Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσοι πρόσφυγες έχουν έρθει στην Ελλάδα - Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία της ελληνικής ομογένειας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσοι πρόσφυγες έχουν έρθει στην Ελλάδα – Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία της ελληνικής ομογένειας

Παρέχεται προσωρινή άδεια παραμονής και εργασίας για ένα χρόνο. Τι γίνεται με όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Τι συμβαίνει με τις περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων

Σε περίπου 1500 ανέρχονται οι Ουκρανοί πρόσφυγες και Έλληνες της Ουκρανίας που έχουν έρθει στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες λόγω του πολέμου.

Προσωρινή προστασία ενός έτους

Η είσοδος των Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα συνεπάγεται αυτομάτως την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση για 90 ημέρες συνολικά, εντός αυτού του τρίμηνου διαστήματος θα παρασχεθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα για εργασία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Ουκρανοί πολίτες, που δεν φέρουν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα, μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου του Προμαχώνα, στους οποίους θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ενώ, παρέχεται η δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενίας στη δομή φιλοξενίας Σιντικής, η οποία και έχει μικρή χιλιομετρική απόσταση από το  εν λόγω Τμήμα.

Ασυνόδευτα ανήλικα

Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνικά σύνορα, ενεργοποιείται αυτόματα ο Εθνικός Μηχανισμός Εντοπισμού και Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την ταυτοποίησή τους αν αυτό  είναι απαραίτητο.

«Η Ελλάδα έχει αυξημένη ιστορική και ανθρωπιστική ευαισθησία στο θέμα των προσφύγων πολέμου, καθώς οι Έλληνες, μέσα στον 20ο αιώνα, εξωθήθηκαν στην προσφυγιά αρκετές φορές. Επίσης, τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει οργανωθεί αποτελεσματικά στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων, ώστε να προσφέρει όσα ο ανθρωπισμός, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Διαβάστε επίσης – Σοκ από τον ΟΗΕ: Ξεπέρασαν το 1.000.000 οι πρόσφυγες από την Ουκρανία – Την κόλαση ζει το Κίεβο

Διαβάστε επίσης – Πόλεμος στην Ουκρανία: Βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες – Ολες οι πληροφορίες

Ευρωπαϊκός μηχανισμός κατανομής

Τώρα, σε ότι αφορά, την περαιτέρω διαχείριση του ζητήματος ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι το υπουργείο Μετανάστευσης είναι σε συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει μηχανισμός κατανομής των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή τη στιγμή και όσο εξελίσσεται ο πόλεμος και οι προσφυγικές ροές δεν μπορούν να υπολογιστούν δεν έχει καταληχθεί κάποια ποσόστωση στην κατανομή τους.

Από πλευράς Ελλάδας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, γίνεται προετοιμασία ώστε οι πρόσφυγες που έρχονται από την Ουκρανία σε τομείς εργασίας να αποροφηθούν ανάλογα με τα προσόντα και τις δεξιότητές τους σε αντίστοιχους τομείς εργασίας. Επίσης, όπως είπε ο κ. Οικονόμου θα αξιοποιηθούν και οι δυνατότητες φιλοξενίας ανάλογα με τον αριθμό και τη διάρκεια που θα αποφασιστεί να φιλοξενήσει η χώρα μας.

Ανοιχτά τα προξενεία σε δύσκολες συνθήκες

Σε ότι αφορά την προστασία της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία και τις καταγγελίες που υπάρχουν από Έλληνες ομογενείς για τη δράση των νεοναζιστικών ταγμάτων «Αζόφ» (που στηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου) που εκτός όλων των άλλων παρεμποδίζουν και τη διαφυγή Ελλήνων από τη Μαριούπολη, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και έχουν γίνει όλα οι απαραίτητες ενέργειες για να μεταφεθούν (σ.σ. οι Έλληνες ομογενείς) σε ασφαλή προορισμό».

Τα ελληνικά προξενεία σε Οδησσό και Μαριούπολη βρίσκονται σε λειτουργεία ενώ δεν είναι καθόλου εύκολες οι συνθήκες. «Προσπαθούμε να είμαστε στο πλευρό τους και να προσφέρουμε κάθε δυνατή συνδρομή» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024