Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δράση κατά των υπερβολικών ενοικίων

Δράση κατά των υπερβολικών ενοικίων

Το φαινόμενο της αύξησης στις τιμές των ενοικίων δεν είναι μόνο Ελληνικό. Απλά σε κάποιες Ευρωπαϊκές πόλεις, οι Δήμοι αναλαμβάνουν στοχευμένες πρωτοβουλίες. Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό για αντίστοιχους Ελληνικούς, αλλά ποιος ξέρει ίσως το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ανοίξει τη συζήτηση για το θέμα αυτό

Οι υπερβολικές αυξήσεις των ενοικίων παύουν να είναι ανεκτές στο Δήμο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία. Προ λίγων ημερών το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έλαβε μια καινοτόμα όσο και ιδιαίτερη απόφαση.

Υπερβολικά ενοίκια ζητούνται επανειλημμένα στο Φράιμπουργκ. Εάν η δημοτική αρχή λάβει γνώση ή έχει ενδείξεις ότι τα αντικειμενικά κριτήρια της αύξησης του ενοικίου έχουν εκπληρωθεί, μπορεί να επιβάλει κατηγορίες. Μεταξύ άλλων, αυτό αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο στη συνολική δράση «Προσιτή Στέγαση 2030». Σε αυτήν, η δράση κατά των υπερβολικών ενοικίων είναι ένα από τα μέσα για τη διασφάλιση της οικονομικής προσιτότητας των υφιστάμενων διαμερισμάτων, μαζί με, για παράδειγμα, μέτρα κατά των κενών θέσεων και των παράνομων εξοχικών κατοικιών.

Για να γίνει πράξη αυτό, η διοίκηση συνεργάζεται με ιδιωτική εταιρεία η οποία χρησιμοποιεί μόνο δημόσια προσβάσιμα δεδομένα στις μεγάλες πύλες ακινήτων για να αξιολογήσει σε ποιες περιοχές και σε ποιον αριθμό ενοικίων για νέα συμβόλαια υπάρχουν υπόνοιες για υπερβολικά ενοίκια ή υπέρογκα ενοίκια. Για να το κάνει αυτό, ελέγχει τις διαφημίσεις διαμερισμάτων που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο σε ολόκληρη τη Γερμανία. Με τη βοήθεια του ισχύοντος δείκτη ενοικίων ελέγχεται αν υπάρχει υπόνοια αύξησης ενοικίου ή εκβίασης ενοικίου.

Στη συνέχεια, η εταιρία παρέχει στη διοίκηση της πόλης τα δεδομένα για τις ύποπτες αυξήσεις ενοικίων ή τα υπέρογκα ενοίκια στο Φράιμπουργκ κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του 2022.

«Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών συμμορφώνεται με τις νομικές ρυθμίσεις. Όμως δυστυχώς υπάρχουν πάντα αυτοί που ζητούν εντελώς διογκωμένα ενοίκια και εκμεταλλεύονται σκόπιμα την τεταμένη στεγαστική κατάσταση εις βάρος των ενοίκων. Εστιάζουμε σε αυτά τα μαύρα πρόβατα», εξηγεί η Sabine Recker, Επικεφαλής του Τμήματος Προσιτής Στέγασης. «Το φρένο της τιμής ενοικίασης δίνει στους ενοικιαστές ένα εργαλείο για να αναλάβουν δράση ενάντια στα υπερβολικά ενοίκια. Ως πόλη, έχουμε ένα συγκεκριμένο περιθώριο ελιγμών σε περίπτωση υπερβολικών αυξήσεων ενοικίων βάσει του Οικονομικού Ποινικού Κώδικα και της τοκογλυφίας».

Το φρένο της τιμής ενοικίασης ισχύει από 10 τοις εκατό πάνω από το τοπικό συγκριτικό μίσθωμα. Προϋπόθεση για ανεπίτρεπτη αύξηση ενοικίου είναι, μεταξύ άλλων, το μίσθωμα να υπερβαίνει το τοπικό συγκριτικό μίσθωμα κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό. Εάν το όριο ξεπεραστεί κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό, μπορεί να εντοπιστεί υπερβολικό ενοίκιο.

Η δημοτική αρχή θα γράψει πρώτα στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και θα εργαστεί για τη μείωση του ενοικίου. Εάν αυτό δεν πετύχει, ο δήμος θα κινήσει νομικές διαδικασίες επιβολής προστίμου  σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως συμβαίνει ήδη με τις παράνομα μισθωμένες εξοχικές κατοικίες ή, σε περίπτωση τοκογλυφίας, θα διαβιβάσει τις διαθέσιμες πληροφορίες στον εισαγγελέα.

Η καμπάνια υποστηρίζεται από την ένωση ιδιοκτητών Haus & Grund Freiburg. «Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες ενδιαφέρονται για μακροπρόθεσμες και καλές μισθώσεις», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος Stephan Konrad. «Αυτό δεν μπορεί να συμβιβαστεί με διογκωμένες τιμές ενοικίων ή ακόμη και εκβιαστικά ενοίκια».

Sports in

Στο Βερολίνο ο Ολυμπιακός, μετράει αντίστροφα για το Final Four (vids)

O Oλυμπιακός έφτασε στο Βερολίνο για το Final Four και ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για τον κόσμο των Ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024