Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα Δυτικά Βαλκάνια ο Μπορέλ - Εύσημα στη Βόρεια Μακεδονία για τη στήριξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Στα Δυτικά Βαλκάνια ο Μπορέλ – Εύσημα στη Βόρεια Μακεδονία για τη στήριξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά τα Σκόπια θα μεταβεί αύριο στα Τίρανα, ενώ μία ημέρα αργότερα θα επισκεφθεί το Σεράγεβο

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ χαιρέτισε την απόφαση της Βόρειας Μακεδονίας να συνταχθεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Πλήρης ευθυγράμμιση με το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Η Βόρεια Μακεδονία ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, καθώς και με το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.

«Η απόφαση να συμμεριστείτε τις κυρώσεις καταδεικνύει σαφώς την προσήλωσή σας στις αξίες της ΕΕ και σας βάζει στην πορεία προς την ΕΕ, όχι μόνον ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, αλλά και ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας» επεσήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο κ. Μπορέλ ανήγγειλε ότι θα υπάρξει και τέταρτο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ διεμήνυσε ότι η δεδομένη στιγμή είναι στιγμή αφύπνισης για την Ευρώπη, στιγμή που θα πρέπει να αναβιώσει η διαδικασία διεύρυνσης προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Προσδοκίες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

«Ξέρω ότι έχετε κάποιες προσδοκίες και δικαίως. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε επίσημα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το συντομότερο δυνατόν και ελπίζω ότι αυτό θα είναι εφικτό στην επόμενη διακυβερνητική διάσκεψη», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία και ολόκληρη η περιοχή αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα και ότι η ΕΕ είναι προσηλωμένη ώστε η ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών να γίνει πραγματικότητα.

Ο κ. Μπορέλ χαιρέτισε τη νέα δυναμική μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας και προέτρεψε τις δύο χώρες να εξεύρουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις και να διευθετήσουν τα διμερή ζητήματα, διότι, όπως είπε, «η διεύρυνση δεν μπορεί να συνεχιστεί εάν παρεμποδίζεται από διμερή ζητήματα».

Η Βουλγαρία εδώ και ενάμιση χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης Μπορέλ: «Ταμπού που πέφτει» ότι «η ΕΕ είναι ένωση ειρήνης» – Γυρίζουμε σελίδα στην ιστορία με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη εν μέσω πρωτοφανούς αστάθειας

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι η παρούσα κατάσταση στασιμότητας δεν ωφελεί κανέναν και ότι η παρακώλυση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας γίνεται αισθητή σε ολόκληρη την περιοχή.

«Είναι απαραίτητο η Βόρεια Μακεδονία να έχει ισχυρή και σαφή ευρωπαϊκή προοπτική» επεσήμανε ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τον κ. Μπορέλ για την αδιαμφισβήτητη στήριξή του στο να λάβει η χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων δίχως καθυστερήσεις και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη μόνον πλήρως ενωμένη μπορεί να είναι ισχυρή.

«Εν μέσω πρωτοφανούς αστάθειας υπάρχει ανάγκη η Ευρώπη να είναι ενωμένη και ισχυρή. Ο εν εξελίξει πόλεμος αποτελεί κίνδυνο για αυξημένη επιρροή τρίτων πλευρών στην περιοχή και ως εκ τούτου, θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και προετοιμασμένοι. Το να αφήνεται γεωστρατηγικό κενό στο δικό μας τμήμα της Ευρώπης δεν αποτελεί επιλογή. Η ταχεία ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας και της περιοχής στην ΕΕ θα διασφαλίσει σταθερότητα στην Ευρώπη» υπογράμμισε επίσης ο κ. Κοβάτσεφσκι.

Διαβάστε επίσης Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία Vs ΝΑΤΟ – Τι θα γίνει σε ενδεχόμενη σύγκρουση;

Μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ

Σε ότι αφορά στη ρωσο-ουκρανική διένεξη, ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι υπενθύμισε ότι η Βόρεια Μακεδονία, ως μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, ευθυγράμμισε τη θέση της με τους συμμάχους της, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ περιοδεύει σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη δέσμευση και την υποστήριξη της ΕΕ για την περιοχή, εν μέσω του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και των επιπτώσεών του στην ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά τα Σκόπια θα μεταβεί αύριο στα Τίρανα, ενώ μία ημέρα αργότερα θα επισκεφθεί και το Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024