Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δράμα των ασυνόδευτων παιδιών που περνούν τα σύνορα για να σωθούν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δράμα των ασυνόδευτων παιδιών που περνούν τα σύνορα για να σωθούν

Τρομοκρατημένοι από τις ρωσικές βόμβες και τους πυραύλους που έπεσαν κοντά στις πόλεις και τα χωριά τους είναι χιλιάδες Ουκρανοί. Ανάμεσά τους και πολλά ασυνόδευτα παιδιά

Η μαζική έξοδος πολιτών μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ιστορία της ΕΕ. Στη μεταναστευτική κρίση του 2015 περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα της γηραιάς ηπείρου.

«Κανείς πρόσφυγας στους δρόμους» είναι το σύνθημα των εθελοντών, την ώρα που κάτοικοι της πολωνικής μεθορίου καλούν σε διαδηλώσεις κατά της υποδοχής προσφύγων.

Ωστόσο υπερισχύει παντού το κύμα αλληλεγγύης, όπως μεταδίδει  η απεσταλμένη της ΕΡΤ στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία.

Δύσκολες οι καιρικές συνθήκες

Λεωφορεία ακόμη και με ασυνόδευτα παιδιά από το Κίεβο που θα επανενωθούν με τις μητέρες τους, φτάνουν συνεχώς στο συνοριακό φυλάκιο της Μέντικα και στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Δύσκολες οι καιρικές συνθήκες με χιονοπτώσεις, ενώ η Πολωνία έχει πλέον δεχτεί πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και πέντε δημοτικά σχολεία, μετατράπηκαν σε κέντρα φιλοξενίας.

Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για την άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ενώ πρόσθεσε ότι εκτιμά πως οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών θα συμφωνήσουν τις επόμενες ημέρες σε ένα σχέδιο προσωρινής προστασίας των προσφύγων αυτών.

«Ήδη σχεδόν ένα εκατομμύριο είναι εδώ», δήλωσε η Γιόχανσον, με γυναίκες και παιδιά να εισέρχονται στην ΕΕ μέσω της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Τα προστατευτικά μέτρα, μόλις εγκριθούν επισήμως από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, θα αφορούν τους Ουκρανούς πολίτες, όπως και όσους έχουν άδεια παραμονής στη χώρα ή καθεστώς πρόσφυγα χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τη χρονοβόρα διαδικασία της υποβολής αίτησης για την παροχή ασύλου.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024