Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναχώρησαν τα C-130 με το αμυντικό υλικό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναχώρησαν τα C-130 με το αμυντικό υλικό

Το αεροπλάνο cargo, με την ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αναχωρήσει για την Πολωνία σήμερα στις 4 το απόγευμα.

Δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, είχαν τεθεί από το πρωί της Κυριακής, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας  σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να μεταφέρουν στρατιωτική βοήθεια (εκτοξευτήρες  πυραύλων, καλάσνικωφ, αλεξίσφαιρα κτλ.) στην δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

Το πρώτο C-130 αναχώρησε ήδη στις 12.40 μ.μ. Το δεύτερο θα αναχωρήσει σε λίγη ώρα. Και τα δύο αεροσκάφη πρόκειται να προσγειωθούν στην Πολωνία, όπου θα αποβιβάσουν εκεί το στρατιωτικό υλικό για να προωθηθεί στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα η Ελλάδα αποστέλλει στην Ουκρανία και ανθρωπιστική βοήθεια (φάρμακα, τρόφιμα, κουβέρτες, νερό) με τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά.

Το αεροπλάνο cargo, με την ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αναχωρήσει για την Πολωνία σήμερα στις 4 το απόγευμα.

Είχε προηγηθεί το πρωί της Κυριακής σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Στη σύσκεψη αυτή ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία και κυρίως για την στρατιωτική εικόνα που παρουσιάζουν περιοχές όπου βρίσκονται οι Έλληνες ομογενείς. Ενημερώθηκε επίσης για τι είδους οπλισμό μπορεί να σταλεί στην Ουκρανία. Έτσι με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει αυτά τα δύο C-130 με σημαντική στρατιωτική βοήθεια. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η πρέσβης ‘Αννα-Μαρία Μπούρα».

Το ξημέρωμα της Κυριακής, βρήκε αρκετούς κατοίκους της Μαριούπολης στα ΑΤΜ, στα σούπερ μάρκετ και στα βενζινάδικα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η κινητικότητα των κατοίκων μέσα στην (πολιορκούμενη) πόλη οφείλεται στο γεγονός ότι την προηγούμενη νύκτα, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν προβάλει αντίσταση. Οι πληροφορίες, που έρχονται όμως από ουκρανικές πηγές, αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί κατάφεραν να κρατήσουν μακριά τις ρωσικές δυνάμεις σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Μαριούπολη. Άλλες πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν ότι όλο το βράδυ του Σαββάτου, αλλά το πρωί της Κυριακής, οι Ουκρανοί κατασκεύαζαν οχυρωματικά έργα σε νευραλγικά σημεία για την άμυνα της Μαριούπολης. Ωστόσο ο φόβος καραδοκεί. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι την περισσότερη ώρα οι Ουκρανοί την περνούν στα καταφύγια (χωρίς φωτισμό) και σήμερα μόνον  βγήκαν στους δρόμους. Εικόνες από τα σούπερ μάρκετ της Μαριούπολης, όπως τις μεταδίδουν οι ανταποκριτές των ΜΜΕ, αναφέρουν ότι το πρωί της Κυριακής, υπήρξαν τεράστιες ουρές μπροστά στα ταμεία. Σε μερικές περιπτώσεις η ουρά αποτελείτο από 300 άτομα.

Το γενικό προξενείο της Μαριούπολης παραμένει ανοικτό, σήμερα το πρωί μεταφέρθηκαν εκεί περί τους 80 ομογενείς από το βομβαρδισμένο Σαρτανά, ενώ η προσοχή των προξενικών αρχών είναι εστιασμένοι στους έξι Έλληνες τραυματίες από τη ρωσική επίθεση στην κωμόπολη Σαρτανά.

Λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Σερβία. Θα την συνόδευε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Άλλωστε πριν από λίγες ημέρες βρισκόταν στο Βελιγράδι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024