Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Να σταματήσει ο ρωσικός βομβαρδισμός πόλεων πριν από τις συνομιλίες, λέει ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Να σταματήσει ο ρωσικός βομβαρδισμός πόλεων πριν από τις συνομιλίες, λέει ο Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική αεροπορία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας, προτού ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, αναφέρει το Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σε μία συνέντευξη που έδωσε μέσα σε ένα αυστηρά φυλασσόμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική αεροπορία.

Επέμεινε, μάλιστα, ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο και δεν θα είχε σκοπό να «σύρει» τη συμμαχία του ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι προς ΕΕ: Η ζωή πάντα θα νικά τον θάνατο – Αποδείξτε πως είστε μαζί μας

Η προτροπή Ζελένσκι στον Μπάιντεν

Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τον αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, να δώσει ένα ισχυρό και «χρήσιμο» μήνυμα σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην σημερινή του ομιλία «State of the Union» στο Κογκρέσο (σσ. ο λόγος «State of the Union» είναι ένα ετήσιο μήνυμα, που παραδίδεται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κογκρέσο, κοντά στην αρχή κάθε έτους και αφορά στην τρέχουσα κατάσταση του έθνους).

Σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο CNN και το Reuters, από το καταφύγιό του στο Κίεβο, από όπου ηγείται του στρατού του, ο Ζελένσκι ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είναι πολύ σοβαρό. Δεν είμαι σε ταινία. Δεν είμαι εμβληματικός, νομίζω ότι η Ουκρανία είναι εμβληματική. Η Ουκρανία είναι η καρδιά της Ευρώπης και τώρα νομίζω ότι η Ευρώπη βλέπει ότι η Ουκρανία είναι κάτι το ιδιαίτερο για αυτό τον κόσμο. Γι’ αυτό, κόσμος δεν μπορεί να χάσει αυτό το κάτι ξεχωριστό».

Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είναι ο «νούμερο ένα» στόχος για τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά αποφάσισε να παραμείνει στην πρωτεύουσα της χώρας. Και συζήτησε με τους δημοσιογράφους για τις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων στη Λευκορωσία.

«Αποφάσισαν να αρχίσουν να μιλούν για την κατάσταση. Και ήθελα – το ήθελα πολύ – και τους προέτρεψα. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να σταματήσουν όλοι να τσακώνονται και να πάμε σε εκείνο το σημείο από όπου άρχισε… πριν από έξι ημέρες. Νομίζω ότι υπάρχουν βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, και αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή. Εάν τα κάνετε αυτά και εάν αυτή η πλευρά είναι έτοιμη, σημαίνει ότι είναι έτοιμη για την ειρήνη. Εάν δεν είναι έτοιμη, σημαίνει ότι απλά, ξέρετε, απλά χάνετε χρόνο», είπε.

Σε ερώτηση που δέχθηκε από τον Matthew Chance του CNN: «Πιστεύετε ότι χάνετε τον χρόνο σας ή πιστεύετε ότι είναι έτοιμοι;» (σ.σ. οι Ρώσοι), ο Ζελένσκι απάντησε, «θα δούμε».

Ξεκίνησε ο βομβαρδισμός στο Κίεβο

Προς τα παρόν, ωστόσο, οι πολεμικές επιθέσεις των Ρώσων κλιμακώνονται, καθώς λίγη μόλις ώρα μετά την προειδοποίηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για μεγάλης εμβέλειας επίθεση στο Κίεβο, με στόχο μεταξύ άλλων κυβερνητικό κτίριο πληροφοριών, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ξεκίνησαν οι πρώτοι βομβαρδισμοί.

Στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι σημαντικές υποδομές του Κιέβου, προκειμένου να τεθούν εκτός λειτουργίας ούτως, ώστε να είναι πιο εύκολη η ρωσική εισβολή στην πόλη.

Όπως μεταδίδουν τόσο ρωσικά όσο και ουκρανικά ΜΜΕ, στο στόχαστρο της Ρωσίας βρέθηκε, μεταξύ άλλων, πύργος τηλεπικοινωνιών στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024