούς πυραύλους από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε πλήγματα κατά της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής.

«Η Ρωσία», επεσήμανε, «εκτόξευσε πυραύλους κρουζ ‘Kalibr’ από την Κασπία Θάλασσα και υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας, για να καταστρέψει μια εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό».

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά το Σάββατο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Την πυραυλική επίθεση δείχνουν εναέρια πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ρωσικός στρατός. Στα πλάνα φαίνονται μεγάλα, μακρόστενα κτίρια, σε μία χιονισμένη περιοχή, πριν ένα από αυτά εξαφανιστεί από μία τεράστια έκρηξη. Άνθρωποι διακρίνονται να τρέχουν για να σωθούν καθώς βγαίνουν καπνοί.

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει επανειλημμένα τονίσει την επένδυση της χώρας σε υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.

Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο καυχιόταν ότι η Ρωσία ηγείται σε υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το «Kinzhal» – ή Dagger – είναι «ασταμάτητο» από τα σημερινά δυτικά οπλικά συστήματα, αναφέρει το BBC. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 1.250 μιλίων και μπορεί να φέρει είτε συμβατική είτε πυρηνική κεφαλή.

Πρόσφατες αναφορές σημείωναν ότι μαχητικά MiG-31 είχαν σταλεί στο Καλίνινγκραντ. Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία ένδειξη από πού εξαπολύθηκε η επίθεση στην αποθήκη όπλων στην Ουκρανία.

Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το όπλο κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία το 2016 για να υποστηρίξει το καθεστώς Άσαντ, αν και δεν ήταν σαφές αν επρόκειτο για το ίδιο μοντέλο πυραύλου.

Μερικοί από τους πιο δυνατούς βομβαρδισμούς έγιναν το 2016 κατά τη διάρκεια της μάχης για το Χαλέπι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άμαχοι.

Αλλάζει το παιχνίδι;

«Δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό» ισχυρίζεται ο James Acton, ειδικός σε θέματα πυρηνικής πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace. «Δεν ξέρω πόσο μεγάλο πλεονέκτημα έχει η Ρωσία από τη χρήση υπερηχητικών πυραύλων».

Ο James Acton επισημαίνει ότι το Kinzhal εκτιμάται ότι ήταν ένας πύραυλος Iskander που είχε τροποποιηθεί για μαχητικά αεροσκάφη και ότι πύραυλοι Iskander-M έχουν ήδη εκτοξευθεί από ρωσικούς επίγειους εκτοξευτές από την αρχή του πολέμου.

Για προειδοποίηση προς την Ουκρανία και τη Δύση ότι η Ρωσία «διαθέτει τα μέσα να κλιμακώσει» τη σύγκρουση κάνει λόγο ο Δρ Τζέιμς Μποσμποτίνης, ειδικός σε θέματα άμυνας και διεθνών υποθέσεων.

Ο ουκρανικός στρατός δεν είναι δυνατόν να αμυνθεί απέναντι σε επιθέσεις από αυτούς τους πυραύλους. «Η ταχύτητα του Kinzhal τον θέτει πέρα από την εμβέλεια οποιουδήποτε ουκρανικού συστήματος αεράμυνας και η εκτόξευσή τους μπορεί να γίνει από αποστάσεις πέρα από την εμβέλεια της Ουκρανίας» αναφέρει στο BBC, προσθέτοντας ότι ο υπερηχητικός πύραυλος εκτοξεύτηκε πιθανότατα από τη νότια Ρωσία.

Προσέθεσε, ακόμη, ότι η εκτόξευση αυτού του πυραύλου ήταν «μήνυμα» ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πλήξει στόχους σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Ως ένα σημάδι επίδειξης χαρακτηρίζει τη χρήση του υπερηχητικού πυραύλου, η Ντομινίκα Κουνέρτοβα του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας στη Ζυρίχη.

«Ακόμη και αν χρησιμοποιήθηκε θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως μία μεμονωμένη κίνηση, διότι η Ρωσία δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό αυτών των πυραύλων» λέει στο BBC, για να συμπληρώσει πως πρόκειται για «μήνυμα προς τη Δύση, διότι ο Πούτιν είναι ενοχλημένος που η Δύση τολμά να μεταφέρει όλα αυτά τα όπλα [στην Ουκρανία]».

«Είναι αμφισβητήσιμο ότι είναι τόσο ακριβές, οπότε δεν αλλάζει το παιχνίδι» καταλήγει.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024