Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενας «Μίτος» οδηγεί στο νέο ψηφιακό κράτος

Ενας «Μίτος» οδηγεί στο νέο ψηφιακό κράτος

Σε δύο φάσεις προωθείται η μεταρρυθμιστική παρέμβαση που θα δείξει την έξοδο από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας σε πολίτες και δημοσίους υπαλλήλους

Θεσμικές παρεμβάσεις που όχι μόνο θα καλλιεργούν εικόνα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για μεγάλες αλλαγές αλλά κυρίως θα φέρνουν χειροπιαστά αποτελέσματα στην καθημερινότητα θέλει άμεσα το Μαξίμου και, στο πλαίσιο προβολής της θετικής ατζέντας του ως αντιστάθμισμα στις πιέσεις, έχει σταθερά στραμμένη την προσοχή στο ψηφιακό κράτος.

Αυτό που συνολικά η ΝΔ θεωρεί ως ευνοϊκό πεδίο με ίσως τη μεγαλύτερη αποδοχή της κοινωνίας και στο οποίο, σύμφωνα και με πρόσφατη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, «μας πιστώνεται μια μεγάλη επανάσταση». Αν η άνοιξη του 2020 ήταν η εποχή του gov.gr (της ενιαίας πύλης δημόσιας διοίκησης), η κυβέρνηση θέλει η φετινή άνοιξη να συνδεθεί με τον… «Μίτο», το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, ώστε να δείξει την έξοδο από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.

Η πολιτική ηγεσία και παράγοντες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τρέχουν παρασκηνιακά την προετοιμασία της ειδικής πλατφόρμας που θα αποτελεί το μοναδικό σημείο αναφοράς για όλες τις διοικητικές διαδικασίες (είτε φυσικές είτε ψηφιακές) του Δημοσίου.

Για πρότζεκτ «στρατηγικής σημασίας» μιλούσε στους γενικούς και υπηρεσιακούς γραμματείς των υπουργείων ο Κυριάκος Πιερρακάκης όταν προ διμήνου τους ενημέρωνε για το νέο μεταρρυθμιστικό έργο, αφού στον κυβερνητικό σχεδιασμό έχει κεντρική θέση (και) για το 2022 η απλούστευση-ψηφιοποίηση διαδικασιών.

Πριν από το Πάσχα

Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο «Μίτος» να αρχίσει να ξετυλίγεται, πιλοτικά, πριν από το Πάσχα. Ηδη υπάρχουν στο τραπέζι 4.246 διαδικασίες, αφού έχουν ωριμάσει πλήρως (δηλαδή έχουν καταγραφεί και διευκρινιστεί) 1.355 διαδικασίες και επιπλέον 2.891 βρίσκονται στη φάση επεξεργασίας – έγκρισης σε συνολικά 11 κατηγορίες υπηρεσιών: από την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη, την υγεία και την ασφάλιση μέχρι την επιχειρηματική δραστηριότητα, τον αθλητισμό, τη γεωργία-κτηνοτροφία κ.λπ.

Αυτή τη στιγμή το Μητρώο εμπλουτίζεται με διαδικασίες αλλά παραμένει κλειστό τόσο για τους πολίτες όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους και η λειτουργία του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχεδιάζεται να γίνει σε δύο φάσεις.

Εντός των επόμενων μηνών θα ανοίξει έστω και όχι με όλες τις διαδικασίες καταγεγραμμένες και σίγουρα χωρίς να αποδίδονται πειθαρχικές ευθύνες προς δημοσίους υπαλλήλους – φορείς που δεν θα ακολουθούν ή δεν θα έχουν προσαρμοστεί στον εν λόγω κωδικοποιημένο «μπούσουλα» ταλαιπωρώντας τους πολίτες.

Και μέχρι το τέλος του έτους επιδιώκεται η πλήρης λειτουργία του «Μίτου» με πολύ περισσότερες διαδικασίες αλλά και με την πρόβλεψη (πιθανότατα με διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου υπουργού) για συνέπειες στους… ασυντόνιστους υπαλλήλους.

«Η λέξη – κλειδί είναι ο συντονισμός», λένε ενημερωμένες πηγές, «και μιλάμε για βήματα που αφορούν όλο ανεξαιρέτως το Δημόσιο» – από το πώς θα βγάλει άδεια ένας επαγγελματίας πωλητής σε λαϊκή αγορά, ή τι χρειάζεται για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας μιας τουριστικής επιχείρησης μέχρι τα απαραίτητα έγγραφα για θέματα στράτευσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πολιτισμού κ.λπ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το στοίχημα του «Μίτου» αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως πρότζεκτ που θα είναι σε συνεχή κίνηση, σημαίνοντας το τέλος των εγκυκλίων ή άλλων υπηρεσιακών σημειωμάτων αφού, κατά τον σχεδιασμό, όλες οι υπηρεσίες θα ενημερώνονται μέσω mail για τις όποιες τροποποιήσεις στις διαδικασίες.

Επιτάχυνση

Πέραν του Μητρώου, το Μαξίμου θέλει συνολικά επιτάχυνση σε νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να εμπεδώνεται η αποφασιστικότητά του για «μεταρρυθμιστική ορμή» που, σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, θα «έχει αποτέλεσμα στην καθημερινότητα του πολίτη και θα απαντά στις ανάγκες».

Στο πλαίσιο αυτό επιχειρήθηκε μια γρήγορη αντίδραση στο θέμα της οπαδικής βίας με πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως ανακοινώθηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Αθλητισμού και οι οποίες θα κριθούν στην πράξη, αλλά και δρομολογούνται, όπως έχουν δημοσιεύσει τα «ΝΕΑ», οι επόμενες κινήσεις (μεταρρύθμιση ΟΑΕΔ, αλλαγές στη Δικαιοσύνη, αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας κ.λπ.).

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024