Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εσπεριδοειδή: Αφυδατωμένοι καρποί στα δέντρα - Πλήρη αποζημίωση ζητούν οι παραγωγοί

Εσπεριδοειδή: Αφυδατωμένοι καρποί στα δέντρα – Πλήρη αποζημίωση ζητούν οι παραγωγοί

Οι ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου στα πορτοκάλια αγγίζουν το 80% στην ηρτημενη παραγωγή ενώ στα μανταρίνια μέχρι και 100%

Πλήρη αποζημίωση των παραγωγών εσπεριδοειδών του Δήμου Ευρώτα και Μονεμβασιάς, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλες και εκτεταμένες ζημίες από τον ισχυρό παγετό του Ιανουαρίου 2022, ζητά με υπόμνημά του προς το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας.

Μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί, οι εξαιρετικά μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν μεταφράζονται σε πτώση των καρπών στο έδαφος και σε αφυδάτωση των καρπών που παραμένουν στο δέντρο. Οι ζημιές στις ποικιλίες πορτοκαλιών αγγίζουν το 80% στην ηρτημενη παραγωγή ενώ στα μανταρίνια μέχρι και 100% με πτώση των καρπών και σημαδεμένους καρπούς οι οποίοι δεν πρόκειται να οδηγηθούν πουθενά. Οι ζημιές επιδεινωθήκαν από τις συνθήκες που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες από παγετούς και τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Έτσι ακολούθησαν οι χαρακτηριστικές δευτερογενείς προσβολές από πληθώρα μυκήτων και βακτηρίων με την έντονη πτώση των καρπών. Πολλοί παραγωγοί που προσπάθησαν να μαζέψουν κάποιους καρπούς είτε για χυμοποίηση είτε για εμπορία συνάντησαν δυσκολίες αφού οι καρποί ήδη άρχισαν να αφυδατώνονται και να σαπίζουν. Το ίδιο συνέβη και με τα συσκευαστήρια της περιοχής με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση του εξαγωγικού ρυθμού των προϊόντων.

Να σημειωθεί ότι στις πληγείσες περιοχές καλλιεργούνται κυρίως εσπεριδοειδή με κυρίαρχες ποικιλίες στα πορτοκάλια τα VALENCIA, NAVELINA, WASHINGTON NAVEL (MERLIN) LANE LATE NAVEL LATE και στα μανταρίνια κυρίαρχες ποικιλίες τα υβρίδια Οrtanigue και Nova όπως και κλημεντίνες και mineola.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, οι αγρότες στο υπόμνημά τους ζητούν να  γίνουν πράξεις οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για πλήρη αποζημίωση των παραγωγών Εσπεριδοειδών του Δήμου Ευρώτα και Δήμου Μονεμβασίας και καλούν να υιοθετηθούν άμεσα οι παρακάτω προτάσεις τους:

1) Ενεργοποίηση του άρθρου 18 του κανονισμού του ΕΛΓΑ(Ειδικές περιπτώσεις εκτιμήσεων) με άμεση προκαταβολή στους πληγέντες παραγωγούς 300 ευρώ ανά στρέμμα για την έναρξη των καλλιεργητικών φροντίδων της καλλιεργητικής περιόδου που ήδη ξεκίνησε βάση των δηλώσεων ΟΣΔΕ

2) Άμεσα άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων ζημίας για την ποικιλία εσπεριδοειδών Valencia στους πληγέντες Δήμους της Νότιας Λακωνίας στον Δήμο Ευρώτα και Δήμο Μονεμβασίας.

Υπό προϋποθέσεις η προκαταβολή αποζημιώσεων

Με τον προγραμματισμό των αποζημιώσεων για τον «Παγετό Ιανουαρίου 2022» ασχολήθηκε σύσκεψη του ΥπΑΑΤ, ΕΛΓΑ και εκπροσώπων των αγροτών σε Λακωνία και Αργολίδα.

Σύμφωνα, με τον προγραμματισμό, δύναται να καταβληθεί προκαταβολή στους ασφαλισμένους παραγωγούς με καλλιέργειες εσπεριδοειδών αναλόγως με την έκταση και το ποσοστό της ζημίας κάθε περιοχής, κατόπιν εισηγήσεως των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Για την υλοποίηση της απόφασης αυτής απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αναλάβει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα για τους παραγωγούς της Π.Ε. Αργόλιδας οι οποίοι υπέστησαν το βαρύτερο πλήγμα στις καλλιέργειες τους κατόπιν της νομικής εξουσιοδότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, θα χορηγηθεί προκαταβολή έναντι των οφειλόμενων αποζημιώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τα συνεργεία των γεωτεχνικών του Οργανισμού, θα εξακολουθήσουν το εκτιμητικό έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με στοιχεία τα οποία θα καταθέσουν οι Συνεταιρισμοί στους οποίους ανήκουν οι παραγωγοί ούτως ώστε να προσδιορισθεί με ακρίβεια η αποζημίωση για κάθε παραγωγό.

Στην περίπτωση κατά την οποία οι αποζημιώσεις ανά ασφαλισμένο παραγωγό θα υπολείπονται της αρχικής προκαταβολής, η διαφορά θα θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στον ΕΛΓΑ.

Η απόφαση αυτή έχει καθολικό χαρακτήρα και ισχύ σε κάθε περιοχή της οποίας οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών επλήγησαν από τον «Παγετό Ιανουαρίου 2022» και κατόπιν εισηγήσεως των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και του ΔΣ του Οργανισμού, θα υπολογισθεί αναλόγως η προκαταβολή και θα ισχύσουν ακριβώς οι διαδικασίες της ολοκλήρωσης των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της εκκαθάρισης στην οποία θα συνυπολογισθεί η χορήγηση προκαταβολής.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024