Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπορεί να φτάσει το πετρέλαιο στα 200 δολ. το βαρέλι; Τι λένε στελέχη του κλάδου

Μπορεί να φτάσει το πετρέλαιο στα 200 δολ. το βαρέλι; Τι λένε στελέχη του κλάδου

Πόσο πιθανή είναι η εκτίναξη των τιμών στα 200 δολάρια το βαρέλι; 

Ο MOHAMMAD BARKINDO, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), συλλογιζόταν για τις δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων καθώς ομιλούσε σε αίθουσα χορού στο Χιούστον αυτή την εβδομάδα. Χιλιάδες στελέχη του κλάδου του πετρελαίου συγκεντρώθηκαν στην παγκόσμια πετρελαϊκή πρωτεύουσα για το CERAWeek, το ενεργειακό συνέδριο που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την S&P Global, την εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Ο ίδιος σημείωσε ότι το καρτέλ του ΟΠΕΚ από την ίδρυσή του το 1960 έχει ζήσει επτά επώδυνους κύκλους άνθησης και κατάρρευσης στο πετρέλαιο και πως ανησυχεί ότι η ρωσική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε άλλη μια τέτοια «καταστροφή».

Η προειδοποίησή του ήρθε σε μια μνημειώδη ημέρα για την ιστορία της ενέργειας. Σε αντίποινα για την αιματηρή και απρόκλητη επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, στις 8 Μαρτίου, η Αμερική επέβαλε πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και η Βρετανία είπε ότι κάνει κάτι ανάλογο σταδιακά μέσα σε αρκετούς μήνες. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε για στόχευση της «κύριας αρτηρίας της ρωσικής οικονομίας». Καμία χώρα της ΕΕ δεν εντάχθηκε στο εμπάργκο, αλλά την ίδια μέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη νέα ενεργειακή στρατηγική της, η οποία σχεδιάστηκε ρητά για να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων κατά τα δύο τρίτα φέτος και τελείως «πολύ πριν από το 2030».

Ο κ. Πούτιν στις 8 Μαρτίου αναφέρθηκε σε διάταγμα που απειλούσε να διακόψει τις εξαγωγές εμπορευμάτων -γεγονός που, δεδομένου του μεγάλου ρόλου της Ρωσίας σε όλα, από το σιτάρι μέχρι το νικέλιο, θα μπορούσε να βάλει τέλος στις παγκόσμιες αγορές. Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent, του διεθνούς σημείου αναφοράς, εκτινάχθηκε πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι. «Όταν αυτό τελειώσει, όπως κι αν τελειώσει, ο παγκόσμιος κλάδος πετρελαίου θα είναι διαφορετικός», συνοψίζει ο Daniel Yergin, ειδικός σε θέματα ενέργειας και αντιπρόεδρος της S&P Global.

Μια βραχυπρόθεσμη συνέπεια μπορεί να είναι η αποκατάσταση του ρόλου των μεγάλων πετρελαϊκών, που κατηγορούνται σήμερα ότι τροφοδοτούν την κλιματική κρίση. Η προοπτική ενός πετρελαϊκού σοκ έχει οδηγήσει ακόμη και τη φιλική προς το κλίμα κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν να αγκαλιάσει τους λιγότερο αγαπητούς ενεργειακούς γίγαντες της Αμερικής. Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Τζον Κέρι, του απεσταλμένου του προέδρου για το κλίμα, αναμένονταν αρχικά να ασκήσουν κριτική στα πετρελαϊκά στελέχη στο Χιούστον σχετικά με τις άτονες προσπάθειές τους για απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα. Αντ ‘αυτού, έριξαν τους τόνους και ενθάρρυναν αθόρυβα τους διευθύνοντες συμβούλους πετρελαϊκών να αντλήσουν περισσότερο αργό για να αντισταθμίσουν την απώλεια της ρωσικής προσφοράς.

Ο κ. Barkindo επικαλέστηκε με χαρά ένα πρόσφατο tweet του Elon Musk, του δισεκατομμυριούχου στο χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ότι «Πρέπει να αυξήσουμε αμέσως την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου». Στέλεχος πετρελαϊκής στο κοινό απολάμβανε τις έντονες ομιλίες τύπου «σας το είπαμε». Ο Τζον Χες, το επώνυμο αφεντικό εταιρείας πετρελαίου, υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε στην ενεργειακή μετάβαση μια ισχυρή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ μέσα στο σπίτι μας».

Παλαιότερα η Ρωσία θεωρούνταν έμπιστος εταίρος. Τώρα, λέει ο κ. Yergin, θεωρείται «όχι απλώς αναξιόπιστη αλλά και ανεπιθύμητη». Εάν δεν θα μπορεί να  αγγίξει κανείς το ρωσικό πετρέλαιο, έλεγαν τα στελέχη του κλάδου του πετρελαίου μεταξύ καφέ και κοκτέιλ, το αργό μπορεί να φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι φέτος. Ήταν νευρικοί γιατί, βάζοντας στην άκρη όλες τις (επίσημες) δηλώσεις επί σκηνής, πολλά από τα αφεντικά του πετρελαίου ανησυχούν χωρίς να το λένε δημόσια ότι η ρωσική κρίση μπορεί να ηχήσει τον θάνατο του κλάδου τους.

Η νέα στρατηγική της ΕΕ ήδη διπλασιάζει τις πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις. Μια παρατεταμένη περίοδος αστάθειας και υψηλών τιμών που αποξενώνει τους καταναλωτές και εκνευρίζει τους επενδυτές μπορεί να δώσει και στους Αμερικανούς πολιτικούς την ώθηση που χρειάζονται για να επιταχύνουν την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου; Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ξεκινώντας από το εμπάργκο. Η Αμερική εισάγει μόνο μια ασήμαντη ποσότητα προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία, μια διαταραχή που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί. Η Helen Currie, επικεφαλής οικονομολόγος της ConocoPhillips, της αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου, πιστεύει ότι η αμερικανική απαγόρευση δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο επειδή τα αμερικανικά διυλιστήρια έβρισκαν ήδη τρόπους να «βελτιστοποιήσουν» την απώλεια αυτών των εισαγωγών. Στη διάσκεψη, οι καναδικές εταιρείες ενέργειας ισχυρίστηκαν ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή για να αντικαταστήσουν το ένα τρίτο των χαμένων ρωσικών εισαγωγών από «αύριο» κιόλας.

Αυτό μπορεί να αλλάξει εάν η Αμερική συσπειρώσει τον κόσμο γύρω από ένα παγκόσμιο εμπάργκο. Ωστόσο, ένα τέτοιο αποτέλεσμα φαίνεται απίθανο. Η ΕΕ είναι επιφυλακτική, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η Κίνα και η Ινδία, που μισούν τις αμερικανικές κυρώσεις και αρνούνται να καταδικάσουν την εισβολή της Ρωσίας, δεν θα ενταχθούν σε αυτές.

Ο Κένεθ Μέντλοκ του Πανεπιστημίου Ράις επισημαίνει μια πρόσφατη συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Κίνας που θα διευθετηθεί σε ευρώ και όχι σε δολάρια ως ένδειξη ότι οι δύο μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές κυρώσεις. Ενδέχεται να εισάγουν περισσότερο ρωσικό αργό τύπου Urals, κυρίως επειδή διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με το Brent, σύμφωνα με την S&P Global, πιθανώς ως αποτέλεσμα της «αυτοκυρώσεων» από ορισμένους εμπόρους εμπορευμάτων που ανησυχούν για το φήμη του ρωσικού πετρελαίου.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024