Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντουμπάι: Το «καταφύγιο» για τους Ρώσους ολιγάρχες

Ντουμπάι: Το «καταφύγιο» για τους Ρώσους ολιγάρχες

Το οικονομικό κέντρο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορεί να είναι στενός εταίρος των ΗΠΑ αλλά δεν φαίνεται να θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο των κυρώσεων της Δύσης απέναντι στους Ρώσους ολιγάρχες

Πολύς ντόρος γίνεται γύρω από τις κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες που επιβάλουν χώρες της Δύσης σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στο Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο οι πάμπλουτοι Ρώσοι φαίνεται πως έχουν αρκετές εναλλακτικές για να συνεχίσουν όλα όσα έκαναν και πριν την εισβολή.

Το Ντουμπάι, που είναι ούτως ή άλλως πόλος έλξης για τους Ρώσους ολιγάρχες δεν ακολουθεί το παράδειγμα των κυρώσεων και ενώ αποτελεί έναν από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή προσφέρει καταφύγιο στους «εκτοπισμένους» πολυεκατομμυριούχους.

Ο Άνταμ Μ. Σμιθ, δικηγόρος και πρώην σύμβουλος του γραφείου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που διαχειρίζεται τέτοια μέτρα, μίλησε στους New York Times και είπε:

«Οι κυρώσεις είναι τόσο ισχυρές όσο ο πιο αδύναμος κρίκος. Κάθε χρηματοοικονομικό κέντρο που είναι πρόθυμο να δραστηριοποιηθεί όταν άλλοι δεν είναι, θα μπορούσε να υπονομεύσει όλα μέτρα σε μεγάλο βαθμό».

Τα ακίνητα στο Ντουμπάι

Τουλάχιστον 38 επιχειρηματίες ή αξιωματούχοι που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέχουν δεκάδες ακίνητα στο Ντουμπάι, συνολικής αξίας άνω των 314 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με προηγουμένως μη αναφερθέντα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών, ανέφεραν οι Times.

Οι σύμμαχοι του Πούτιν κατείχαν τουλάχιστον 76 ακίνητα στο Ντουμπάι, είτε άμεσα είτε με το όνομα στενού συγγενή τους, και πιθανώς πολλά περισσότερα (σύμφωνα με το Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών) μια μη κερδοσκοπική οργάνωση της Ουάσιγκτον που συλλέγει δεδομένα για παγκόσμιες συγκρούσεις.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με το να είσαι Ρώσος στο Ντουμπάι»

Ένας Άραβας επιχειρηματίας που νοικιάζει πολυτελή διαμερίσματα στο Ντουμπάι τόνισε ότι υπάρχει «απίστευτη ζήτηση» από τους Ρώσους μετά την εισβολή, ενώ από την πευρά τους οι Ρώσοι στο Ντουμπάι λένε ότι εκτιμούν τη φιλοξενία.

«Το να έχεις ρωσικό διαβατήριο ή ρωσικά χρήματα τώρα είναι πολύ τοξικό – κανείς δεν θέλει να σε δεχτεί, εκτός από μέρη όπως το Ντουμπάι», είπε ένας Ρώσος επιχειρηματίας που κατέφυγε εκεί, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να είσαι Ρώσος στο Ντουμπάι».

Το νέο σύστημα στην Ανατολή

«Κοιτώντας την ευρύτερη εικόνα, τα ΗΑΕ δεν είναι μια χώρα που ακολουθεί ένα φιλελεύθερο, δυτικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες», είπε στο Al Jazeera ο Αντρέας Κρίγκ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου. «Λειτουργούν έξω από αυτό. Είναι πιο κοντά στην νοοτροπία της Ανατολής. Το επιχειρηματικό τους μέλλον… δεν είναι στη Δύση, αλλά στην Ανατολή».

Χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Βενεζουέλα που χρησιμοποιούν τα ΗΑΕ για τη φοροδιαφυγή και την αποφυγή κυρώσεων, έδωσε το… πάτημα στα ΗΑΕ να αποκτήσουν επιρροή σε αυτά τα μη δυτικά κράτη και να δημιουργήσουν δίκτυα μαζί τους.

«Υπάρχει ένα εναλλακτικό σύστημα που χτίζεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και σε αυτό το εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η γκρίζα λίστα [της FATF] δεν έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Κρίγκ. «Νομίζω ότι αυτό είναι το ατού που έχουν τα ΗΑΕ, το ενδιαφέρων ορισμένων ατόμων προς τα ανατολικά απομακρύνεται επίσης από το σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024