Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Θα πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη F-15 στην Αίγυπτο δηλώνει αμερικανός στρατηγός

ΗΠΑ: Θα πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη F-15 στην Αίγυπτο δηλώνει αμερικανός στρατηγός

«Θα τους προμηθεύσουμε F-15» είπε αμερικανός στρατηγός για την Αίγυπτο, κατά την ακρόασή του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αρκετά μέλη του οποίου έχουν ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να αναστείλει όλες τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτήν τη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στην Αίγυπτο μαχητικά αεροσκάφη F-15, δήλωσε χθες Τρίτη αμερικανός στρατηγός κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο, παρά τις ανησυχίες στην Ουάσιγκτον για την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αραβική χώρα.

«Εχουμε καλά νέα»

«Στην περίπτωση της Αιγύπτου, θεωρώ ότι έχουμε καλά νέα, με την έννοια ότι θα τους προμηθεύσουμε F-15, κάτι για το οποίο απαιτήθηκε μακρά και δύσκολη δουλειά», είπε ο στρατηγός Φρανκ Μακένζι, ο επικεφαλής του μεικτού αμερικανικού διοικητηρίου που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (της USCENTCOM), που εκφράστηκε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας.

Ο ανώτατος αξιωματικός δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την πώληση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θα πρέπει να την εγκρίνει, δεν έχει ακόμη ειδοποιήσει το Κογκρέσο για τη σχεδιαζόμενη πώληση, όπως είναι υποχρεωμένο.

«Δεν κάνουμε κανένα σχόλιο για δυνητικές μεταφορές ή πωλήσεις όπλων για τις οποίες δεν έχει ενημερωθεί το Κογκρέσο», περιορίστηκε να πει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.

Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την έγκριση της πώλησης δύο μεγάλων πακέτων στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αίγυπτο, που περιλάμβαναν μεταγωγικά αεροσκάφη και συστήματα ραντάρ.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η πώληση των 12 τετρακινητήριων μεταγωγικών C-130 J Super Hercules και συναφούς εξοπλισμού εκτιμάται ότι θα γίνει έναντι τιμήματος 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, πέρυσι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναστείλει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο εξαιτίας της κατάστασης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα.

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου με επιρροή έχουν καλέσει τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αναστείλει όλες τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κάιρο ωσότου βελτιωθεί η κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024