Τουρκία: Εκτόξευση του πληθωρισμού το Φεβρουάριο – Έφθασε το 54,4% σε ετήσια βάση
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπάρχει κίνδυνος να τονώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το κόστος κυρίως των εισαγωγών ενέργειας και των δημητριακών
Ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται το Φεβρουάριο στην Τουρκία, φθάνοντας το 54,4% σε ετήσια βάση, ποσοστό ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Τον Ιανουάριο η άνοδος των τιμών καταναλωτή είχε φθάσει το 48,7% σε ετήσια βάση.
Λιγότερο από 16 μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών, η οποία τροφοδοτείται από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έχασε σχεδόν 44% της αξίας του έναντι του δολαρίου κατά το 2021: σήμερα το πρωί η ισοτιμία ήταν 14,11 λίρες για ένα δολάριο και 15,7 λίρες για ένα ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά περίπου μισή μονάδα.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε από την πλευρά του την Τρίτη άνοδο των τιμών λιανικής κατά 55,32% στη μεγαλούπολη το Φεβρουάριο, κάτι πρωτοφανές εδώ και 20 χρόνια.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπάρχει κίνδυνος να τονώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το κόστος κυρίως των εισαγωγών ενέργειας και των δημητριακών.
Ορισμένοι τούρκοι και ξένοι οικονομολόγοι κατηγορούν τακτικά το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών (Tuik) ότι υποτιμά κατά περισσότερο από το ήμισυ το εύρος των αυξήσεων των τιμών.
Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε απολύσει στα τέλη Ιανουαρίου το διευθυντή του Tuik. Ήταν η πέμπτη κατά σειρά αντικατάσταση από το 2019.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 16χρονη με πλαστή ταυτότητα σε μπαρ
- Θεσσαλονίκη: Σε 30χρονο ανήκει η σορός που εντοπίστηκε μετά τη φωτιά σε Ι.Χ. στο Ωραιόκαστρο
- Πώς είναι να μεγαλώνεις στο πιο διάσημο εστιατόριο του Χόλιγουντ δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπραντ Πιτ
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό και στους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Πειραιά
- Κουτλουάι: «Δεν κατάλαβα γιατί ο Όσμαν πήγε στον ΠΑΟΚ» (vid)
- Στο Κρεμλίνο η ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας – Στο επίκεντρο η Ουκρανία και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
- Κούβα: Ιστιοφόρο ισπανικής ΜΚΟ έφτασε με ανθρωπιστική βοήθεια
- Μπορεί η AI να «εφεύρει» ένα σπάνιο πουλί;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442