Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν: Βλέπει θετικά σημάδια στις συνομιλίες με τους Ουκρανούς

Πούτιν: Βλέπει θετικά σημάδια στις συνομιλίες με τους Ουκρανούς

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι συνομιλίες Ρώσων-Ουκρανών συνεχίζονταν πρακτικά σε καθημερινή βάση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια στις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως του έχουν μεταφέρει οι Ρώσοι διαπραγματευτές, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι συνομιλίες Ρώσων-Ουκρανών συνεχίζονταν πρακτικά σε καθημερινή βάση.

«Σίγουρα θα σας ενημερώσω για την κατάσταση στην Ουκρανία και, πρώτα απ’ όλα, για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται πλέον σχεδόν σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως μου ανέφεραν οι διαπραγματευτές της πλευράς μας. Θα σας μιλήσω για όλα αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Λευκορώσο ομόλογό του.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, εμφανίστηκε πιο ένθερμος σε μία συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, ένα ενδεχόμενο που ποτέ δεν είχε αποκλειστεί από την Ρωσία. Σύμφωνα με τη μετάφραση όσων είπε ο Πεσκόφ και αναπαράγει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι φράσεις που χρησιμοποίησε για την πιθανότητα συνάντησης ήταν «πιθανή» ή «δεν αποκλείστηκε».

«Πόλεμος» δηλώσεων

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που η ρωσική επίθεση έχει κλιμακωθεί με τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας να πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό. Το εάν οι δηλώσεις του Πούτιν δείχνουν τη βούληση της Ρωσίας να «τελειώνει» τον πόλεμο ή να κρατάει ανοιχτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων έως ότου κυριαρχήσει στο στρατιωτικό πεδίο είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το Reuters ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο πόλεμος έχει φτάσει σε ένα στρατηγικό σημείο καμπής, ενώ συνεχίζει να αναφέρεται στην πιθανότητα της νίκης της Ουκρανίας αλλά και στην ανάγκη επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων. Ειδικότερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας που  εμφανίστηκε σε βίντεο με στρατιωτικά χρώματα και φόντο ένα δρόμο του Κιέβου ανέφερε: «Έχουμε ήδη φτάσει σε μία στρατηγική καμπής. Είμαστε ήδη στο δρόμο για τη νίκη».

Αλλά και για τον πρόεδρο της Ουκρανίας η κατάσταση είναι δύσκολη και παρά τις δηλώσεις για την επερχόμενη νίκη έχει να αντιμετωπίσει την ισχυρή ρωσική επίθεση και υπεροπλία. Το  Newsweek σε άρθρο του μιλά για μια οδυνηρή απόφαση που χρειάζεται να πάρει ο Ουκρανός πρόεδρος, καθώς «πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ηρωική του περσόνα και τις δύσκολες αποφάσεις για να τερματίσει το ταχύτερο έναν πόλεμο που καταστρέφει την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό. Η διαπραγμάτευση -και στο βάθος ο συμβιβασμός- είναι σχεδόν η μόνη επιλογή».

Είμαστε συνηθισμένοι στις κυρώσεις λένε Πούτιν και Λουκασένκο

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις οικονομίες Ρωσίας και Λευκορωσίας, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές στο παρελθόν και στην οικονομία της ΕΣΣΔ.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι πάντα γίνονταν προσπάθειες να περιοριστεί η ανάπτυξη της Μόσχας και του Μινσκ, αλλά οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι κατάφερναν πάντα να ξεπερνούν αυτά τα εμπόδια.

«Η ΕΣΣΔ έζησε πραγματικά υπό τις συνθήκες των κυρώσεων, αναπτύχθηκε και πέτυχε κολοσσιαίες επιτυχίες … Ακόμη και μετά τη δεκαετία του 1990, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας διατηρήθηκαν και στη συνέχεια πέρασαν σε νέες και σύγχρονες εποχές σε σχέση με την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης», ανέφερε ο Πούτιν.

Ο Λουκασένκο σημείωσε ότι τέτοιες προκλήσεις ενέχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης.  «Σήμερα, οι κυρώσεις είναι για εμάς μια εποχή ευκαιριών. Τότε (στη σοβιετική περίοδο – σ.σ.) ήμασταν πάντα υπό κυρώσεις και ζούσαμε και αναπτυσσόμασταν κανονικά», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024