Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δήμος Θεσσαλονίκης: Δημιουργείται φορέας προστασίας από εξώσεις σπιτιών

Δήμος Θεσσαλονίκης: Δημιουργείται φορέας προστασίας από εξώσεις σπιτιών

Θέλουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης να άρουν κάθε κοινωνικό αποκλεισμό αναφορικά με την στέγαση. Φτιάχνουν έναν φορέα ώστε να ενισχύσουν το αίσθημα προστασίας των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού αναφορικά με το δικαίωμα τους στη στέγαση.

Τη δημιουργία ενός φορέα παροχής κοινωνικής και προσιτής κατοικίας, μέσω του οποίου θα προκύψει μια δεξαμενή κατοικιών με την αξιοποίηση του αδρανούς κτιριακού αποθέματος, που θα διατεθεί σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες σε προσιτές τιμές και με κοινωνικά κριτήρια, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της ΜΑΘ ΑΕ/ ΑΟΤΑ και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού στο Δήμο Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το στεγαστικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την κυρία Καραγιάννη, στο πλαίσιο των δράσεων της ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ για την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο τέλος Μαρτίου θα λειτουργήσει «Στεγαστική Πλατφόρμα», όπου θα δηλώνονται τα κενά σπίτια, θα παρέχεται πληροφόρηση για στεγαστικές πολιτικές και θα υπάρχει διαδραστικός χάρτης με δεδομένα που προέρχονται από την παρακολούθηση δεικτών στεγαστικού αποκλεισμού.

Οι δράσεις τις οποίες θα αναπτύσσει ο φορέας, όπως τις προσδιόρισε η κυρία Καραγιάννη, περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Νομικό-τεχνικές μελέτες για τις αναγκαίες νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές για τη διευκόλυνση εξάσκησης του δικαιώματος στη στέγαση
  • Νομική υποστήριξη και πληροφόρηση ενοικιαστών για τα δικαιώματά τους, υποστήριξη σε συλλόγους ενοικιαστών, κοινωνικά εγχειρήματα, όπως στεγαστικοί συνεταιρισμοί, co-housing κ.ά.
  • Νομική υποστήριξη σε άτομα που απειλούνται με εξώσεις
  • Επιμορφωτικά προγράμματα προς ενοικιαστές για τα δικαιώματά τους και για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας
  • Διαχείριση παραχωρήσεων των  ακινήτων στον φορέα και matching με ωφελούμενους  σε συνεργασία με κοινωνικές υπηρεσίες
  • Διαχείριση της στεγαστικής πλατφόρμας και της πλατφόρμας δήλωσης ακινήτων από ιδιώτες (πλατφόρμα κενών σπιτιών)
  • Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης δημοτικού και ιδιωτικού αποθέματος, με σκοπό τη διαχείριση ενός αποθέματος τουλάχιστον 500 σπιτιών μέχρι το 2025
  • Ανάπτυξη  δεικτών παρακολούθησης στεγαστικού αποκλεισμού για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Ανθεκτικότητας.

Στεγαστική πολιτική σε δύο άξονες

Στη στεγαστική πολιτική του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε κι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας. Όπως είπε, οι παρεμβάσεις του Δήμου εστιάζουν σε δύο άξονες, στην αντιμετώπιση της αστεγίας και την υποστήριξη των αστέγων από τη μία πλευρά και στην προώθηση της κοινωνικής και της οικονομικά προσιτής κατοικίας από την άλλη.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εγκαίρως αντιληφθεί ότι το στεγαστικό ζήτημα είναι κομβικό για μια ισορροπημένη αστική ανάπτυξη. Αντιλαμβάνεται επίσης ότι η έλλειψη οικονομικά προσιτής κατοικίας δημιουργεί μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις αστικής ανθεκτικότητας», σημείωσε ο κ. Κούπκας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κάνει ένα καλό βήμα με την κίνηση του αυτή. Φυσικά απέχει πολύ ακόμη έως ότου μπει στη διαδικασία να υιοθετήσει άλλα πιο παρεμβατικά μοντέλα που έχουν σχέση με το θέμα αυτό. Μοντέλα που απαιτούν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που κανείς μέχρι σήμερα δήμαρχος δεν έχει τολμήσει να κάνει ότι και ο Δήμαρχος του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, που όπως είχατε διαβάσει στο in.gr έθεσε σε λειτουργία μηχανισμό ελέγχου των τιμών των ενοικίων.

Διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο πως ενεργούν στο Φράιμπουργκ για να προστατεύσουν από τα υψηλά ενοίκια τους δημότες τους.

Δράση κατά των υπερβολικών ενοικίων

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024