Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Το ισραηλινό ΥΠΕΞ δεν γνώριζε για την επίσκεψη Τσαβούσογλου που ανακοίνωσε ο Χέρτζογκ

Ισραήλ: Το ισραηλινό ΥΠΕΞ δεν γνώριζε για την επίσκεψη Τσαβούσογλου που ανακοίνωσε ο Χέρτζογκ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Ισραήλ τον επόμενο μήνα, αλλά προφανώς έπιασε απροετοίμαστο το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Reuters/Hamad I Mohammed) αναμένεται να συναντηθεί με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ. Δημοσιεύματα των ΜΜΕ ανέφεραν, μάλιστα, ότι οι δυο τους θα συζητήσουν την επαναλειτουργία των πρεσβειών και στις δύο χώρες, σημειώνει η ισραηλινή ιστοσελίδα Times of Israel.

Δεν γνώριζαν τίποτα

Αλλά αργότερα προέκυψε ότι ούτε ο Λαπίντ ούτε το υπουργείο του γνώριζαν ή είχαν προγραμματίσει τέτοια επίσκεψη. Σύμφωνα με τις ειδήσεις του Channel 13, τα γραφεία του Χέρτζογκ και του Λαπίντ προσπαθούσαν να διευθετήσουν την κακή επικοινωνία, προσθέτει η ισραηλινή ιστοσελίδα.

Ο εκπρόσωπος του Λαπίντ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Τσαβούσογλου είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για επίσκεψη, αλλά αυτή δεν είχε ακόμη προγραμματιστεί.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε με τον Λαπίντ στις 22 Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας το πρώτο τηλεφώνημα που έλαβε χώρα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο κρατών εδώ και 13 χρόνια.

Ο Χέρτζογκ και ο Ερντογάν έθεσαν το ζήτημα της δημιουργίας μηχανισμού επίλυσης προβλημάτων που θα αποτρέψει το αδιέξοδο των σχέσεων στο μέλλον και είπαν ότι αυτός ο μηχανισμός θα συζητηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης επίσκεψης Τσαβούσογλου.

Ούτε τοποθέτηση πρεσβευτών

«Ο υπουργός Εξωτερικών σας θα επισκεφθεί το Ισραήλ τον επόμενο μήνα και σίγουρα θα έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού και της ατζέντας που περιγράψατε εκτενώς σε όλους τους τομείς, και θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τον διάλογο και να περάσουμε σε πράξεις», είπε ο ισραηλινός πρόεδρος.

Ο Ερντογάν είπε ότι η «ιστορική επίσκεψη του Χέρτζογκ θα αποτελέσει σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Η ενίσχυση των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ έχει μεγάλη αξία για τη χώρα μας».

Παρά τις μεγάλες ελπίδες για πιθανή διπλωματική πρόοδο κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι πλευρές δεν πρόκειται να συζητήσουν ή να ανακοινώσουν την τοποθέτηση πρεσβευτών στις πρωτεύουσές τους, δήλωσε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών στους Times of Israel.

Sports in

Ο Έμερι υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό: «Το άξιζαν…» (vid)

Ο Ισπανός τεχνικός της Άστον Βίλα αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τη σπουδαία εμφάνιση – νίκη στο Villa Park.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024