Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φτιάχνουμε το τέλειο περιβάλλον ύπνου

Φτιάχνουμε το τέλειο περιβάλλον ύπνου

Οι κατάλληλες συνθήκες στο υπνοδωμάτιο θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα και να ξυπνήσετε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια

Οι επιστήμονες έχουν κάνει πολλές μελέτες προκειμένου να μπορέσουν να βρουν γιατί είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να κοιμόμαστε. Η απάντηση στην οποία έχουν καταλήξει συνοψίζεται στο ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ξεκούραση, όχι μόνο του σώματος, αλλά και του νου. Όταν έχουμε κοιμηθεί καλά διαχειριζόμαστε καλύτερα το στρες, έχουμε πολλή ενέργεια, πιο ευχάριστη διάθεση, πιο δυνατό ανοσοποιητικό και δουλεύει πιο γρήγορα ο μεταβολισμός μας. Είναι σημαντικό λοιπόν να κοιμόμαστε καλά. Και για να έχουμε ένα ποιοτικό ύπνο μεγάλο ρόλο παίζει και το περιβάλλον του υπνοδωματίου μας. Οι παρακάτω συμβουλές και πληροφορίες θα συμβάλλουν ουσιαστικά στο να δημιουργήσετε ένα ιδανικό περιβάλλον για έναν ήρεμο και χωρίς διακοπές ύπνο.

 Ρυθμίστε τη θερμοκρασία

Η ιδανική θερμοκρασία στο σπίτι πρέπει να είναι μεταξύ 18οC και 20οC. Τόσο το πολύ κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των αφυπνίσεων μέσα στη νύχτα. Είναι σημαντικό επίσης να ελέγχετε και τα επίπεδα της υγρασίας τα οποία στο χώρο του υπνοδωματίου πρέπει να κυμαίνονται στο 65%. Αν το υπνοδωμάτιό σας έχει υγρασία μια ιδανική λύση είναι να τοποθετήσετε σε μια άκρη έναν αφυγραντήρα.

 Σβήστε τα φώτα

Επιλέγετε το απόλυτο σκοτάδι για να κοιμηθείτε. Το σκοτάδι διευκολύνει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Αν πρέπει να υπάρχει λιγοστό φως στο δωμάτιο, είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε ένα κόκκινο φωτάκι. Σύμφωνα με μελέτες, το κόκκινο φως δεν επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης.

Κάντε ησυχία!

Το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι το πιο ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού. Ενοχλητικοί ήχοι ακόμη και αν δεν σας ξυπνήσουν μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου σας. Για έναν καλό ύπνο τα επίπεδα θορύβου στην κρεβατοκάμαρα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 30-35 db (ντεσιμπέλ). Φυσικά υπάρχει και η λύση των ωτοασπίδων.

.

.

Βάψτε τα μπλε…

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα χρώματα έχουν επίδραση στην ψυχολογία μας και στον ύπνο μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο προκαλούν αϋπνία, ενώ οι αποχρώσεις του γαλάζιου και του ροζ ηρεμούν και ξεκουράζουν.

Κοιμηθείτε σε καλό στρώμα

Πόσες φορές στριφογυρνάτε ανήσυχοι στο στρώμα μέχρι να βρείτε μια στάση ύπνου στην οποία νιώθετε άνεση; Επιλέξτε ένα αναπαυτικό στρώμα που να μην είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε ιδιαίτερα μαλακό, ώστε να υποστηρίζει το σώμα, να διανέμει ομοιόμορφα το βάρος του και να το ξεκουράζει. Μην ξεχνάτε επίσης να του βάζετε και το προστατευτικό στρώματος το οποίο το προφυλάσσει από σκόνη, λεκέδες και την υγρασία του σώματος και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του.

Βρείτε το κατάλληλο μαξιλάρι

Αν κάθε βράδυ παλεύετε με το μαξιλάρι τότε μάλλον δεν έχετε επιλέξει το κατάλληλο για σας. Μια λάθος επιλογή στο μαξιλάρι αρκεί για να υποβαθμίσετε την ποιότητα του ύπνου σας και να ξυπνήσετε πιασμένοι και εκνευρισμένοι, χωρίς καν να έχετε καταλάβει το γιατί. Υπάρχουν μαξιλάρια από συνθετικά υλικά και από φυσικά (π.χ. πουπουλένια). Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μαλακά και σκληρά μαξιλάρια, ανάλογα με τη στάση ύπνου που προτιμάτε. Αν για παράδειγμα κοιμάστε μπρούμητα καλό είναι να επιλέξετε ένα λεπτό και μαλακό μαξιλάρι για να μην πιέζετε τον αυχένα και την πλάτη. Αν κοιμάστε ανάσκελα, ιδανικό είναι ένα μέτριας σκληρότητας μαξιλάρι. Κι επειδή τα μαξιλάρια δεν μπορούν να πλένονται κάθε εβδομάδα, καλό είναι να τα «ντύνετε» με ένα προστατευτικό μαξιλαριού που αφαιρείται και πλένετε εύκολα.

Σκεπαστείτε με ελαφριά κλινοσκεπάσματα

Για έναν ξεκούραστο ύπνο παίζει ρόλο ακόμα και το πάπλωμα. Τα βαριά σκεπάσματα δυσκολεύουν τις κινήσεις σας κατά τη διάρκεια του ύπνου και ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, αυξάνοντας τον αριθμό των αφυπνίσεων. Το σωστό είναι να κοιμάστε με ένα ελαφρύ πάπλωμα που δεν θα περιορίζει τις κινήσεις σας και ταυτόχρονα θα σας κρατά ζεστούς.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024