
Ουκρανία: H Kομισιόν παγώνει κοινές έρευνες με τη Ρωσία ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ
Εμπάργκο και στην επιστημονική συνεργασία αποφάσισε η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τη συνεργασία και τα ερευνητικά προγράμματα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Η ΕΕ χρηματοδοτεί επί του παρόντος οκτώ προγράμματα συνεργασίας με τη Ρωσία, συνεισφέροντας συνολικά 178 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης στις παραμεθόριες περιοχές.
Η αναστολή της συνεργασίας σημαίνει ότι δεν θα καταβληθούν περαιτέρω πληρωμές στη Ρωσία.
Οι Βρυξέλλες διέκοψαν επίσης δύο προγράμματα συνεργασίας με τη Λευκορωσία, τα οποία είχαν συνολικό προϋπολογισμό 257 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε μια χωριστή εξέλιξη, η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τη συνεργασία με ρωσικές οντότητες σε τομείς έρευνας, επιστήμης και καινοτομίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές στο πλαίσιο των υφιστάμενων έργων παγώνουν και δεν μπορούν να υπογραφούν νέες συμβάσεις με ρωσικούς οργανισμούς σε αυτούς τους τομείς, ανέφερε η Κομισιόν.
Ωστόσο, κανένα έργο στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα, το Horizon Europe, δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής ρωσικούς οργανισμούς.
Προετοιμασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη για τη χορήγηση επιχορηγήσεων σε τέσσερα έργα στα οποία συμμετέχουν ρωσικοί ερευνητικοί οργανισμοί, αλλά οι εργασίες αυτές έχουν πλέον ανασταλεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
- Οι τρεις κινήσεις που πηγαίνουν την άσκηση σε άλλο επίπεδο
- Καύσιμα: «Πέταξε» η τιμή του ντίζελ στην Ελλάδα – Αυξήσεις «φωτιά» στην αντλία – Η σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
- Σελένα Γκόμεζ: Πρωταγωνίστρια στο φιλόδοξο γουέστερν του Μπρέιντι Κόρμπετ
- Όποιος βιάζεται…: Γιατί χάνουμε τόσο εύκολα την υπομονή μας;
- Mega deal στις τηλεπικοινωνίες: Σενάρια συγχώνευσης Deutsche Telekom – T-Mobile
- Δύσκολο να επιστρέψει – Ο Ράιαν Ρέινολντς «σκότωσε» τον Deadpool



