Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνικός Χρυσός: Έργα πνοής για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής

Ελληνικός Χρυσός: Έργα πνοής για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής

Ο Απολογισμός Βιωσιμότητας της εταιρείας, για το διάστημα 2019-20, αλλά και οι δράσεις που υλοποίησε στη διάρκεια του 2021, διευρύνουν περαιτέρω μια μακρά λίστα πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης Με μια σειρά από κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις στις τοπικές κοινότητες της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, όπου και δραστηριοποιείται, η Ελληνικός Χρυσός, ο μακράν μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής, συμπλήρωσε την […]

Ο Απολογισμός Βιωσιμότητας της εταιρείας, για το διάστημα 2019-20, αλλά και οι δράσεις που υλοποίησε στη διάρκεια του 2021, διευρύνουν περαιτέρω μια μακρά λίστα πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Με μια σειρά από κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις στις τοπικές κοινότητες της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, όπου και δραστηριοποιείται, η Ελληνικός Χρυσός, ο μακράν μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής, συμπλήρωσε την ανέκαθεν πλούσια ατζέντα δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Όπως προκύπτει, εξάλλου, και από τον Απολογισμό Βιωσιμότητας της εταιρείας για το διάστημα 2019-20, η θυγατρική της Eldorado Gold στην Ελλάδα, διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο της χώρας.

.

Ανακαίνιση σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων Δήμου Αριστοτέλη

Επενδύοντας στο μέλλον της ΒΑ Χαλκιδικής

Μεταξύ των δράσεων και των πρωτοβουλιών της στη συγκεκριμένη περίοδο, ξεχωρίζει η αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας, έργο αξίας άνω των 300.000€, που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020, αλλά και η κάλυψη των εξόδων επάνδρωσης των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, δράση αξίας 50.000€.

Κατά την ίδια περίοδο η εταιρεία προχώρησε στην ανακαίνιση και αναβάθμιση επτά σχολικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, αλλά και στην εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη, ενώ για 4η συνεχή χρονιά υλοποίησε καινοτόμο πρόγραμμα Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact – επένδυση που άγγιξε τα 90.000€ και βοήθησε τους μικρούς μαθητές να καλλιεργήσουν πολύτιμες δεξιότητες και να θέσουν τις βάσεις για το μέλλον τους.

Πολλαπλές δράσεις εντός του 2021

Συγκεκριμένα, η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε εντός της περσινής χρονιάς 1,3 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις, ολοκληρώνοντας μεταξύ άλλων ένα ακόμη τμήμα του εκτεταμένου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την προγενέστερη μακροχρόνια μεταλλευτική δραστηριότητα. Το πρόγραμμα αυτό, που «τρέχει» από την αρχή της δραστηριοποίησής της στην περιοχή, αποτελεί το μεγαλύτερο της κατηγορίας του που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα και έχει απαιτήσει ήδη την επένδυση περισσότερων από 120 εκατ. ευρώ. Χάρη σε αυτό, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν στη διάθεσή τους από πέρσι ένα νέο φυσικό χώρο έκτασης τριάντα στρεμμάτων, ο οποίος επί δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών, με σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον.

Στη διάρκεια του ίδιου έτους, η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε επίσης στη δωρεά ενός απορριμματοφόρου οχήματος στο Δήμο Αριστοτέλη και κάλυψε μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ παράλληλα μέσω της δωρεάς κατάλληλου οχήματος εξασφάλισε την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων του Δήμου, με τις συνολικές δαπάνες να ξεπερνούν τα 45.000€. Τέλος, σε συνεργασία με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης, συνέβαλε στην εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ υποστήριξε έμπρακτα τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, προσφέροντας συνολικά 30.000€.

.

Βέλτιστες πρακτικές

Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της εταιρείας, αναπτύχθηκαν στη βάση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) που εφαρμόζεται σε όλες της πτυχές της λειτουργίας της, με στόχο την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο εργαλείο επιτρέπει στην Ελληνικός Χρυσός να διενεργεί το σύνολο των επιχειρησιακών της διαδικασιών, βάσει προτύπων που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.

Στις τελευταίες ανήκει και το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης που έχει αναπτύξει η εταιρεία, και το οποίο συγκαταλέγεται στα πλέον ολοκληρωμένα online και δημοσίως  προσβάσιμα προγράμματα σε όλη την Ευρώπη. Μέσω αυτού, η εταιρεία παρακολουθεί και καταγράφει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο κ.ά., σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο, σε ειδική online πλατφόρμα, την οποία μπορεί να επισκεφθεί ανά πάσα στιγμή κάθε πολίτης της χώρας, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της για ειλικρινή διάλογο και λογοδοσία.

Στις βέλτιστες πρακτικές συγκαταλέγεται αναμφίβολα και η Τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης, μέσω της οποίας η Ελληνικός Χρυσός διαχειρίζεται τα παραπροϊόντα της μεταλλευτικής της δραστηριότητας και η οποία διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξοικονομώντας νερό και ενισχύοντας την ασφάλεια, καθώς επίσης και η πολιτική παράλληλης αποκατάστασης που εφαρμόζει η εταιρεία από την έναρξη της λειτουργίας της, πραγματοποιώντας εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην πρότερη κατάστασή της, αποκαθιστώντας και εξυγιαίνοντας εκτάσεις όχι μόνο από την τρέχουσα δική της, αλλά και από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα παρελθόντων ετών όταν δε διαχειριζόταν η ίδια τα μεταλλεία Κασσάνδρας.  Παράλληλα, η εταιρεία διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, στο οποίο αναπτύσσονται περισσότερα από 1 εκατομμύριο τοπικά και ενδημικά φυτά με στόχο τη μεταφύτευσή τους στις εξυγιανθείσες εκτάσεις, αλλά και τη διάθεσή τους για την κάλυψη αναγκών του Δήμου Αριστοτέλη.

.

Μοχλός ανάπτυξης για την τοπική και την ελληνική κοινωνία

Έχοντας ήδη αποφέρει περισσότερα από 394 εκατ. ευρώ έσοδα για το ελληνικό κράτος, δαπανήσει περίπου 1 δισ. ευρώ σε εγχώριες προμήθειες και εκτελέσει κοινωνικές επενδύσεις και έργα στο Δήμο Αριστοτέλη ύψους 24 εκατ. ευρώ, η εταιρεία έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη της περιοχής σήμερα, αλλά και στο μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό, ότι έχει ήδη απομακρύνει περίπου 3 εκατ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, άλλων ιδιοκτητών των μεταλλείων, ενώ απασχολεί περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχονται από τον Δήμο Αριστοτέλη.

Τα σχέδιά της για το μέλλον, ωστόσο, διαγράφονται ακόμη πιο φιλόδοξα, αφού βάσει και του Νέου Επενδυτικού Σχεδίου αναμένεται να επενδύσει επιπλέον 1,9 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, αλλά και να δημιουργήσει ακόμη 3.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής της πορείας, εκ των οποίων οι 1.000 εκτιμάται ότι θα προστεθούν κατά το πρώτο μόλις έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.

Μέσα από την καταβολή φόρου εισοδήματος και κοινωνικών εισφορών, αλλά και μέσω των μεταλλευτικών δικαιωμάτων, η εταιρεία αναμένεται να αποφέρει ακόμη 2 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και να προσθέσει επιπλέον 191 εκατ. ευρώ έσοδα για την τοπική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της λειτουργίας της, η εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές αναμένεται να ανέλθει περί τα 3,5 δισ. ευρώ – και κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, ενώ 70 εκατ. ευρώ θα διοχετευτούν σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, στο μεγαλύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε επίπεδο ενός μόνο Δήμου, που διενεργήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024