Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκικά ΜΜΕ: Λογόκριναν ακόμα και την επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ στην Τουρκία

Τουρκικά ΜΜΕ: Λογόκριναν ακόμα και την επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ στην Τουρκία

Τα πιστά στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ΜΜΕ επέβαλαν αυτολογοκρισία κατά τη μετάδοση της επίσημης επίσκεψης του προέδρου του Ισραήλ στην Αγκυρα, εξαφανίζοντας την κοινή εμφάνιση της τουρκικής και ισραηλινής σημαίας από το έφιππο στρατιωτικό άγημα της επίσημης τελετής υποδοχής, γράφουν αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβασαν βίντεο και φωτογραφίες από την άφιξη προχθές Τετάρτη του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Αγκυρα, και την επίσημη τελετή υποδοχής που του επιφύλαξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό συγκρότημα (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Presidential Press Office), σημειώνει σε δημοσίευμά της η αραβική ιστοσελίδα alarabiya.net.

Αφορμή σαρκαστικών σχολίων

Ωστόσο, μια εικόνα έγινε αφορμή πολλών σαρκαστικών σχολίων, με επίκεντρο την εκστρατεία και τις ομιλίες του τούρκου προέδρου όλα αυτά τα χρόνια κατά του Ισραήλ, η οποία δείχνει την τουρκική σημαία δίπλα στην ισραηλινή κατά την παρέλαση του έφιππου αγήματος στην τελετή υποδοχής, εικόνα που απέφυγαν να μεταδώσουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνει η αραβική ιστοσελίδα.


Η επίμαχη φωτογραφία που λογοκρίθηκε… (από alarabiya.net)

Τα πιστά στον Ερντογάν ΜΜΕ δημοσίευσαν το βίντεο της υποδοχής και της έπαρσης της ισραηλινής σημαίας, αλλά έκοψαν το στιγμιότυπο της κοινής παρουσίας των δύο εθνικών συμβόλων στην παρέλαση του έφιππου αγήματος, προσθέτει η alarabiya.net (στο βίντεο, κάτω, η μετάδοση ξεκινάει με την ισραηλινή σημαία, και η τουρκική δίπλα της, την οποία βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, δεν υπάρχει στο πλάνο).

Η επίσκεψη του Χέρτζογκ είναι η πρώτη ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία από το 2007 και αποφασίστηκε εβδομάδες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες ημέρες, Τουρκία και Ισραήλ εισήλθαν δυναμικά στη γραμμή μεσολάβησης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τον πόλεμο που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η επίσκεψη Χέρτζογκ στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται μια και πλέον δεκαετία από τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της μουσουλμανικής πλειονότητας της Τουρκίας, η οποία παρουσιάζεται στη διεθνή σκηνή ως ισχυρός υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Η δολοφονία των τούρκων αμάχων

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ρηγματώθηκαν το 2010 μετά τη δολοφονία δέκα τούρκων αμάχων σε ισραηλινή επιδρομή στον στολίσκο πλοίων ανθρωπιστικής βοήθειας που προσπαθούσε να φθάσει στη Γάζα και να σπάσει την πολιορκία που είχε επιβληθεί τότε στη Λωρίδα από το εβραϊκό κράτος.

Οι δύο χώρες συνήψαν συμφωνία συμφιλίωσης το 2016, με την οποία επέστρεψαν οι πρεσβευτές τους, αλλά αυτή η συμφιλίωση σύντομα κατέρρευσε δύο χρόνια αργότερα, όταν η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για να διαμαρτυρηθεί για τη χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις στην καταστολή των παλαιστινιακών διαδηλώσεων που ονομάζονται ως «πορείες επιστροφής».

Αυτές οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για ενάμιση χρόνο και γίνονταν κάθε Παρασκευή κατά μήκος του φράχτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το εβραϊκό κράτος, για να απαιτήσουν την άρση της ισραηλινής πολιορκίας και την καθιέρωση του «δικαιώματος της επιστροφής» για τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν από τις πόλεις και τα χωριά τους όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948.

Πηγή: alarabiya.net, echedoros-a.gr

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024