Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι επισημάνσεις Συρίγου και η ανάλυση για την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι επισημάνσεις Συρίγου και η ανάλυση για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Στην αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο ο Yφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος,

Η πιο τραγική κατάσταση είναι στη Μαριούπολη, όπου οι Έλληνες περνούν εφιαλτικές ώρες και ο Πούτιν βλέπει ότι θα μπορούσε να παρουσιάσει εκεί μια νίκη με ένωση της Κριμαίας, είπε ο Yφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου – Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε παράλληλα και στην αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και στον ενεργειακό χάρτη.

Aρκετούς μήνες ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας και αυτό που αναμένεται να αλλάξει μετά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ρητορική του που τους τρεις τελευταίους μήνες έδειχνε προετοιμασία επίθεσης.

«Μην έχουμε στο μυαλό μας κοιτάσματα»

«Κοιτάσματα δεν έχουν ανακαλυφθεί στο Αιγαίο ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο εκτός από την Αφροδίτη και τον Γλαύκο που είναι οριοθετημένα νότια της κυπριακής ΑΟΖ και ένα τρίτο που δεν έχει αποδειχθεί εμπορικό», ανέφερε ο κ. Συρίγος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τόνισε ωστόσο ότι η τροφοδοσία μας με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού ΤΑΦΤ «είναι θέμα που μπορούμε να συζητήσουμε» με την Τουρκία, όπως επίσης η συνεργασία για ηλεκτρικά καλώδια, και μεταφορά υγροποιημένου αερίου (LNG).

Για τον αγωγό East Med ο κ. Συρίγος ξεκαθάρισε ότι δεν αφορά την Τουρκία αλλά την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Τα υπάρχοντα κοιτάσματα είναι αρκετά μικρά για να γεμίσει ο East Med και οι Ισραηλινοί που θα μπορούσαν να τον γεμίσουν, στέλνουν κοιτάσματα στην Αίγυπτο όπου υγροποιούνται, αφού ήταν «επιλογή της Τουρκίας η διακοπή των σχέσεων με το Τελ Αβίβ».

Το συμπέρασμα είναι ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κινείται προς το υγροποιημένο αέριο παρά στα κοιτάσματα, είπε.

Για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας ο κ. Συρίγος τόνισε ότι είναι προϋπόθεση η εκεχειρία. «Στη φάση που βρισκόμαστε όλα εξαρτώνται από έναν άνθρωπο που δεν λογοδοτεί πουθενά, τον Βλαντιμίρ Πούτιν», τόνισε ο Yφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου – Εξωτερικής Πολιτικής.

«To πλήγμα στην πολυκατοικία στο Κίεβο είναι σε βάρος της ρητορικής Πούτιν για επιχείρηση εκδίωξης των Ναζί. Πίστευε ότι θα έκανε στρατιωτικό περίπατο όπως στην Κριμαία το 2014, που δεν έπεσε μια σφαίρα, αλλά αποδείχτηκε ότι το ουκρανικό έθνος αντιστέκεται με ηρωικό τρόπο. Και στο εσωτερικό της Ρωσίας πολλοί αναρωτιούνται ‘τι κάνει ο Πούτιν’, ενώ υπάρχουν ηρωικοί άνθρωποι που συνεχίζουν να διαδηλώνουν παρά την καταστολή» ανέφερε.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024