Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φως, το χαλαρωτικό

Φως, το χαλαρωτικό

Σου έχει λείψει μια νύχτα απολαυστικού ύπνου; Ίσως είναι στιγμή να στραφείς στον έξυπνο φωτισμό.

Φως, περισσότερο φως. Ωραίο το αίτημα του Γκαίτε, όχι όμως για την ώρα του ύπνου μας. Εξάλλου, στη δική του εποχή τα σπίτια φωτίζονταν με το τρεμάμενο φως των κεριών – και ακόμη δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα για τον τρόπο που τα επίπεδα φωτισμού επηρεάζουν τον ύπνο μας. Τώρα γνωρίζουμε ότι η μελατονίνη, η ορμόνη που μας βοηθά να αποκοιμηθούμε και επιδρά κρίσιμα στο βιολογικό μας ρολόι, σταματά να παράγεται όταν μας χτυπά αλύπητα το ψυχρό φως της οροφής – ή το μπλε φως του υπολογιστή μας.

Ευτυχώς, σε αντίθεση με τον Γκαίτε, έχουμε πλέον πολλές διαθέσιμες επιλογές φωτισμού, ικανές να μας προσφέρουν ενέργεια την ώρα που την έχουμε ανάγκη, αλλά και να μας επιτρέψουν να χαλαρώσουμε δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα στο σπίτι μας τις ώρες της ανάπαυσης. Από έξυπνες λάμπες που αλλάζουν ένταση – ή και χρώμα – κατ’ εντολή μας, μέχρι συστήματα φωτισμού που επικοινωνούν για να μεταμορφώσουν τον χώρο μας. Δεν ξέρετε για τι πράγμα μιλάμε; Θα σας δώσουμε τα φώτα μας.

Χαλάρωση που πιάνει ταβάνι

Λίγα πράγματα είναι τόσο χρήσιμα όσο τα φωτιστικά οροφής, όμως η παρουσία τους γίνεται όλο και λιγότερο δυσάρεστη καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου μας. Ο έντονος φωτισμός μπορεί πράγματι να κρατά τα προβατάκια μακριά, όμως τα φωτιστικά δαπέδου δεν είναι η μόνη λύση που έχουμε στη διάθεσή μας. Επιλέγοντας έξυπνους λαμπτήρες με ρυθμιζόμενη ένταση, είναι εξαιρετικά εύκολο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που έχουμε ανάγκη.

Άλλωστε, οι επιλογές που κυκλοφορούν στην αγορά, μας επιτρέπουν παράλληλα να αναβαθμίσουμε τη διακόσμηση του σπιτιού μας – όπως στην περίπτωση των vintage Philips Hue που συνδυάζουν υπερσύγχρονα χαρακτηριστικά Philips Hue με την εμφάνιση των λαμπτήρων Edison – ή να δημιουργήσουμε μαγικές συνθέσεις χρωμάτων, όπως συμβαίνει με τους λαμπτήρες Philips Hue White and Color ambiance που μας αφήνουν να επιλέξουμε ανάμεσα σε δεκαέξι εκατομμύρια αποχρώσεις κάθε φορά που ανοίγουμε το φως.

.

.

Πάντα στο πλευρό μας

Για πολλούς από εμάς, μερικές σελίδες διάβασμα πριν τον ύπνο αποτελούν τον ορισμό της χαλάρωσης. Όμως επειδή τα άλλα μας μισά δεν συμφωνούν πάντα με αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να βρίσκουμε μια λύση φωτισμού που και να μας επιτρέπει να ριχτούμε στην ανάγνωση, και να μας χαλαρώνει, και να μην ενοχλεί τον άνθρωπο που κοιμάται δίπλα μας. Το Philips Hue Go, το φορητό φωτιστικό με τα πέντε φυσικά δυναμικά εφέ φωτισμού που έχουν κατοχυρωθεί με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και την ατέλειωτη γκάμα χρωμάτων καλύπτει αυτές και πολλές ακόμη καθημερινές μας ανάγκες.

Από γωνιά σε γωνιά

Το αναφέραμε και νωρίτερα: πέραν του να εξυπηρετήσει τη χαλάρωσή μας, ο έξυπνος φωτισμός είναι ικανός να παίξει και ρόλο διακόσμησης. Φωτεινές μπάρες, επιδαπέδια και επιτραπέζια φωτιστικά, τοποθετημένα σε στρατηγικά επιλεγμένες γωνίες, μπορούν με τις κατάλληλες οδηγίες από το smartphone μας να «βάψουν» τους τοίχους της κρεβατοκάμαράς μας με όποιο χρώμα βρίσκουμε πιο χαλαρωτικό.

Φωτεινό δωμάτιο

Μιλώντας για χαλάρωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πιο κεντρική λειτουργία του νυχτερινού φωτισμού: να μας κρατά ασφαλείς από… ατυχήματα. Κανείς δεν θα κινδυνεύει να παραπατήσει στη σκάλα προς το μπάνιο, αν ο δρόμος του «σηματοδοτείται» κομψά από ένα εύχρηστο Lightstreep. Κι αν αυτό που σας κρατά ξύπνιους το βράδυ είναι ένα νήπιο που φοβάται το σκοτάδι, ο αισθητήρας κίνησης Hue που θα φωτίζει απαλά το δωμάτιό του με το που θα αντιλαμβάνεται ότι ξυπνά, καθησυχάζοντάς το, ίσως αποτελέσει άλλο ένα καλό εργαλείο βελτίωσης του ύπνου σας.

Λαμπτήρες με ιδέες

Τα παραπάνω είναι απλώς μερικά παραδείγματα για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον φωτισμό για να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι. Όμως οι πραγματικά έξυπνες λειτουργίες έρχονται από ένα πραγματικά έξυπνο σύστημα ελέγχου, όπως ο κόμβος οικιακού αυτοματισμού, Philips Hue Bridge, που επικοινωνεί με τους λαμπτήρες φωτισμού, αλλά και την εφαρμογή Hue App, επιτρέποντάς μας να ελέγξουμε κάθε λεπτομέρεια του φωτισμού από το κινητό μας.

Παράλληλα, μέσα από το app, είμαστε σε θέση να αποθηκεύουμε αγαπημένες αποχρώσεις και μοτίβα φωτισμού, αλλά και να προκαθορίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίγουν και θα κλείνουν καθημερινά τα φώτα του σπιτιού μας.

Pro tip: Ρυθμίστε τα φώτα να ανάβουν σταδιακά και ήπια το πρωί, αντιγράφοντας την ανατολή του ήλιου, για ένα ήπιο ξύπνημα γεμάτο ενέργεια, αλλά και να χαμηλώνουν αυτόματα το βράδυ, για να σας θυμίζουν ότι όχι, δεν έχετε χρόνο για ένα επεισόδιο ακόμη.

Ανακάλυψε ολόκληρο το οικοσύστημα φωτισμού Philips Hue στον Κωτσόβολο. Δες εδώ.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024