Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Οδοιπορικό στα συντρίμμια του πολέμου

Ουκρανία: Οδοιπορικό στα συντρίμμια του πολέμου

Ουκρανοί πολίτες, αψηφώντας τον πόλεμο που μαίνεται δίπλα στα σπίτια και τις οικογένειές τους, έφτασαν στο κέντρο της Μαριούπολης φέρνοντας κουβέρτες και μαξιλάρια, για να βοηθήσουν μία ομάδα ξένων που ζει μαζί τους τον τρόμο του πολέμου.

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για τρίτη ημέρα, με τα ρωσικά στρατεύματα να εξαπολύουν γενικευμένη επίθεση σε όλα τα μέτωπα.

Η Μαριούπολη πολιορκείται για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο. Οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς από δύο μέτωπα και στην πόλη είναι ανοιχτά μόνο τα καταστήματα για τις απαραίτητες προμήθειες. Έλληνες δημοσιογράφοι και πολίτες έχουν εδώ και δύο ημέρες βρει καταφύγιο στο ελληνικό προξενείο.

Ουκρανοί πολίτες, αψηφώντας τον πόλεμο που μαίνεται δίπλα στα σπίτια και τις οικογένειές τους, έφτασαν σήμερα στο κέντρο της πόλης φέρνοντας κουβέρτες και μαξιλάρια, για να βοηθήσουν μία ομάδα ξένων που ζει μαζί τους τον τρόμο του πολέμου.

Ο Αλεξάντερ, με μία σφιχτή αγκαλιά, είπε στο MEGA πως θεώρησε χρέος του να προσφέρει βοήθεια. «Ο Θεός λέει δώσε το ψωμί σου χωρίς να φοβάσαι και στο τέλος θα επιστρέψει σε σένα», σημείωσε μιλώντας στο Γιάννη Χαραμίδη.

Είναι υπεύθυνος προμηθειών σε μία προτεσταντική εκκλησία στα ανατολικά της Μαριούπολης, ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο όπου οι ρωσικές ρουκέτες έπληξαν χθες κατοικημένη περιοχή. Ο Αλεξάντερ είπε ότι στην εκκλησία φιλοξενούνται δεκάδες ορφανά παιδιά.

Στη διαδρομή αντιλαμβάνεται κανείς γρήγορα πόσο κοντά είναι ο πόλεμος. Ρωσικά πυρά κατέστρεψαν διαμερίσματα, αλλά και το σχολείο της περιοχής.

Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε απόλυτη επιφυλακή. Από το σημείο απομακρύνεται στρατιωτικό όχημα, που βρέθηκε στο στόχαστρο των Ρώσων. Λίγα μέτρα από το σημείο της επίθεσης είναι η εκκλησία του Χριστού.

«Οι συνεργάτες του Αλεξάντερ, μας υποδέχονται σαν να μας ξέρουν χρόνια. Μας αγκαλιάζουν σαν οικογένεια και μας ευχαριστούν για την επίσκεψη. Μερικά δευτερόλεπτα μετά, γινόμαστε μάρτυρες των πραγματικών θυμάτων του πολέμου. Παιδιά, απορρημένα που ξένοι βρίσκονται στον χώρο τους, μας πλησιάζουν στην αρχή διστακτικά.

Συνολικά, 25 μικρά παιδιά, που έχουν χάσει τα περισσότερα τους γονείς τους στον πόλεμο που μαίνεται από το 2014, έχουν βρει καταφύγιο στην εκκλησία του Χριστού. Το μικρότερο από αυτά, ο Βιτάλι, μόλις μερικών μηνών», αναφέρει ο ανταποκριτής του MEGA, Γιάννης Χαραμίδης.

Οι υποδομές της εκκλησίας, οχυρωμένες για τις οβίδες που πέφτουν «βροχή» εδώ και τρεις ημέρες στην περιοχή, συνεχίζουν να προσφέρουν στέγη, ασφάλεια και τροφή. Ο πόλεμος μειώνει το αποθεματικό τους.

Τα παιδιά χέρι – χέρι προσεύχονται γύρω από το τραπέζι, στο οποίο μπορεί το φαγητό να είναι λίγο αλλά η αγάπη περισσεύει.

Στην εκκλησία του Χριστού υπάρχει και αίθουσα διδασκαλίας, όπου γίνονται μαθήματα και κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.

Το πλατύ χαμόγελο του μικρού Βιτάλι είναι το πιο ηχηρό μήνυμα πως η φρίκη του πολέμου μπορεί να ηττηθεί μόνο μέσα από τα μάτια και την αγνότητα ενός μικρού παιδιού.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024