Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Με τον Λουκασένκο μίλησε ο Ζελένσκι λίγο πριν τη λήξη της ρωσικής διορίας για τις διαπραγματεύσεις

Ουκρανία: Με τον Λουκασένκο μίλησε ο Ζελένσκι λίγο πριν τη λήξη της ρωσικής διορίας για τις διαπραγματεύσεις

Το Κίεβο φαίνεται να συμφώνησε για τις συνομιλίες με τη Μόσχα στη Λευκορωσία, ενώ οι μάχες μαίνονται στην Ουκρανία κατά την τέταρτη μέρα του πολέμου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σήμερα, σε μήνυμά του στο δίκτυο Telegram, ότι μίλησε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, αφότου το Κίεβο απέρριψε τη διεξαγωγή συνομιλιών στο Μινσκ, κατηγορώντας το ότι επιτρέπει σε ρωσικά στρατεύματα να περνούν από την επικράτειά του.

Ο Ζελένσκι δεν έχει δώσει προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία. Στη συνέχεια έκανε ανάρτηση και στο Facebook όπου ήταν το ίδιο λακωνικός.

Η πλευρά της Λευκορωσίας επιβεβαιώνει την επικοινωνία, ενώ όπως μετέδωσε ο Στρατής Αγγελής στο MEGA ο Λουκασένκο δηλώνει ότι έπεισε τον Ζελένσκι να στείλει αντιπροσωπεία και να γίνουν οι συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά.

Κρεμλίνο: Η Ουκρανία συμφώνησε για τις διαπραγματεύσεις στο Γκόμελ

Η Ουκρανία φέρεται ότι συμφώνησε σε διαπραγματεύσεις στο Γκόμελ της Λευκορωσίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει και το ρωσικό Ria Novosti. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο προεδρικός σύμβουλος Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Η απειλητική δήλωση Λουκασένκο πριν την τηλεφωνική επικοινωνία

Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε σήμερα ότι οι Λευκορώσοι πολίτες ξυλοκοπούνται στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «το Κίεβο ωθεί το Μινσκ σε μια ειδική επιχείρηση για να βοηθήσει τον λαό του».

«Πιάνουν Ρώσους και Λευκορώσους στην Ουκρανία, τους ξυλοκοπούν», είπε ο Λουκασένκο. «Με προκαλεί (σ.σ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι) να κάνω μία ειδική επιχείρηση για την απελευθέρωση των ανθρώπων μας εκεί;» ρώτησε έπειτα.

Το χρονικό των επικοινωνιών για τις συνομιλίες

Να σημειώσουμε ότι ο βοηθός του Βλαντίμιρ Πούτιν, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι εγγυήθηκε για την ασφάλεια της ουκρανικής αποστολής, σε περίπτωση που βρεθεί στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, τόνισε πως η ρωσική αντιπροσωπεία έχει ήδη φτάσει στην πόλη Γόμελ και θα περιμένει την απάντηση των Ουκρανών μέχρι τις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας).

Μάλιστα, κυκλοφόρησε και φωτογραφία από τη ρωσική αντιπροσωπεία που περιμένει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

H απάντηση της ουκρανικής πλευράς

Δεν έχουν σκοπό να μεταβούν στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ στη συνέχεια.

«Ακούσαμε δηλώσεις ότι μια ρωσική αντιπροσωπεία ήρθε στο Γόμελ για διαπραγματεύσεις. Πρέπει να πούμε ότι εκπρόσωποι της Ουκρανίας δεν θα είναι εκεί. Αυτό το ενδεχόμενο συζητήθηκε πραγματικά, αλλά την τελευταία στιγμή οι Ρώσοι διαπραγματευτές ζήτησαν από τον ουκρανικό στρατό να καταθέσει πρώτα τα όπλα», έγραψε στο Facebook του.

Μάλιστα, η Ουκρανία μετά από κάποια ώρα κατέθεσε αγωγή κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, το δικαστήριο που επιλύει διαφορές μεταξύ κρατών σχετικά με το διεθνές δίκαιο.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Μόσχα περιμένει τους Ουκρανούς»

«Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η ρωσική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής διοίκησης, έφτασε στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς», ανέφερε το πρωί της Κυριακής το πρακτορείο RIA Novosti.

«Η Ρωσία είναι ήδη έτοιμη για διαπραγματεύσεις, τώρα η Μόσχα περιμένει τους Ουκρανούς», είπε ο Πεσκόφ στο Sputnik.

Όπως πρόσθεσε ο Πεσκόφ, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στο Γόμελ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε, λέγοντας ότι συνομιλίες στο Μινσκ θα ήταν πιθανές εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στη χώρα μέσω λευκορωσικής επικράτειας.

Δήλωσε πάντως ότι παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες σε άλλες τοποθεσίες, σε χώρες που δεν έχουν επιδείξει εχθρότητα απέναντι στην Ουκρανία.

«Αυτή τη στιγμή, λέμε όχι στο Μινσκ. Άλλες πόλεις μπορεί να είναι ένα μέρος για συνάντηση. Φυσικά, θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να συναντηθούμε, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού – τα έχουμε προτείνει όλα αυτά στη Ρωσία. Οποιαδήποτε άλλη πόλη κάνει.

Μια χώρα, από την επικράτεια της οποίας δεν πετάνε οι πύραυλοι. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που οι συνομιλίες μπορούν να είναι ειλικρινείς και μπορούν πραγματικά να βάλουν ένα τέλος στον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Telegram.

Τι προηγήθηκε την Παρασκευή

Να θυμίσουμε ότι στις 25 Φεβρουαρίου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε στον Βλαντίμιρ Πούτιν, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «για να τεθεί τέλος στις απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Στη συνέχεια το απόγευμα της Παρασκευής, υπήρξαν νέες προσπάθειες για συνομιλίες. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, τα στρατεύματα της χώρας διέκοψαν τις επιχειρήσεις τους προσωρινά το απόγευμα εκείνης της ημέρας μέχρι να έρθει η απάντηση της Ουκρανίας. Όμως, όταν έφτασε η αρνητική απάντηση, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν ξανά.

«Η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Χθες το απόγευμα, σε σύνδεση με τις αναμενόμενες συνομιλίες με την ουκρανική ηγεσία, ο Ρώσος πρόεδρος και ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης διέταξε τη διακοπή της επέλασης των κύριων δυνάμεων», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους το Σάββατο.

«Όταν η ουκρανική πλευρά ουσιαστικά αρνήθηκε να διαπραγματευτεί, η επέλαση των κύριων ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησε το απόγευμα, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο», είπε.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου επεσήμανε πως το Κίεβο απέρριψε τις συνομιλίες με τη Ρωσία επειδή «οι συνθήκες ήταν απαράδεκτες».

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024