Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Kακοκαιρία Φίλιππος: Στο έλεος του χιονιά ξανά η Αττική - Πολικό ψύχος σε όλη τη χώρα

Kακοκαιρία Φίλιππος: Στο έλεος του χιονιά ξανά η Αττική – Πολικό ψύχος σε όλη τη χώρα

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια ειδικά στην Αττική. Διπλό σοκ για τους κατοίκους της χώρας όπου το κόστος της ενέργειας για θέρμναση εκτινάχτηκε στα ύψη.

Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς έχει ήδη εισέλθει η χώρα. Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – που σε πολλές περιοχές θα φτάσει το μηδέν – και οι έντονες χιονοπτώσεις ακόμη και σε διαμερίσματα της χώρας με μικρό υψόμετρο θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη της βδομάδας που διανύουμε.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις, το κύμα κακοκαιρίας θα «χτυπήσει» τη χώρα μας σε δύο φάσεις. Και από αύριο κιόλας ο χιονιάς θα χτυπήσει την πόρτα της Αττικής. Οι λευκές νιφάδες θα είναι πυκνές όχι μόνο στα βουνά του λεκανοπεδίου αλλά και στα πιο πεδινά του τμήματα με μικρότερο υψόμετρο.

Σημαντική επιδείνωση

Γεγονός είναι πάντως ότι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το επόμενο 24ωρο θα είναι οι δυνατοί βοριάδες στην περιοχή του Αιγαίου οι οποίοι θα είναι και ιδιαίτερα ψυχροί, φτάνοντας και τα 7 με 8 μποφόρ.

Εξαρση των φαινομένων

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου, από τη νύχτα της Τετάρτης συννεφιές θα δώσουν κατά διαστήματα και κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στα νότια της Χαλκιδικής, στις Σποράδες, στα ανατολικά της Μαγνησίας, στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, στην Αττική και στις Κυκλάδες. Τοπικές βροχές χαμηλά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Έξαρση των φαινομένων θα έχουμε μετά το μεσημέρι με τις  χιονοπτώσεις να εντοπίζονται ακόμα χαμηλότερα.

Χιόνια στην Αττική

Η Αττική θα έχει αρκετή συννεφιά από το πρωί η οποία θα δίνει κυρίως στα βόρεια, βορειοανατολικά και ανατολικά κάποιες χιονοπτώσεις ακόμα και πολύ χαμηλά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα γίνουν περισσότερες και θα εντοπίζονται κυρίως πάνω από τα 200 μέτρα, πρόσκαιρα ίσως και λίγο πιο χαμηλά. Από το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει μια μικρή βελτίωση.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα 6 με 7 μποφόρ στα ανατολικά και η θερμοκρασία στους 5 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Βοριάδες 8 μποφόρ

Η μέρα στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θεσσαλονίκη μπορεί να ξεκινήσει με ηλιοφάνεια αλλά σταδιακά και προς το μεσημέρι θα συννεφιάσει στις περισσότερες περιοχές και κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα υπάρχει ένα πέρασμα από παροδικές χιονοπτώσεις και μπόρες χιονιού.
Ο βοριάς θα φτάνει στα ανοιχτά τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία τους 0 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου:

Στο μεταξύ, και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, δείχνουν ότι στη χώρα τις επόμενες πολλές μέρες, θα επικρατήσει βαρυχειμωνιά. Εξηγεί ότι την κακοκαιρία Φίλιππος μπορούμε να την διακρίνουμε δύο φάσεις ή αλλιώς δύο σοβαρές επιδεινώσεις που θα φέρουν πολλά χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές της χώρας μας.

Σημειώνει ότι «για το νομό Αττικής αναμένουμε από τα ξημερώματα αύριο πυκνές χιονοπτώσεις στο σύνολο του νομού με τα προγνωστικά να θέλουν να επηρεάζονται περισσότερο τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη έχει ως εξής:

Με την πολική αέρια μάζα να βρίσκεται πλέον στη γειτονιά μας και να κινείται ολοένα και πιο νότια, θα κυλήσουν οι επόμενες αρκετές ημέρες προκαλώντας βαρυχειμωνιά σε μεγάλο μέρος της χώρας μας.

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που πήραμε πριν από λίγο από τα μετεωρολογικά μας συστήματα μπορούμε στην κακοκαιρία αυτή να διακρίνουμε δύο φάσεις ή αλλιώς δύο σοβαρές επιδεινώσεις που θα φέρουν πολλά χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές της χώρας μας.

Πρώτη φάση

Αυτή την αναμένουμε από τις αμέσως επόμενες ώρες και μέχρι περίπου τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Θα αφορά περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας που βρίσκονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά, όπως επίσης και περιοχές του δυτικού και νότιου Αιγαίου. Σε αυτά τα γεωγραφικά διαμερίσματα θα συναντήσουμε κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά, καθώς και καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Θα το στρώσει

Συγκεκριμένα για το νομό Αττικής αναμένουμε από τα ξημερώματα αύριο πυκνές χιονοπτώσεις στο σύνολο του νομού με τα προγνωστικά να θέλουν να επηρεάζονται περισσότερο τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών οι χιονοπτώσεις θα συνοδεύονται και από κατά τόπους χιονοστρώσεις.

Δεύτερη φάση

Αυτή θα αφορά το χρονικό διάστημα από το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι περίπου το βράδυ της Κυριακής. Έτσι λοιπόν στο παραπάνω χρονικό διάστημα αναμένουμε επιδείνωση στο Ιόνιο, τον ηπειρωτικό κορμό με εξαίρεση την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και το δυτικό και νότιο Αιγαίο. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται βροχές – καταιγίδες προς τα νότια θαλάσσια τμήματα και χιόνι ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Προς το απόγευμα – βράδυ του Σαββάτου τα φαινόμενα θα τείνουν να περιοριστούν προς τα ανατολικά και νότια.

Στο μάτι ξανά η Αττική

Από αυτή τη δεύτερη φάση θα επηρεαστεί σημαντικά και πάλι ο νομός Αττικής με αρκετές και πυκνές χιονοπτώσεις.
Μέσα στην Δευτέρα η κακοκαιρία φαίνεται να περιορίζεται προς το νότιο Αιγαίο αφήνοντας κάποια υπολείμματα στα ανατολικά προσήνεμα και συγκεκριμένα από το ύψος του Βόλου και πιο κάτω.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024