Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Αργός και ψυχολογικός ο αποκλεισμός των πόλεων - Πόσο κοστίζει η στρατιωτική επιχείρηση στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αργός και ψυχολογικός ο αποκλεισμός των πόλεων – Πόσο κοστίζει η στρατιωτική επιχείρηση στη Ρωσία

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μόνο ένα μικρός μέρος του στρατού της για να διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή επιχείρηση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για ένατη ημέρα και το πόσο θα συνεχίσει παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν εκ νέου χθες Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, ενώ η Ρωσία συνεχίζει την πολιορκία των μεγάλων πόλεων.

Ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος, μίλησε στην ΕΡΤ για τη στρατηγική της Ρωσίας σε έναν πόλεμο που έχει ήδη κοστίσει χιλιάδες ζωές.

«Η Ρωσία κάνει μία προσπάθεια να αποκλείσει την Ουκρανία από τη θάλασσα». Όπως είπε αν συμβεί αυτό, θα είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για τις γειτονικές χώρες αλλά και για τα Βαλκάνια.

Η λύση δεν θα έρθει απλώς με την κατάληψη της χώρας

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το να καταλάβεις και να διατηρήσεις τον έλεγχο σε μία χώρα σαν την Ουκρανία απαιτούνται περίπου 500.000 στρατιώτες. Η Ρωσία δεν έχει κινητοποιήσει πάνω από 200.000 στρατιώτες» σημείωσεκαι πρόσθεσε ότι αν ο Πούτιν επιμείνει στα σχέδιά του, «η Ρωσία θα στερέψει από το σύνολο σχεδόν των συμβατικών της δυνάμεων και θα στερέψει προοδευτικά από το σύνολο των στρατιωτικών της δυνάμεων».

O κ. Σέρμπος τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος σύντομα θα έχει προβλήματα ότι μόνο στην Ουκρανία, εφόσον την καταλάβει, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας του.

Κάθε μέρα ο πόλεμος κοστίζει 15 δισ. ευρώ στη Ρωσία

Στην ΕΡΤ μίλησε και ο Βασίλης Πολίτης, υποναύαρχος Ε.Α. επισημαίνοντας ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει μόνο το 1/5 από τις χερσαίες δυνάμεις.

«Έχοντας 1 εκατ. στρατό έχει χρησιμοποιήσει μόνο 180.000, έχει χρησιμοποιήσει ελάχιστα τα αεροπλάνα (σύνολο 1.500) που είναι τέταρτης και πέμπτης γενιάς και δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου τα πλοία, τα οποία αξιοποιούνται μόνο σε ρόλο αποκλεισμού», ανέφερε ο κ. Πολίτης.

Από πλευράς Ρώσων, «έχουμε έναν αργό και ψυχολογικό πόλεμο αποκλεισμού των πόλεων» και από πλευράς Δύσης θα έχουνε «έναν πόλεμο κυρώσεων», σχολίασε ο κ. Πολίτης.

Πάνω από 100 γιοτ Ρώσων στη χώρα μας

Ο υποναύαρχος Ε.Α. αναρωτήθηκε το πώς θα αντιδράσει και η ελληνική Πολιτεία καθώς στη χώρα μας έχουμε πάνω από 100 γιοτ, ρωσικά, τα οποία χρησιμοποιούνται και επαγγελματικά.

«Παίρνοντας τη Μαριούπολη η Αζοφική θάλασσα θα γίνει ρωσική λίμνη», επισήμανε ο στρατιωτικός αναλυτής. Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη κάθε ημέρα που περνάει κοστίζει στη Ρωσία 15 δισ. δολάρια.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024