Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ESM/EFSF: Εγκρίθηκε το έκτο πακέτο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – Μήνυμα Ρέγκλινγκ

ESM/EFSF: Εγκρίθηκε το έκτο πακέτο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – Μήνυμα Ρέγκλινγκ

Επιστρέφονται 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων – Στα 122,5 εκατ. η αξία των μειωμένων τόκων στα δάνεια.

Το έκτο πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ειδικότερα, αποφασίστηκε να επιστραφούν στην Ελλάδα 122,5 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η χώρα για τόκους την περίοδο 17 Ιουνίου 2021 – 1 Ιανουαρίου 2022.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στις 22 Δεκεμβρίου 2021 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ και μετά την έγκρισή τους, πραγματοποίησε μεταφορά 644,42 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Αυτό αντιστοιχεί στα έσοδα από τις συμμετοχές των κεντρικών τραπεζών στα προγράμματα SMP και ANFA.

Ρέγκλινγκ: Σημαντική η επιστροφή σε ισχυρή δημοσιονομική θέση

«Η Ελλάδα συνέχισε την πρόοδό της με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19. Η κυβέρνηση προέβη σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, υιοθέτησε διορθωτικά μέτρα κατά των μονοπωλίων στον ενεργειακό τομέα και απλοποίησε την αδειοδότηση επενδύσεων.

Επιπλέον, σημείωσε καλή πρόοδο στην ιδιωτικοποίηση και τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, την κοινωνική πρόνοια και τη δημόσια διοίκηση. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θεώρησαν ότι η Ελλάδα σημείωσε επαρκή πρόοδο προς τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και διευθύνων σύμβουλος του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει ανακάμψει γρήγορα από την κρίση της πανδημίας το 2021, ανακτώντας όλες τις απώλειες παραγωγής από το προηγούμενο έτος. Οι προοπτικές για φέτος και μετά είναι ενθαρρυντικές χάρη στη θετική αναπτυξιακή δυναμική και την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τούτου λεχθέντος, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστροφής σε ισχυρή δημοσιονομική θέση όπως την περίοδο πριν από την πανδημία. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024